Privatiseringen – det store spøgelse

  Det er politikernes griskhed - ikke privatiseringen som sådan - der kan sende TV 2 ud i krise. Det mener TV 2-reporter og assisterende tillidsmand Lennart Sten.

Det er politikernes griskhed – ikke privatiseringen som sådan – der kan sende TV 2 ud i krise. Det mener TV 2-reporter og assisterende tillidsmand Lennart Sten.
Jeg møder som journalist på TV 2 dagligt mennesker, der er nervøse eller opgivende på mine vegne, ja for hele TV 2s fremtid. »Privatiseringen, du ved,« siger de med hovedrysten.

De er sikre på, at jeg og mine kolleger først bliver solgt, siden fyret. De udenlandske medieimperier vil flå danskernes foretrukne tv-station i stumper og stykker. TV 2/NYHEDERNEs ressourcer bliver skåret ned til ingenting, udsendelserne lige-gyldige og overfladiske. Dansk drama og dokumentar bliver udskiftet med amerikanske serier, de gode film hakket over af reklameblokke. Den rene tv-elendighed. Men undskyld, jeg er ikke bekymret. Slet ikke. Jeg tror på privatiseringen.

Rigtigt, jeg skal sælges sammen med mine 639 kolleger. Sælges dyrt. 

For TV 2 er en lækkerbisken, der uden tvivl vil tiltrække købere. Ikke fordi vores tv-udstyr er meget værd, tværtimod. Det meste er nedslidt og skal skiftes ud. Det 'eneste' af værdi er os, de ansatte, medarbejderne.

Derfor tror jeg ikke på, at en ny ejer – uanset hvor 'ond og medieimperie-agtig', den pågældende er – vil ødelægge kernen i TV 2-succesen. Medarbejderne. For voldsomme ændringer i programfladen, herunder fyringer af mange ansatte eller forfladigelse af indholdet og nyhederne, vil føre til lavere seertal og dermed færre reklameindtægter.

En ny ejer kan netop tjene penge på TV 2s store popularitet, en popularitet, som er skabt af os, og som kun denne ene gang i Danmarkshistorien kan købes for penge. Den mulighed vil en seriøs køber ikke ødelægge.

Samtidig står det klart for os alle, at TV 2 står foran store investeringer i de kommende år, så store, at de aldrig vil kunne gennemføres, hvis vi fortsat var offentligt ejet. Vi kan ikke tjene penge nok på TV 2 alene. Derfor er TV 2/Zulu kommet til, og kanalen er allerede tæt på at give overskud. Mon ikke vi også snart får en radiokanal og et par tv-kanaler mere? Hvad med en børnekanal, senior-tv og en nyheds- eller sports-kanal? Internet-afdelingen vokser konstant, ligesom tekst-tv og mobiltelefon-nyheder. De nye medier giver mere reklameplads, muligheder for at tjene penge. Det kræver investeringer i hundredmillion-klassen, og det kan kun ske med hjælp fra en privat ejer med en solid pengepung.

For medarbejderne på TV 2 – journalister, klippere, lydfolk – er alting i opbrud. Men det har intet med privatiseringen at gøre. Det sker, fordi ny teknik gør det muligt. Journalister er begyndt at filme og klippe selv. Og hvad så med klipperne, lydfolkene og fotograferne? Skal de specialisere sig i noget andet, fyres, eller skal de blive alt-mulig-journalister for at have en chance for at blive på TV 2?

Det bliver en kolossal udfordring for alle med overskud, men en usikker og utryg hverdag for dem, der holder af deres arbejde, som det er i dag. Men det vil være en misforståelse at tro, at hvis nu bare TV 2 ikke blev solgt, så kunne fremtiden holdes væk. Den er uundgåelig og en kolossal udfordring for os alle på TV 2, noget vi skal finde en løsning på, uanset hvem der måtte købe os.

Kun én ting ved det, at TV 2 skal sælges netop nu, gør mig en smule bekymret: Folketingspolitikerne. TV 2 giver overskud, vi har seertal, som udenlandske tv-stationer misunder os. Og det er der penge i. Faren er, at politikerne fristes til at sælge TV 2 for dyrt i håb om at kunne hente ekstra en milliard eller to.

Men bliver prisen for høj, er der absolut risiko for, at den kommende ejer ikke har de penge, der skal proppes i TV 2, for at vi kan overleve på fremtidens præmisser. En kedelig spiral vil starte: Presset tv-station, færre seere, færre indtægter, færre danske produktioner og til sidst fyring af medarbejdere.

Så, kære politikere, drop alt om jeres milliarddrømme, bliv ikke griske, når I sælger Danmarks bedste tv-station. Ellers bliver 'hele Danmarks fjernsyn' ødelagt for altid. Ikke af privatiseringen, men af politikerne.

1 Kommentar

Michael Bjørnbak Martensen
12. MARTS 2009
Re: Privatiseringen - det store spøgelse

Hvis vi ser på TDC blev selskabet solgt af staten til en pris, der syntes ok og i orden. Efterfølgende - et par år efter - steg prisen med 2 1/2 gang, fordi selskabet blev solgt videre på et internationalt investormarked.

Hvordan akn Lennart Sten sikre, at det ikke også vil ske med TV2?