PRIS PÅ KVINDERNE

Det kan betale sig at være kvinde, hvis du gerne vil i hovedbestyrelsen. Den studerende Helle-Karin Helstrand endte som valgets stemmesluger. Fire mænd blev derimod valgets tabere - heraf to erfarne medlemmer af hovedbestyrelsen.

Det kan betale sig at være kvinde, hvis du gerne vil i hovedbestyrelsen. Den studerende Helle-Karin Helstrand endte som valgets stemmesluger. Fire mænd blev derimod valgets tabere – heraf to erfarne medlemmer af hovedbestyrelsen. Flere vurderer, at det var en straffeaktion, når Johs Krarup fra DJs politiske top ikke blev genvalgt.
Der er forskel på folk.
Journalistforbundets næstformand blev genvalgt med stående klapsalver. Andre måtte erkende, at selvom de stillede deres arbejdskraft gratis til rådighed for forbundet, så viste de delegerede dem alligevel vintervejen.
Under delegeretmødets valg blev Journalistforbundets næstformand siden 1990, Christian Kierkegaard, genvalgt som næstformand. Ingen andre stillede op til posten, og en sal fyldt med delegerede klappede taktfast Christian Kierkegaard ind i en ny toårig periode som næstformand.
Mere spændende og politiske ubehageligt blev det under kampvalget, hvor ti kandidater kæmpede om seks ledige pladser i Journalistforbundets hovedbestyrelse. Et valg, det på forhånd var svært at forudsige udfaldet af.
“Det er første gang, jeg har været så meget i tvivl, om jeg blev genvalgt,” sagde Johs Krarup, et garvet HB- og FU-medlem på valg.
Stemmerne blev talt op. Og Helle-Karin Helstrand, DJH-studerende og HB-medlem, kunne glæde sig over at være valgets stemmesluger. Hun fik 210 stemmer, hvilket var tyve stemmer mere end reportage- og reklamefotograf Peter Thornvig. Han fik for første gang en stol i hovedbestyrelsen, og allerede på deres første delegeretmøde sikrede de nye fotografer fra Grafisk Forbund sig dermed en repræsentant i hovedbestyrelsen.
De øvrige nye ansigter i hovedbestyrelsen er Kristian Melgaard, formand for FreelanceGruppen, Steffen Lilmoes, tillidsmand på JydskeVestkysten og Per Hansen, tillidsmand på TV/MIDT-VEST og talsmand for TV 2-regionerne. Derudover blev HB-medlem Anders Lund, journalist på Berlingske Tidende, genvalgt.

Bange anelser blev realiteter
Sådan blev de seks pladser fordelt, og Johs Krarup, journalist på NET-Redaktionen, fik ret i sine bange anelser. Han måtte skuffet se sig selv ende på en syvende plads – kun 15 stemmer fra en plads i hovedbestyrelsen. Han tabte på trods af, at han har været HB-medlem i seks år.
Freelancer Jens Utoft, der har siddet i hovedbestyrelsen i to år og derudover været HB-observatør i tre år, måtte også se sin stol blive besat af en anden.
“Jeg har hele tiden vidst, at jeg var en af dem, der var i fare,” sagde Jens Utoft efter valget.
Fælles for Johs Krarup og Jens Utoft er, at de ikke har et stort bagland, fordi de hverken har en stor arbejdsplads eller en af forbundets specialgrupper i ryggen. Både Johs Krarup og Jens Utoft er bevidste om, at de mangler et klart defineret bagland.
Lige efter valget forklarede Jens Utoft da også, at freelanceformanden Kristian Melgaard og Steffen Lilmoes har gaflet stemmer fra ham.
“Men det er gode folk, der er kommet ind. Som freelanceformand får Kristian Melgaard større gennemslagskraft i hovedbestyrelsen end jeg, og sammenlignet med mig er Steffen Lilmoes en mere nutidig repræsentant for Fællesoverenskomsten (den omfatter provinsavisernes journalister, red.). Det er jo tre år siden, at jeg var ansat på et provinsblad,” lød det fra Jens Utoft.

Politisk afstraffelse
I kampen om suppleantposterne blev Jens Utoft også overhalet. Bente Bjørn, der er redaktions-_sekretær på NORDJYSKE Stiftstidende, blev første suppleant, Johs Krarup blev anden suppleant, mens Jens Utoft blev fjerde suppleant. Han måtte indse, at de delegerede hellere ville have Christina Boutrup, der begyndte sin uddannelse på Journalisthøjskolen i februar i år, som tredje suppleant.
Alligevel virkede Johs Krarup som en mere misfornøjet taber end Jens Utoft.
“Jeg er skuffet, for jeg er ikke brændt ud fagpolitisk, men delegeretmødet har jo altid ret,” sagde Johs Krarup.
Han kunne ikke dy sig for at komme med en kommentar om, at kvindelige kandidater altid var sikret en masse stemmer. Desuden mener Johs Krarup, at han er blevet offer for en stor medarbejderforenings holdning til forbundets ledelse. Johs Krarup vil ikke sætte navn på medarbejderforeningen, fordi han ikke ønsker at deltage i “mudderkastning og gyllespredning”.
Flere delegerede peger dog på, at Berlingske Tidendes medarbejderforening har stået i spidsen for “en kampagne” mod Johs Krarup for på den måde at markere en utilfredshed med forretningsudvalget – blandt andet i forbindelse med udgivelsen af opslagsværket “Danske Journalister”. Selv sagde Johs Krarup umiddelbart efter valget:
“En stor medarbejderforening har set mig som umulig og har ønsket at straffe forbundsledelsen. Når det ikke var muligt at få ram på Christian Kierkegaard (Journalistforbundets næstformand,red.), så har de i stedet fået ram på mig,” sagde Johs Krarup.
Flere pointerer desuden, at Johs Krarup – for at sikre sig genvalg – burde have været en mere flittig taler under debatten på delegeretmødet.
“Jeg tror, at det er en fejlslutning at tro, at jeg var blevet valgt, hvis jeg havde været 10 gange på talerstolen,” sagde Johs Krarup.
Vagn Petersen, redigeringstekniker på TV 2, og Kurt Andersen, pensioneret fotograf, kandiderede også til en plads i hovedbestyrelsen. De blev heller ikke valgt ind.

0 Kommentarer