Priser

  I Vestjylland, København, Nordjylland og på Fyn er der uddelt journalistiske priser og mindelegater. Den gyldne blokKAMP. Juryen måtte vælge mellem ni indstillinger til Kreds 5s (Vestjylland) pris, Den gyldne Blok. Den endte med at præmiere to værker.

I Vestjylland, København, Nordjylland og på Fyn er der uddelt journalistiske priser og mindelegater.

Den gyldne blok

KAMP. Juryen måtte vælge mellem ni indstillinger til Kreds 5s (Vestjylland) pris, Den gyldne Blok. Den endte med at præmiere to værker.

Lene Sejerkilde, Herning Folkeblad, fik prisen for sin dybdeborende og fortællende journalistik om demens. Historien handler om ægteparret Johan og Karen, to mennesker, der tidligere har været forbilleder for andre, men nu begge er blevet ramt af demens.

»Demens er også at skide i bukserne,« sagde Lene Sejerkilde og fortalte, hvordan hun havde fået de pårørendes tillid.

Hun fortalte også, at det havde været svært at lave noget, der gik så tæt på, men at læserne meldte positivt tilbage på en måde, hun aldrig tidligere har oplevet i sine 11 år på Folkebladet.

Jens Peter Østergaard, Viborg Stifts Folkeblad, og Jesper Markussen, Dagbladet Holstebro-Stuer, fik prisen for at have afsløret uretmæssigheder begået af direktør Frede Hansen, Naturgas Midt-Nord. Sagen førte til direktørens afgang.

Selv om sagen var interessant for de landsdækkende medier, lykkedes det de to at beholde deres forspring. De fremskaffede mange papirer, ingen havde set – og som ingen skulle have set – men oplevede også, at medarbejderne på Naturgas Midt-Nord følte, at de to journalister havde været med til at ødelægge en god arbejdsplads. /am

Mindelegat til Quist

FULDTRÆFFERE. Dansk officer sendt hjem fra Irak mistænkt for tortur. Jens Kramer Mikkelsens løgn om 50.000 kroner til hovedstadens hjemløse. Danskere kan købe sig fri for fængselsstraf.

De journalistiske fuldtræffere er et udpluk af de historier, som fik Kreds 1 til at give Kristian Dahls Mindelegat til Kåre Quist, der leder Ekstra Bladets redaktion for undersøgende journalistik – bedre kendt som Gravegruppen.

»Jeg er meget stolt af prisen, som jeg personligt og især Ekstra Bladet har stor ære af. Det er et skulderklap og viser, at Gravegruppen gør et godt arbejde. Vi har et forspring ved at kunne bruge falske identiteter og skjulte mikrofoner i vores undersøgende journalistik, hvis historien kræver det – det ser man ikke på andre aviser. Prisen er en hæder til dem på Ekstra Bladet, der tør satse på de metoder,« mener 33-årige Kåre Quist, der med sig i Gravegruppen har to andre journalister og en praktikant.

Med mindelegatet følger 15.000 kroner. /hille

Kæphest til Borgermann

INDSATS. Kreds Fyns hæderspris, Kæphesten, gik i år til pressefotograf Ulrik Borgermann for hans faglige indsats i kredsarbejdet.

»Du har ikke været medlem af bestyrelsen i Kreds Fyn for ingenting, du ville noget med kredsarbejdet, og du gjort en stor indsats,« sagde næstformand i kredsen og freelance-journalist Susanne Ove ved prisoverrækkelsen på kredsens generalforsamling den 27. februar.

Ulrik Borgermann har været kasserer og medlem af kredsbestyrelsen siden 1996 og skulle være trådt ud i år, men lod sig overtale til at tage en tørn mere. /hmm

Marenprisen

SAMARBEJDE. De fandt en historie, fulgte den op – engageret og vedkommende. Sådan lød en del af begrundelsen for dette års Marenpris.

Kreds 6s Marenpris gik til Marie Høy, journalistpraktikant på NORDJYSKE Medier, og Lars Teilmann, journalist på NORDJYSKEs centralredaktion i Aalborg.

Juryformand Bent Øberg sagde i sin begrundelse, at de to vindere havde arbejdet sammen på forbilledlig vis. Marie Høy var snublet over historien om en afskediget lærer, som først var blevet lovet, at hun kunne blive i sit job. Derefter løb Hals Kommune fra løftet.

Lars Teilmann fra gravegruppen blev koblet på. Sagen rullede, og sammen har de to afdækket løgn efter løgn. Sagen skal nu for landsretten og har allerede kostet skatteborgerne millioner af kroner.

»Det har været op ad bakke, og det er det stadig, men vi lover at fortsætte, til vi er på toppen af den bakke,« sagde prisvinder Lars Teilmann i sin takketale.

0 Kommentarer