Canadas største avis, Toronto Star, vælter sig i design-priser. Avisens danske medredaktør på kultursektionen fortæller sammen med en af sine designere hvorfor.
PRISVINDER. Toronto Star er Canadas største avis og kendt for sit stærke visuelle udtryk og design.
»Vi bruger ofte 'poster front'-designs (forsider, hvor ét foto fylder hele siden, red.), og vi bruger megen tid på at diskutere, hvordan vi bedst kan illustrere en artikel,« siger Malene Arpe, medredaktør på kultursektionen.
Senest har avisen vundet Portfolio-kategorien i den internationale konkurrence The Society of Newspaper Design Competition. Prisen fik avisen for sin 'poster front'-forside på det årlige tillæg om 'kendte døde'.
»Forsiden designede næsten sig selv. Vi skulle bruge fotos til både førsteopslaget og til forsiden, og til sidstnævnte valgte vi – for at vise bredden – portrætter af nogle vidt forskellige personligheder. Spækhuggeren Keiko var det perfekte billede, takket være alt vandet omkring den. Jeg besluttede kun at vise lidt af dyret, så jeg kunne udnytte vandets vidunderlige blå-grønne farve som baggrund for de øvrige fotos,« forklarer Spencer Wynn, en af de fem prisvindende designere på Toronto Star.
Han ser det som en personlig ære at vinde en pris, og foreløbig har Spencer Wynn vundet »a few dozen«. Den seneste pris er uddelt af fagfolk, ikke af avisens læsere, og det er noget særligt, siger han:
»Mit arbejde er vurderet og bedømt af andre kreative sjæle, og det er mere værdifuldt, for de forstår, hvad der er involveret i selve design-processen. For avisen som helhed er det en anerkendelse af, at vi er en dynamisk stab, der nyder at skubbe til grænserne for design,« siger Spencer Wynn.
For ham er priserne også et bevis på, at selv om Toron-to Star er 110 år gammel, så er den med helt fremme.
»Vi nyder at udfordre læserne både journalistisk og visuelt. For mig er det vigtigt, at læserne bliver engageret i det, de læser, og den ekstra dimension bliver tilføjet, når godt design og gode billeder understreger teksten,« siger Spencer Wynn.
I hans afdeling er der ud over de fem designere ansat otte grafikere, der tager sig af understøttende grafik såsom kort, hitlister og andre grafiske elementer til
illustration af statistiske eller underholdende data.
Dag-til-dag-layout laver avisens egne redaktører og redaktionssekretærer. Det sker på det danske layout- og redaktions-system CCI.
»Da det blev installeret, måtte jeg stå model til meget drilleri. Som om det var min fejl, at skidtet ikke virkede,« mindes Malene Arpe.
»CCI-systemet er tungt og besværligt, og som designer kan jeg bedst lide at arbejde på Mac og med mere design-venligt software,« siger Spencer Wynn og tilføjer:
»Omvendt så er CCI den bedste måde at integrere kunst, redaktionelt stof og en lang række andre elementer i ét system. Trods tungheden er det en sjov udfordring at forsøge at få systemet til at gøre, som vi vil ha' det til.«
I løbet af en ti timers arbejdsdag er en af Malene Arpes vigtigste opgaver den nærmest »konstante snak med photodesk, grafisk afdeling, journalister og redaktører om artikler.«
Spencer Wynn nyder den kreative dialog, der for ham er et af goderne ved at arbejde på Toronto Star.
»Det er spændende og dynamisk at være en del af nyhederne, og som Malene siger, skal der mange diskussioner i løbet af en dag til for at finde den bedste måde at illustrere en artikel. Fotos kan være én mulighed, en anden er at få en kunstner til at illustrere historien,« siger designeren, der holder af at finde unikke løsninger frem for blot at ty til noget nemt.
Et eksempel var, da avisens Metropolis-sektion bragte en feature om »Torontos bedste lokaliteter for lystfiskeri«. Den lette løsning ville være at sende en fotograf ud til en af byens floder og få et billede af en lystfisker dér.
