Prisvindere fik københavnerne til at sortere madaffald

Årets KOM-kampagnepris går til Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune, der med stor succes fik københavnerne til at sortere madaffald. ”I valgte den simple, men modige løsning: Man stiller skaldespanden foran deres dør,” sagde Sine Nørholm Just fra dommerjuryen
  • Foto: Jeanne Kornum
    Brede smil fra Amanda Justesen og Tine Bach Hansen (til højre) fra Miljø- og Teknikforvaltningen i København, der modtog KOM-kampagneprisen.
03.05.2018 · 12:33

300.000 husstande skulle lægge deres daglige vaner om og begynde på noget så omstændeligt som at sortere madaffaldet i en særlig skraldespand ved siden af alle de andre affaldsspande, der efterhånden fylder de københavnske baggårde.

Det var udfordringen, som Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune stod med, da politikerne besluttede, at alle etageejendomme i efteråret 2017 skulle begynde at sortere bioaffald.

Og den opgave blev løst – langt over målet. En undersøgelse vurderer, at 72 procent af københavnerne i dag sorterer deres bioaffald. Alene i november og december blev der indsamlet 2.099 ton bioaffald – målet var 2.000 ton om året.

Bag resultaterne ligger en kampagne, som her til formiddag udløste KOM-kampagneprisen, da den blev uddelt på konferencen KOM18. Kommunikationskonferencen er arrangeret af DJ og Kommunikationsforum.

Skraldespanden i centrum

Der var især lovprisning af den måde, som Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune lod den lille grønne skraldespand, som affaldet skal samles i, være central i kommunikationen.

”I valgte den simple, men modige løsning: Man stiller skraldespanden foran deres dør. I gik direkte til sagen. Det var godt set og forfriskende,” sagde Sine Nørholm Just, der er professor ved RUC og medlem af dommerjuryen.

Juryen havde ifølge Sine Nørholm Just lagt særlig vægt på den såkaldte offline-del af kampagnen: Synlighed i gadebilledet, udvekslingen mellem kommunikation og handling, og så det med skaldespanden.

”Det var klogt. Københavnerne gider ikke rigtig høre om affaldssortering, men de gider godt gøre det,” sagde hun.

Prisen blev modtaget af Teknik- og Miljøforvaltningens kommunikationschef, Amanda Justesen, og grafisk designer Tine Bach Hansen.

”Vi er glade for, at københavnerne har taget så godt imod vores affaldsordning. Det er Tine og jeg, der står her, men det er en kæmpe holdindsats, der står bag,” sagde Amanda Justesen og nævnte kommunikationsafdelingen, SoMe-medarbejdere i Kultur- og Fritidsforvaltningen og samarbejdet med kommunens affaldsservice.

Branding gennem Google Translate

I alt tre kampagner var nomineret til prisen. 

Den ene af de andre nominerede var bureauerne Mensch og Sansir for kampagnen 'Faroe Islands Translate'. En branding-kampagne for Færøerne, der tog afsæt i ønsket om at få indarbejdet færøsk i Google Translate, hvilket skabte nyhedshistorier og opmærksomhed over hele verden.

Tredje nominerede var pensionsselskabet PFA’s kommunikationsafdeling for en intern kampagne, der havde som formål at forankre PFA’s 2020-strategi hos medarbejderne. Blandt kampagnens mange dele var eksempelvis, at samtlige afdelinger skulle producere en plakat eller film til intranettet.

Juryen, der nominerede og valgte vinderen, bestod af Timme Bisgaard Munk, chefredaktør for Kforum; Anna Rørbæk, kommunikationschef i Børnefonden; Anders Monrad Rendtorff, partner i RelationsPeople; Sine Nørholm Just, professor på RUC samt Patrick Mark Reimers, kommunikationskonsulent i DJ.

Kommentar

Seneste jobopslag

Finansministeriet søger erfaren pressemedarbejder

Finansministeriet
Ansøgningsfrist: 27.08

Video-journalist

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 03.09

Danmarks Lærerforening søger kommunikations- og analysechef

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 20.08

Social media and video manager

Egmont Administration
Ansøgningsfrist: 22.08

Pressekonsulent søges til BUPL

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger journalister med undersøgende profil

Information A/S
Ansøgningsfrist: 27.08

Senior Press Officer til mediehåndtering

Ørsted
Ansøgningsfrist: 17.08

Skatteministeriet søger en skarp presserådgiver

Skatteministeriet
Ansøgningsfrist: 17.08

Viden på Tværs søger kommunikationsmedarbejder

Viden på Tværs
Ansøgningsfrist: 15.08

Studiejob i FN Byen

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 07.10

Online chefredaktør til TV2 Nord

TV 2 Nord (Vi lukker annoncen ned, når vi har den rette ansøger)
Ansøgningsfrist: 31.08

Styrelsen for Patientsikkerhed søger kommunikations- og pressechef

Styrelsen for Patientsikkerhed
Ansøgningsfrist: 27.08

Finansreporter Finwire News

Finwire News
Ansøgningsfrist: 20.08

Information søger redaktionssekretær

Information A/S
Ansøgningsfrist: 15.08

Kommunikationsmedarbejder til Lederforeningen i DSR

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 21.08

Nyhedsvært og tv-journalist på TV 2/Bornholm

TV 2/Bornholm
Ansøgningsfrist: 15.08

Pressemedarbejder til PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
Ansøgningsfrist: 22.08

Landsforeningen LEV søger kommunikationsmedarbejder

Landsforeningen LEV
Ansøgningsfrist: 15.08

Enhedsleder til kommunikationsenhed

Socialpædagogerne
Ansøgningsfrist: 19.08

Journalist

ITD
Ansøgningsfrist: 17.08