Prisregn udløser intern kritik af Politikens fotostrategi

Fotograf på Politiken Jens Dresling mener, Politiken er i fotokrise. Vinderbillederne fra Årets Pressefoto er slet ikke taget for avisen – men for det tyske magasin Stern og på en ferietur.

Fotograf på Politiken Jens Dresling mener, Politiken er i fotokrise. Vinderbillederne fra Årets Pressefoto er slet ikke taget for avisen – men for det tyske magasin Stern og på en ferietur. 

Udadtil er Politiken pavestolte af deres to prisvindende fotografer Jan Grarup og Peter Hove Olesen, der begge blev hædret ved Årets Pressefoto.
"
Politiken rydder bordet til prisfest," proklamerede avisen, efter at Jan Grarup vandt titlen som årets pressefotograf og førsteprisen i Årets udlandsreportage, og Peter Hove Olesen vandt Årets pressefoto og Årets nyhedsbillede.

Men indadtil halter det alvorligt ifølge Jens Dresling, fotograf og kollega til de to prisvindere på Politiken. Jens Dresling påpeger, at vinderbillederne slet ikke er taget for Politiken. Jan Grarup var derimod udlånt til det tyske ugeblad Stern. Og Peter Hove Olesen havde taget ferie for selv at dække det amerikanske valg, fordi avisen ikke havde råd til at sende ham af sted.

"
Hvis man skal sige noget omkring vinderbillederne fra Politiken, så synes jeg det med alt tydelighed viser hvor stor fotokrisen på Politiken er," skriver Jens Dresling på sin blog.
Her spår han, at papiravisen Politiken – der netop er blevet relanceret – står tilbage som taberen.
"Hvis det ikke snart bliver bedre, så der rent faktisk kommer reportagebilleder i avisen – dagligt – så overtager nettet snart alt fotojournalistik," skriver han.


Fotograf Jan Grarups vinderserie om
afghanske narkomaner blev af dommerne på Årets Pressefoto fremhævet for at fortælle en "anden historie end den, vi plejer at se" fra Afghanistan.  Alligevel har den aldrig været i Politiken.
Men Jan Grarup mener ikke det er udtryk for, at Politikens foto er i krise.
»Serien fra Afghanistan var sat på i søndagsavisen i PS, men så blev vi overhalet af konflikten i Gaza,« forklarer Jan Grarup.
»Sådan er det jo at lave avis.«

Jan Grarup mener, at reportagefotografiet lever og har det godt på Politiken, men det er rigtigt, at han indimellem er udlånt til store magasiner, hvor han ofte tager sine vinderfotos.
»Danske aviser, der er trykket på økonomien, kan ikke betale prisen for at sende en fotograf ind i en krigszone i tre uger,« forklarer han.

Når Politiken udlåner deres fotografer til for eksempel det tyske Stern, er det Stern, der betaler Grarups løn. Politiken får til gengæld for udlånet brugsret på billederne.
Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Politikens fotochef Per Folkver eller Jens Dresling.

0 Kommentarer