»Det var for forudsigeligt! Da det handlede om by-fiskeri, og da de fleste ved, at det egentlig ikke er så spændende, fordi forholdene ikke er optimale, tænkte jeg, at lidt skæg og ballade ville være sagen,« siger Spencer Wynn.
I Torontos forretningskvarter fandt han et kæmpe springvand omringet af skyskrabere. Her plantede han en professionel fluefisker iført al det rigtige udstyr.
»Klokken syv om morgenen skød fotografen løs, mens lystfiskeren seriøst stod og fiskede i vand til livet. Det var virkelig grinagtigt, og byens finansfolk stoppede op på vej til arbejde og morede sig over dette bizarre optrin. Det blev en meget vellykket forside.«
Spencer Wynn har svært ved at præcisere, hvad der inspirerer ham, men han følger godt med i andres arbejde på både canadiske og udenlandske aviser og magasiner. Typisk er der ikke meget tid i hverdagen til at overveje kreative løsninger, så Spencer Wynn følger sine instinkter, når en ny opgave lander på hans bord.
»Alle løsninger er baseret på historien og de umiddelbare følelser eller den inspiration, som rammer mig, når jeg får opgaven, og så retter jeg til og finjusterer hen ad vejen.«
Naboen hedder USA. Det er en udfordring og gør det ifølge Malene Arpe interessant at arbejde med kunst og kultur i Canada.
»Det er en balancegang. Hvis kultur-imperialisme er et problem i Danmark, så forestil dig, hvordan det er konstant at blive bombarderet med amerikansk tv, musik, teater, aviser, mode, blade og så videre. Vi kan selvfølgelig ikke ignorere, hvad der foregår på den anden side af grænsen, men helt ærligt så er folk generelt mere interesseret i USA end i deres egen kultur. Vi skal passe på, at vores dækning af canadisk kultur ikke bliver væk,« siger Malene Arpe.
Spencer Wynn føler sig langt fra »amerikaniseret«, omend han heller ikke føler, der er en decideret canadisk stil inden for hans felt.
»Jeg får en udfordring og forsøger at finde en unik løsning. Selvfølgelig er vi alle sammen til en vis grad påvirket af det, vi ser omkring os, men udfordringen ligger jo netop i at se på enhver ny opgave med friske øjne og ikke på, hvad alle andre laver.«
Hårdt presset indrømmer Spencer Wynn, at hans egen stil er mere påvirket af europæisk design, som han beskriver med ordene elegance, selvsikkerhed, enkelhed og friskhed.
* MALENE ARPE – Deputy Entertainment Editor
Kulturdækningen på Toronto Star er at sammenligne med Politikens, mener avisens danske medredaktør på kultursektionen.
»Der er en god blanding af klassisk musik, teater, kunst med mere – tilsat alt det nye: Musik, tv og populærkultur generelt. Vi forsøger, så tit vi kan, at skrive længere analyser og dybdegående trend-artikler,« forklarer Malene Arpe, der flyttede fra Frederikssund til Toronto i 1987.
I 1990 blev hun optaget på den tre-årige journalistuddannelse på Centennial College. Det sidste semester var Malene i praktik på eye weekly – et gratis pop culture-ugeblad. Efter endt uddannelse fik hun job her, først som journalist og derefter som listings-redaktør. Det vil sige, at hun stod for oversigterne over alle ugens begivenheder og kulturelle tilbud.
Malene Arpe begyndte som redaktionssekretær på Toronto Stars website i januar 2000. Herfra gik turen til kulturredaktionen, og sidste år blev hun forfremmet til Deputy Entertainment Editor, altså medredaktør.
Kulturredaktionen består af 25 journalister, fire redaktionssekretærer og seks redaktører.
* TORONTO STAR
Toronto Star er Canadas største dagblad. Oplaget er på omkring 462.000, weekend-oplaget på godt 675.000. Avisen når i gennemsnit 2,1 million læsere om ugen.
Blandt de mange priser, avisen har vundet, kan nævnes National Newspaper Awards, Advertising and Design Club of Canada og Applied Arts Award.
Toronto Star er ejet af Torstar-koncernen, der også ejer blandt andet Metroland Publishing, som udgiver 70 regionale uge-aviser. Avisens website hører blandt Canadas to mest besøgte nyheds-sites.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.