Pris for manglende autoritetstro

 Langt mellem snapsene: Alligevel fik DR en Cavling for en af årets få kulegravende udsendelser.CAVLING. Under klapsalver fra blandt andre statsminister Anders Fogh Rasmussen modtog journalisterne Christian Andersen og Michael Klint den 6. januar Cavling-prisen.Gennem flere år har de to DR-medarbejdere undersøgt de særegne omstændigheder omkring den unge Jens Arne Ørskovs død nær ved Løgstør i sommeren 2002, hvor han var anholdt af Aalborg politi.

 
Langt mellem snapsene: Alligevel fik DR en Cavling for en af årets få kulegravende udsendelser.

CAVLING. Under klapsalver fra blandt andre statsminister Anders Fogh Rasmussen modtog journalisterne Christian Andersen og Michael Klint den 6. januar Cavling-prisen.

Gennem flere år har de to DR-medarbejdere undersøgt de særegne omstændigheder omkring den unge Jens Arne Ørskovs død nær ved Løgstør i sommeren 2002, hvor han var anholdt af Aalborg politi.

Selv om de lokale myndigheder hårdnakket fastholder, at der intet galt er foregået, tyder meget på, at den 21-årige mand omkom på grund af hårdhændet behandling fra politiets side.

Dette er ikke journalisternes konklusion – det fremgår af politiets egne lydbånd og indikeres af hemmeligt materiale, der er forsøgt holdt skjult for både pressen og den døde mands familie.

Det er også konklusionen fra internationale retsmedicinere, der har studeret obduktionsrapporter og fotografier af afdøde. Intern dokumentation, som Christian Andersen og Michael Klint har fremlagt, efter at afdødes mor, Jonna Ørskov, har fjernet og kopieret papirer og fotos fra statsadvokaten i Aalborg.

Og selv om myndighederne på fjerde år er tavse, har journalisterne fået loven ændret, så pårørende i dag har ret til en beskikket advokat, hvis de mister familiemedlemmer, der er i politiets varetægt.

Cavling-komitéens formand, Carsten Ingemann, sagde i sin hyldesttale:

»Det er ikke nogen kunst at lave fjernsyn, hvis man vil lade sig nøje med bredrøvede boligprogrammer og opsat hår.«

»Men det, I har lavet, er noget helt andet. Det er tv-journalistik, når det er bedst. Her taler vi om den klassiske dokumentar, om næse for den gode historie, om stædig, vedholdende og undersøgende journalistik. Det er public service i ordets fornemste forstand – som andet end en tom hensigtserklæring,« lød det blandt andet.

Sagen vakte opsigt i sommeren 2002, men er gentagne gange blevet lagt død af Aalborgs statsadvokat, Elsemette Cassøe. Også da statsadvokatens egen dobbeltrolle i det nordjyske retsvæsen blev en af sagens hovedtemaer, fordi hun tidligere havde været chef for de to involverede betjente.

For hvordan kunne statsadvokaten – og flere af hendes juristkolleger – ubekymret skifte kasket fra politiet til den anklagemyndighed, der skal kontrollere politiet? Og tilbage igen fra anklagemyndighed til politi?

Det er et af sagens spegede elementer, der endnu engang sætter spørgsmålstegn ved den danske tradition om, at justitsmyndighederne altid undersøger sig selv.

»Hvordan kan man nærmest dokumentere, at dødsfaldet skyldes justitsvæsenet selv, uden at nogen i justitsvæsenet offentligt behøver at besvare et eneste spørgsmål?« spørger journalist Christian Andersen.

Hans kollega Michael Klint:

»Det her handler endnu en gang om det ekstremt lukkede danske justitsvæsen. Det er jo forfærdeligt, at man kan blive ved med at lave præmiehistorier om de danske justitsmyndigheder. Og tankevækkende, at vi lever i et samfund, hvor Justitsministeriets lukkethed leverer så fantastisk mange Cavling-indstillinger – og gennem årene har givet så mange vindere.«

Ud over at belønne et af årets mest fremragende tv-programmer udtrykte komitéen bekymring for journalistikken på de danske tv-stationer. Som det lyder i den officielle begrundelse:

»»Hævet over Mistanke« er en sjældent velfortalt tv-historie, som understreger vigtigheden af undersøgende og samfundsrelevant journalistik i en tid, hvor flygtige og let fordøjelige udsendelser præger en stor del af udsendelserne på dansk tv.«

Denne melding var med til at sætte dagsordenen for snakken blandt publikum til prisuddelingen:

For den præmierede udsendelse var reelt en af DRs eneste hjemmelavede, kulegravende og researchtunge udsendelser om danske forhold i 2005. Fra et år, hvor der blevet skåret dybt i DR
Dokumentar, og hvor DR Nyheder i endnu højere grad blev præget af enkeltnyheder, fællesstof og så videre til næste indslag. Hvor primetime-fladen endnu engang var domineret af dans, boliger og livsstil.

