Prisvinder: »Der bliver jo ofte gjort grin med os lokale ugeaviser«

Rødovre Lokal Nyt vandt Ugeavisernes Årspris for en historie om ulovlige og usle indkvarteringsforhold for 200 portugisiske metroarbejdere. Historien satte dagsorden på Christiansborg, og 24 timer senere var arbejderne sendt på hotel

Ugeaviser kan også lave dagsordensættende journalistik. Det er Rødovre Lokal Nyt, som onsdag aften vandt Ugeavisernes Årspris for bedste nyhedshistorie, et godt eksempel på.

De skrev tirsdag den 9. september 2014 en historie om ulovlige og uhumske indkvarteringsforhold for cirka 200 portugisiske metroarbejdere i en erhvervsejendom i Rødovre under ombygning. 

Da Rødovre Lokal Nyt breakede historien på deres hjemmeside og sendte den til citat hos Ritzau, satte den dagsorden med det samme. Både i de store medier og på Christiansborg

24 timer senere havde Metroselskabet sørget for at få fragtet de portugisiske arbejdere i busser til indkvartering på lavprishotellet Cabinn på Amager. Regningen blev betalt af den irske underentreprenør, som havde stået for den ulovlige indkvartering.

»Det er helt vildt fedt, at vi kan løfte sådan en historie og få en pris for det. Der bliver ofte gjort grin med os lokale ugeaviser. Vi er sjældent først med det nye. Men den her sag viser, at vi stadig er et medie, som godt kan sætte dagsorden og lave breaking news, hvis vi sørger for at lave opsøgende journalistik og være lidt på mærkerne,« siger 29-årige Christian Valsted, der er journalist på Rødovre Lokal Nyt.  

Sammen med freelancer Jesper Braarud Larsen snusede han historien op. De havde fået tip fra nogle borgere om, at der foregik noget nede ved den gamle TDC-bygning på Rødovrevej, som kun få uger tidligere stod helt tom. Stedet vrimlede med udenlandske arbejdere, men ingen vidste rigtig, hvor de var fra, eller hvad de lavede der. 

Gik ind ad bagindgangen

En mandag formiddag besluttede de to journalister sig for at undersøge sagen nærmere. De gik ind ad bagindgangen til bygningen, så de ikke risikerede at blive smidt ud lige med det samme.

De fleste af arbejderne var på job i København. Men der var stadig en del arbejdere fra natholdet i bygningen. De kommer i snak med den 40-årige tømrer Joao Santos, der som sine kolleger var rejst væk fra den massive arbejdsløshed i Portugal.

»Da vi præsenterede os som journalister, fik han julelys i øjnene. Han sagde, at han havde en hel masse, han gerne ville fortælle os. Vi gik op på hans værelse i et tomt kontorlokale med en seng og en flyttekasse som natbord. Her fortalte han, at de fik dårligere løn og boede under langt dårligere forhold, end de var blevet lovet,« siger Christian Valsted. 

»Hele stedet lignede en byggeplads og var meget uhumsk. Der var ingen køleskabe og kun et meget ulækkert tekøkken. Det hele var under ombygning, men så havde man lige fyldt et par hundrede metroarbejdere derind. Der var kun ganske få toiletter og bade til 200 mennesker, og nogle af dem var endda under ombygning,« siger Christian Valsted. 

Minister var fyr og flamme

Ud over de uhumske forhold var indkvarteringen også ulovlig. Der er tale om en erhvervsbygning, der ifølge lokalplanen ikke må bruges til beboelse. Rødovre Kommune har tilmed tidligere afvist et ønske fra bygningens ejere om at omdanne den til ungdomsboliger, fordi der er tale om en gammel giftgrund.

Rødovre Lokal Nyts afsløring satte hurtigt dagsorden på Christiansborg og i de store medier, fordi historien kom i kølvandet på en række skandalesager i forbindelse med det københavnske metrobyggeri om løndumping, arbejdsulykker og skatteunddragelse.

»Sagen når ind på Christiansborg med det samme. Den daværende transportminister Magnus Heunicke var fyr og flamme og sagde, at nu må der strammes op over for Metroselskabet. Og ministeren kom allerede dagen efter ud og så stedet, hvor de boede,« siger Christian Valsted.  

En balancegang

Da de portugisiske arbejdere var blevet indkvarteret på hotel, fik de to journalister en sms fra Joao Santos, hvor der stod ”thank you”.

»Det var fedt at få den sms. Det er fantastisk, at vi kan hjælpe nogle mennesker, fordi vi passer vores arbejde. På den måde blev vi bekræftet i, at vi faktisk hjalp de portugisiske metroarbejdere. Vi kunne jo godt være lidt bange for, at de måske ville miste deres job, og at vi tog brødet ud af munden på dem med vores historier. Det var en balancegang. Men for os vejede de usle og ulovlige boligforhold tungest,« siger Christian Valsted. 

Hvordan er mulighederne generelt på en ugeavis som jeres for at lave opsøgende journalistik og ikke bare fylde siderne ud?   

»Tiden er meget begrænset. Det er den sikkert også for mange journalister på de store dagblade. Men jeg skal lave 10-15 historier hver uge. Vi er kun to faste skrivende journalister, som skal kunne alt. Tage billeder, sætte avisen op, lægge historierne på hjemmesiden og have styr på Facebook og Twitter,« siger Christian Valsted og tilføjer:  

»Desuden laver vi konkurrencer, events og arrangementer, der skaber synlighed i byen. På den måde kommer vi også ekstra tæt på kilderne og de gode historier, som vi ikke ville have fået, hvis vi sad oppe på kontoret,« siger Christian Valsted.

3 Kommentarer

Anonymous
2. OKTOBER 2015
Hej Jørgen,

Hej Jørgen,

Jeg har været lidt omkring. men nu er jeg havnet på Rudersdal Avis.
Der bliver jeg. Måske med en enkelt sag i DGO i ny og næ.

Jeg sender din ros videre til dem, der sidder med DGO på den anden side af gangen.

Hils derinde.

/Thomas
Jørgen Skadhede
2. OKTOBER 2015
Hej Thomas

Hej Thomas

Tak for det. Du er på DGO ikke? Den modtager jeg i min egen postkasse. En stærk lokalavis.

Mange hilsener

Jørgen Skadhede
Thomas Schiermacher
2. OKTOBER 2015
Hej Jørgen,

Hej Jørgen,

Skønt, at I på Journalisten også tager fat i de lokale ugeaviser.

Der bliver nemlig bedrevet masser af god journalistik på lokalredaktioner over hele landet.

Venlig hilsen
Thomas Schiermacher