Pris til vidnesbyrd på nettet

Lotte Holmen tog prisen for den mest journalistisk innovative hjemmeside i årets europæiske Netmedia konkurrence foran blandt andet BBC Online.

Lotte Holmen tog prisen for den mest journalistisk innovative hjemmeside i årets europæiske Netmedia konkurrence foran blandt andet BBC Online. Hendes hjemmeside er ikke præget af flashy grafik og snik snak, men derimod af seriøs journalistik, som er tilgængelig for alle.

Efter at have arbejdet som konsulent for en radiostation i El Salvador i et år, var journalist Lotte Holmen på vej hjem til Danmark. I lufthavnen i Miami mødte hun generalsekretæren for FNs sandhedskommission i Guatemala, Fernando Castañón. Han bød hende på en kop kaffe, hvilket fik betydning for tusindvis af indianere i Guatemala. Lotte Holmen blev inspireret til at lave hjemmesiden Para Nunca Olvidar, på dansk For aldrig at glemme.

Hjemmesiden er et vidnesbyrd over de forbrydelser, militæret begik over for Maya-indianerne under den 36 år lange borgerkrig, som sluttede i 1996.

"De fleste af de mennesker, jeg har talt med, har aldrig nogensinde fortalt deres historie til nogen. De har været vidner til de mest forfærdelige ting – små søstre der blev voldtaget, en så sin gravide tante få maven skåret op, andre fik skåret tungen af eller øjnene prikket ud," fortæller Lotte Holmen.

Hjemmesiden er baseret på 16 interviews, oprindeligt produceret til lokale radiostationer i Guatemala.

 

Don't tell it…
Lotte Holmen vandt prisen for bedste innovation inden for on-line journalistik. Ikke fordi siden Para Nunca Olvidar er et grafisk mesterværk, men fordi den nemt, enkelt og overskueligt giver en gruppe indianere en stemme og en mulighed for at nå ud til det internationale samfund.

"Jeg er sikker på, at den vandt, fordi den er seriøs, fordi det er journalistik på en anden måde, og fordi jeg lever op til en god gammel journalistisk regel, der hedder 'don't tell it show it'. Jeg interviewer ofrene for de forfærdelige ugerninger, jeg lader dem fortælle deres egne historier med ord og med stemmen. I stemmen ligger der meget mere end i ordene. Jeg spænder grusomme beretninger op imod smukke synsindtryk, fordi Guatemala er det smukkeste land, men når man kradser lidt i overfladen, kommer de her frygtelige historier frem," fortæller Lotte Holmen.

"Jeg har trods alt brugt nogle timer på nettet, men jeg synes, det er sjældent, jeg ser noget enkelt, seriøst og samtidig professionelt. Hele vejen igennem har det været vigtigt for mig, at det ikke skulle lugte af hjemmevideo," siger Lotte Holmen.

Lotte Holmen har lavet hjemmesiden i samarbejde med blandt andre Rødhætte Media i København, som har stået for udvikling af multimediefunktionen. De har produceret det så enkelt, at siden kan ses selv på en halvdårlig netforbindelse i Guatemala.

Nettet har ifølge Lotte Holmen en større gennemslagskraft end en skreven artikel, fordi man har alle medier til rådighed. Det er lettere at få sat gang i sanserne og gøre det mere dynamisk. "På nettet kan du både se, høre, føle og interagere," mener Lotte Holmen.

Både FN og den katolske kirke har lavet sandhedskommissioner over overgrebene på Maya-indianerne, men det har været store tykke rapporter, som indianerne, der for den største del er analfabeter, ikke har haft mulighed for at forstå eller læse.

 

Farlig viden
Lotte Holmen har sørget for, at interviewene er blevet bragt på flere lokale radiostationer, som sender på ni mayaindianske sprog og spansk. Det har hun gjort for at give indianerne adgang til deres egen historie. Ligesom hun har lavet hjemmesiden på både engelsk og spansk for at nå så mange i verdenssamfundet som muligt. Det er ifølge Lotte Holmen den første sandhedskommission på lydfil. Lotte Holmen er stolt af sit arbejde, men selv skal hun ikke tilbage til Guatemala foreløbig.

"Menneskerettighedsarbejde er ikke noget, man ser særligt velvilligt på i Guatemala. Jeg har hørt om et utal af journalister, der er blevet likvideret på mere eller mindre direkte måder. For eksempel i bilulykker, nogle har fået skåret halsen over med macheter for lignende ting. Jeg venter en stund med at tage til Guatemala igen, jeg tror da helt klart, der er nogen, der ikke bryder sig om, at jeg har givet indianerne ordet både til verden via internettet og i de lokale radioer," forklarer Lotte Holmen.

Hun er i øjeblikket udstationeret i Alto Moloque i Mozambique, hvor hun er i gang med at oprette en børneradio for penge indsamlet ved salg af år 2000s ulandskalender.

 

PRISVINDER
– Der var i alt 875 indstillede sites fra 24 forskellige lande.
– Danske Lotte Holmen vandt prisen for mest journalistisk innovative site. Udover Lotte Holmen (Holmenskanal.net)vandt BBC Online 7 priser og El Mundo (spansk dagblad) vandt tre. Lotte Holmen fik overrakt prisen i London den 4. juli.

Se Lotte Holmens vinder-site på: http://www.para-nunca-olvidar.org/

Læs også: Netmedier glemmer dialog

 

0 Kommentarer