300.000 husstande skulle lægge deres daglige vaner om og begynde på noget så omstændeligt som at sortere madaffaldet i en særlig skraldespand ved siden af alle de andre affaldsspande, der efterhånden fylder de københavnske baggårde.
Det var udfordringen, som Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune stod med, da politikerne besluttede, at alle etageejendomme i efteråret 2017 skulle begynde at sortere bioaffald.
Og den opgave blev løst – langt over målet. En undersøgelse vurderer, at 72 procent af københavnerne i dag sorterer deres bioaffald. Alene i november og december blev der indsamlet 2.099 ton bioaffald – målet var 2.000 ton om året.
Bag resultaterne ligger en kampagne, som her til formiddag udløste KOM-kampagneprisen, da den blev uddelt på konferencen KOM18. Kommunikationskonferencen er arrangeret af DJ og Kommunikationsforum.
Skraldespanden i centrum
Der var især lovprisning af den måde, som Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune lod den lille grønne skraldespand, som affaldet skal samles i, være central i kommunikationen.
”I valgte den simple, men modige løsning: Man stiller skraldespanden foran deres dør. I gik direkte til sagen. Det var godt set og forfriskende,” sagde Sine Nørholm Just, der er professor ved RUC og medlem af dommerjuryen.
Juryen havde ifølge Sine Nørholm Just lagt særlig vægt på den såkaldte offline-del af kampagnen: Synlighed i gadebilledet, udvekslingen mellem kommunikation og handling, og så det med skaldespanden.
”Det var klogt. Københavnerne gider ikke rigtig høre om affaldssortering, men de gider godt gøre det,” sagde hun.
Prisen blev modtaget af Teknik- og Miljøforvaltningens kommunikationschef, Amanda Justesen, og grafisk designer Tine Bach Hansen.
”Vi er glade for, at københavnerne har taget så godt imod vores affaldsordning. Det er Tine og jeg, der står her, men det er en kæmpe holdindsats, der står bag,” sagde Amanda Justesen og nævnte kommunikationsafdelingen, SoMe-medarbejdere i Kultur- og Fritidsforvaltningen og samarbejdet med kommunens affaldsservice.
Branding gennem Google Translate
I alt tre kampagner var nomineret til prisen.
Den ene af de andre nominerede var bureauerne Mensch og Sansir for kampagnen 'Faroe Islands Translate'. En branding-kampagne for Færøerne, der tog afsæt i ønsket om at få indarbejdet færøsk i Google Translate, hvilket skabte nyhedshistorier og opmærksomhed over hele verden.
Tredje nominerede var pensionsselskabet PFA’s kommunikationsafdeling for en intern kampagne, der havde som formål at forankre PFA’s 2020-strategi hos medarbejderne. Blandt kampagnens mange dele var eksempelvis, at samtlige afdelinger skulle producere en plakat eller film til intranettet.
Juryen, der nominerede og valgte vinderen, bestod af Timme Bisgaard Munk, chefredaktør for Kforum; Anna Rørbæk, kommunikationschef i Børnefonden; Anders Monrad Rendtorff, partner i RelationsPeople; Sine Nørholm Just, professor på RUC samt Patrick Mark Reimers, kommunikationskonsulent i DJ.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.