Pris udstiller medier med færrest kvinder i toppen

Kristeligt Dagblad, Børsen, Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis er de store tabere i ny undersøgelse af kvinder i ledelsen. Det bedste og værste medie får en pris. Kvindenetværket K2 står bag, og DJ støtter. Se, hvor der er flest kvinder her.

Kristeligt Dagblad, Børsen, Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis er de store tabere i ny undersøgelse af kvinder i ledelsen. Det bedste og værste medie får en pris. Kvindenetværket K2 står bag, og DJ støtter. Se, hvor der er flest kvinder her.

Det er kvindenetværket K2, der står bag undersøgelsen. Hvert år kigger de på, hvor mange kvindelige ledere de danske medier har i forskellige ledelseslag i en rapport. De tre dårligste deltager i en finale om at modtage K2-Næsen. De tre bedste kæmper om at få K2-Prisen.

Årets nomineringer er netop offentliggjort. Vindere af de to meget forskellige priser kåres i Cavling-salen i Journalisternes Hus den 2. november til en stor prisoverrækkelse. K2's undersøgelse støttes af Dansk Journalistforbund.

K2 beskriver sig som et 'netværk af kvindelige journalister, der er eller vil være chefer i mediebranchen', på deres hjemmeside

I år lyder beskrivelserne af de tre nominerede til K2-Prisen sådan her:

Sjællandske Medier, som udgiver de tre dagblade Frederiksborg Amts Avis, Dagbladet og Sjællandske, er nomineret for stor fremgang i antallet af kvindelige ledere. På chefredaktørniveau er en tredjedel kvinder, mens der blandt redaktionscheferne er fuldstændig ligestilling – her udgør kvinderne 50 procent, hvilket er en fremgang på 33 procentpoint siden 2008. Også antallet af kvindelige redaktionssekretærer (lag 3 i undersøgelsen) er steget med 10 procentpoint siden 2008.

Weekendavisen. K2 indstiller endnu en gang avisen til prisen for dens vedvarende høje andel af kvindelige ledere i alle ledelseslag. Avisen, der dækker alt fra tunge politiske analyser til rumforskning og madopskrifter, er et strålende eksempel på, at det betaler sig at have kvindelige ledere. I et nedadgående avismarked er de en af de eneste aviser, der har fremgang.

TV 2's hovedredaktioner i København og Odense har en høj andel af kvinder på alle ledelseslag – ikke mindst er halvdelen af alle redaktionschefer kvinder. Vi indstiller derfor TV2 Danmark til dette års K2-pris, selv om der blandt chefredaktørerne med kun 17 procent er plads til forbedring. På TV 2's regioner går andelen af kvinder også frem, regionerne har (på nær Bornholm) kvinder på mindst et ledelseslag, men andelen er ikke så høj som hos TV 2's hovedredaktioner. Kom så, regioner – og ikke mindst Bornholm! 

De tre nominerede til K2-Næsen har også fået hver sin omtale:

Børsen. Tre gange i træk har K2's analyser vist, at avisen mangler kvinder i de øverste ledelseslag. Børsen dækker erhvervslivet og magthaverne, skriver om innovation, ledelse og mangfoldighed, men ledes og redigeres primært af mænd. Ifølge chefredaktør Leif Beck-Fallesen er der på Børsen et ledelsesønske om at få flere kvinder både i avisens spalter og på redaktionen, men avisen har ikke formået at fremme sine kvindelige talenter, så det afspejler sig i ledelseslagene.

Horsens Folkeblad og Midtjyllands Avis. Horsens Folkeblad har tidligere været nomineret til K2's næse og får nu følgeskab af Midtjyllands Avis. Aviserne udgør tilsammen den rådne banan, når det kommer til kvinder i toppen, da ingen af de to aviser har haft kvinder i de øverste ledelseslag i hverken 2006, 2008 eller 2010. Horsens Folkeblad A/S ejer knap en tredjedel af Midtjyllands Avis. Derfor indstilles Jens Bebe, adm. direktør Horsens Folkeblad, til årets næse på vegne af de to aviser. Jens Bebe er desuden formand for Danske Dagblades Forening.

Kristeligt Dagblad. Der er tro, etik og eksistens i Kristeligt Dagblad, men kun få kvindelige ledere. I K2's analyse er Kristeligt Dagblad ny på listen over medier, der slet ingen kvindelige ledere har i de tre øverste ledelseslag. Avisen skriver "om livets store spørgsmål", men har ingen kvinder på toppen.

1 Kommentar

Dorte Toft
21. OKTOBER 2010
Re: Pris udstiller medier med færrest kvinder i toppen

Så Børsens Leif Beck Fallesen  vil gerne have flere ledere i toppen. Hm. Gad vide, hvad hans mangeårige redaktionschef Bent Sørensen mener. Baseret på egne erfaringer har manden en tendens til i det daglige at lade mænd få mere medvind end kvinder - når det gælder de færdiguddannede.

Jeg var ikke den enlige svale. Både mens jeg var der og efterfølgende skete der for visse kvinder en forskelsbehandling. (Før min tid fik kvinderne afsløret en konsekvent underlønning for samme arbejde).

Som  blot et af mange eksempler på forskelsbehandlingen, jeg mødte, kan gives, at mandlige kolleger i finansredaktionen fik ret til kompensation for overarbejde (ej beordret) i weekender, mens det var et lodret nej til mig. 

Lod jeg mig kue? Ikke umiddelbart, men da jeg forlod Børsen, var det først og fremmest takket være hans "indsats". Rent fagligt kollegialt var det den bedste danske arbejdsplads, jeg nogensinde har været på. Dygtige, hjælpsomme og tændte kolleger.

data_usage
chevron_left
chevron_right