Prisvindende foto til lavpris

Bland dig: Der må sidde nogen derude bag skrivebordene, som har misforstået noget. Fået det helt galt i halsen. Det er måske nemt at få det indtryk, at vores job som fotojournalister består i at sætte kameraet på P for professionel og holde knappen nede.  

Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten og mange andre medier betaler helt ned til 4.000 kroner for et projekt, der alene i arbejdstimer og transport har kostet 10 gange så meget.

4.000 kroner var, hvad Carsten Snejbjerg fik for sit projekt om illegale indvandrere i Calais, da han solgte det til Politiken. 4.000 kroner er også, hvad mange skrivende freelancere får om dagen.

Hvis det eneste, vores job som fotografer krævede, var at trykke på knappen, ja, så ville de 4.000 kroner ikke være til at brokke sig over. Men sådan er virkeligheden bare ikke. Marie Hald solgte sit projekt om sexarbejderen Bonnie Cleo Andersen for 4.500 kroner til Information og fik hos norske Dagbladet tilbudt 15.000 kroner for samme antal billeder. Et foto fra projektet vandt Årets Pressefoto, og det har krævet måneders arbejde at nå dertil.

At lave en dybdegående fotoreportage er mindst lige så krævende som at lave en skreven reportage. Det kræver kreativitet, research, kildehåndtering, rejser, kost, logi, kameraudstyr, software, efterbehandling, networking.

De, der sidder på pengesækkene på de danske medier, glemmer, hvad det koster at lave noget af det bedste fotojournalistik i verden. Fotografi, der gang på gang bliver hædret internationalt.
Kristeligt Dagblad ville udgive Jeppe Bøjes projekt om pilgrimme i den franske by Lourdes, men spurgte i samme sætning, om han behøvede betaling for det. Jeppe solgte et enkelt billede fra samme serie til italienske Vanity Fair. De betalte 2.250 kroner.

At fotocheferne sidder med svedige håndflader, når der skal forhandles, er forståeligt. For hvis der er nogen, der kender til værdien af det arbejde, der bliver produceret af fotojournalister i Danmark, er det dem.
Men de, der lægger budgetterne, har efter vores mening et misforstået syn på værdien af vores arbejde. Hvor mange penge bruger dagbladene på taxakørsel? Høje lønninger til cheferne?

Kære chefredaktører, er denne skævvridning ok? Vil I ikke gerne være med til at fremme den tradition, vi i Danmark har for fremragende og vigtige fotohistorier?
137 medlemmer af gruppen Fair og Uafhængig Fotojournalistik diskuterer i disse dage fremtiden for vores arbejde og spørger sig selv, om de danske aviser overhovedet kan og skal være vores marked fremover.

Så kære chefredaktører, fotochefer og kolleger: Lad os skabe fokus på fotojournalistikkens plads i de danske medier. Vi må få skabt en debat om fotografiets værdi og hjælpes ad med omsider at nå til et fair udgangspunkt for den fantastiske fotojournalistik, der opfostres i Danmark.

– Cathrine Ertmann & Marie Hald, fotojournalister


foto: Bo Amstrup

0 Kommentarer