Tavse DR-chefer

KUTYMEBRUD. Anført af generaldirektør Kenneth Plummer deltog en håndfuld topchefer fra DR i Cavling-uddelingen. Men ingen af dem tog imod opfordringen til at bestige talerstolen og levere den traditionelle takketale til de journalister, der havde skaffet Danmarks mest prestigefyldte journalistpris til institutionen.

»Er DR flov over Cavling-pris?« spurgte studievært Kurt Strand, der også var medlem af Cavling-komitéen, efterfølgende på DRs interne debat.

Generaldirektør Kenneth Plummer afviser over for Journalisten, at han var flov.

»Det er et godt spørgsmål, hvorfor vi ikke talte. For mig var det beskedenhed, for jeg ville ikke tage glorien fra de to vindere. Jeg er ked af, hvis jeg har optrådt i strid med kutymen. Jeg håber, at DR vinder igen næste år – så skal jeg holde en kæmpetale.« /

Arbejdsløs

MANDEFALD. »Jeg er reelt arbejdsløs, da DR netop har lagt min kontrakt på is. Derfor skal jeg nu til at lave en privat undervisningsfilm til viceværter om brandsikring …«

Ordene kom fra den netop nyslåede dobbelte Cavling-vinder Michael Klint, da hans seneste præmiestatuette endnu knap var blevet kold.

»Som undersøgende journalist føler jeg bestemt, at jeg tilhører en uddøende race. Vi har slet ikke den goodwill, vi havde for få år siden.«

»Før brystede både DR og TV 2 sig af at bringe den slags ting. Ligesom Jyllands-Posten og Berlingske havde en graveredaktion, og både Politiken, Ekstra Bladet – og sågar JydskeVestkysten – profilerede sig på at lave kulegravende journalistik. I dag er stoffet kun af meget lille interesse for chefredaktionerne.«

Michael Klint har gennem næsten 15 år lavet store dokumentarprogrammer. I mange år på Nordisk Film, hvor han lavede Fak2ren til TV 2. Og senest via sit eget firma, Klint Film, med fast leveringsaftale til Dokumentargruppen i DR.

Han fik Billed-Bladets TV-Oscar i 1995 for den første tv-kulegravning af de 113 politiskud på Nørrebro den 18. maj 1993. Og en Cavling-pris i 1996 for afsløringen af den såkaldte Boneloc-skandale.

Men efter årets Cavling-pris er det muligvis slut. Dog venter opgaven for viceværterne. Og senere en informationsvideo for Beredskabsstyrelsen.

»Jeg har netop talt med en af fagets veteraner. Han kan ikke mere få lov at lave noget, der har en kant eller rummer et budskab. Det er opgivet. Og da vi skulle lave »Hævet over Mistanke«, der er vores anden tv-dokumentar om Jens Arne Ørskovs død, gav DR Dokumentar os langt færre penge end til første udsendelse. Det udtrykker vel noget om DRs interesse.«

»Når man spørger de ansvarlige tv-chefer, siger de, at de er meget interesserede. Men sandheden er, at de bruger pengene på boligprogrammer, slankeprogrammer, børneopdragelsesprogrammer og kalder dét for 'dokumentar'. De blander tingene sammen,« siger Michael Klint.

»Sandheden er også, at det kræver tid, research og en form for detektivarbejde at være den fjerde statsmagt. Det klares ikke med et telefonopkald til justitsministeren eller til en såkaldt ekspert.«

»I dag er der vel kun en fem-seks stykker i DR, som laver undersøgende journalistik. Den netop afskaffede Stig Andersen er ikke blevet erstattet, og hans stofområde er tilsyneladende nedlagt. Og på DR Nyheder kender jeg ikke længere nogen, som må bruge to-tre uger på et enkelt projekt. Afdelingen har nok at gøre med at holde skindet på næsen til den daglige produktion,« siger Michael Klint.

»Men det kræver altså ressourcer, og vi måtte bruge vores fritid på den belønnede udsendelse, fordi DR ikke havde penge til det.«

»Hele den undersøgende genre er på vej ned af slisken. Den eneste trøst er, at det er endnu dårligere uden for DR,« siger Michael Klint.

»De har tilbudt, at jeg skal lave noget for dem til efteråret.«

Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra chefen for DR Dokumentar, Stefan Samsøe-Petersen.

* Blå bog – Michael Klint
Født 1958.
Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1986.
Praktik på Dagbladet Ringsted og Ekstra Bladet.
Ansat hos DSB, Jydske Tidendes TV og Nordisk Film.
Modtog Billed-Bladets TV-Oscar i 1995 og sin første Cavling-pris i 1996.

* Blå bog – Christian Andersen
Født 1967.
Uddannet på Børne- & Ungdomsafdelingen i DR.
Har arbejdet for Z-TV, TV3, TV 2 og DR og har lavet dokumentarudsendelser siden 1996.
Har kontrakt med DR Undervisning frem til efteråret 2006.

Begge var Cavling-nomineret i 2004 for deres første kulegravende udsendelse om Løgstør-sagen.

 

1 Kommentar

lotte andersen
12. AUGUST 2008
Re: Pris for manglende autoritetstro
haha.. jeg fattede ikke en blik..