Prisvindende P1-program baseret på gratis arbejdskraft

DR's radioprogram "Detektor", som tirsdag kunne juble over en bronzemedalje ved VM i Radio i New York, bliver produceret af en enkelt journalist og derudover en stribe ulønnede studiepraktikanter.

DR's radioprogram "Detektor", som tirsdag kunne juble over en bronzemedalje ved VM i Radio i New York, bliver produceret af en enkelt journalist og derudover en stribe ulønnede studiepraktikanter.

Det lykkedes at få masser af positiv omtale i den danske mediebranche, da P1-programmet "Detektor" gik i luften i starten i år. Nu skulle Danmark for første gang gennemtjekkes for fakta, sådan som det også gøres i udlandet med blandt andet "PolitiFact.com" og BBC-programmet "More or Less".

Men P1-programmet "Detektor", der hver onsdag faktatjekker udsagn i den offentlige debat, bliver produceret af Thomas Buch-Andersen og tre ulønnede studiepraktikanter.

DR er tidligere blevet klandret for at bruge gratis arbejdskraft. I et debatindlæg i Politikens søndagsudgave angreb stud.scient.pol Anna Louise Højbjerg Henrichsen blandt andet DR for at drive rov på de ulønnede praktikanter.

»(Det er) ganske enkelt moralsk forkasteligt ikke at give hårdtarbejdende og dygtige unge mennesker løn for det arbejde, de leverer. Problemet forværres yderligere i de tilfælde, hvor nyuddannede enten får ansættelser med løntilskud, som sjældent fører til en fast stilling hos den pågældende arbejdsgiver, eller simpelthen accepterer at arbejde gratis. Eller når næsten færdiguddannede vælger at udsætte færdiggørelsen af studierne til fordel for en ulønnet praktik hos for eksempel DR,« skrev hun.

Judith Skriver, redaktionschef i DR Nyheder, forklarer overfor Journalisten.dk, at "Detektor" bliver produceret af tre studiepraktikanter på skift. Der er altså to ulønnede praktikanter inde over hver udgave af programmet. Judith Skriver forsvarer ordningen.

»Det er vigtigt at understrege, at vi selvfølgelig ikke ser studiepraktikanter som arbejdskraft, der kan erstatte hverken uddannede journalister eller egentlige journalistpraktikanter. Men vi er da glade for at have dem os op i de korte perioder og oplever at både den studerende og den redaktion de er i studiepraktik i, får glæde af opholdet. Sådan bør det være,« skriver redaktionschefen i en mail til Journalisten.dk. Judith Skriver mener i øvrigt at ordningen er god for både praktikanterne og for DR.

»Her er vi inde i den akademiske verdens traditioner, hvor de studerende kan vælge at snuse til fagområder, erhvervsliv, institutioner og lignende som led i deres studie og meritgivende. Ulønnet med SU i baglommen. Jeg er glad for at vi kan tilbyde sådan en mulighed for de studerende, som gerne vil snuse til noget af det DR laver og få både indsigt og praktisk erfaring med sig videre frem,« skriver hun.

1 Kommentar

Poul Poulsen
23. JUNI 2011
Re: Prisvindende P1-program baseret på gratis arbejdskraft

Danmarx Radio viderefører jo blot de stolte traditioner, som socialister over hele verden har udført i generationer. Når lederne skal aflønnes, skal det selvfølgelig ske i millionklassen, men når det fodfolk der gør det hele muligt skal aflønnes, får de blot "æren" af at have arbejdet på det store samfundsvigtige projekt. Næste gang Danmarx Radio skal have hjælp til programmet, går de vel et skridt videre og kræver en masse aktiverede akademikere, som arbejder endnu mere gratis.

Længe leve socialismen.