
Millionbonusserne for et par nøgleansatte hos Andels datterselskab Energi Danmark var så store, at det fik energiminister Lars Aagaard til at kræve en redegørelse. Han er også underlagt ’handlingsforbandelsen’, siger ekspert i ’Budskab’. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Det andelsejede energiselskab Andel havde i første omgang ingen kommentarer, da Finans i første uge af marts afslørede, at ansatte i deres datterselskab, energihandelsselskabet Energi Danmark, havde optjent bonusser på to- og trecifrede millionbeløb sidste år, fordi de har bonusordninger uden loft.
Først et par dage efter lød det fra Andels kommunikationsdirektør, Rikke Trikker, i en skriftlig kommentar, at:
”Vi har fuld forståelse for, at bonusordninger vækker opmærksomhed i en tid med energikrise og store prisudsving. At vi ikke har ønsket at kommentere uddybende på nuværende tidspunkt, er for det første et udtryk for, at årsregnskabet og vederlagsoplysninger for Andel og herunder for Energi Danmark, endnu ikke foreligger i endelig version.”
Et klart hjørnespark fra energiselskabet, mener Henrik Kjerrumgaard, stifter af White Cloud. Og også en kriseopskrift, han adskillige gange har rådet til i Journalistens podcast ’Budskab’: Når krisen rammer, så køb dig tid, og brug tiden til at forberede en klog handling.
”Vi har det, der hedder ’handlingsforbandelse’,” siger Henrik Kjerrumgaard i ’Budskab’.
”Vi bliver hele tiden mødt med krav om en handling, fordi vi lever under et Facebook-åg og en hurtig, hurtig mediereaktionstid.”
Derfor skal kommunikatører efter hans mening være bolværk mod den konstante efterspørgsel på handlinger.
”Principielt er det rigtigt klogt ikke at være offer for handlingsforbandelsen og sige, at man har brug for at træde to skridt tilbage, tænke sig om og finde den rigtige løsning og den rigtige handling, så man også kan være med til at afmontere krisen,” siger Henrik Kjerrumgaard.
Alligevel mener han ikke, Andels strategi sad i skabet.
10 dages ventetid
Der gik 10 dage, fra Andel gik ud med deres første skriftlige svar, til de publicerede endnu en skriftlig kommentar fra kommunikationsdirektøren, hvor hun afviser, at Andel kommer til at udbetale to- eller trecifrede millionbonusser.
”Aftalen, der var en kollektiv forhandlet bonusordning, var indgået af den adm. direktør for selskabet på det tidspunkt. Vi kan i den forbindelse understrege, at der ikke udbetales resultatbonusser for 2022 på hverken to- eller trecifrede millionbeløb, hvilket er indregnet i selskabets regnskab,” lyder det i den skriftlige kommentar.
Men de 10 dage er for lang tid, mener Henrik Kjerrumgaard. Da kommentaren gik ud, kunne Finans også fortælle, at to nøglemedarbejdere i Energi Danmark stod til millionbonusser på 250 og 300 millioner kroner. Beløb, som fik flere politikere på banen, og som også fik energiminister Lars Aagaard til efter lidt betænkningstid at kræve en redegørelse.
Noget, som også skabte interesse hos flere medier. Og det kunne Andel have undgået, hvis de hurtigere havde lagt afstand til de store millionbonusser, mener Henrik Kjerrumgaard.
”Der er nogle af de her indslag, de ville være sluppet for, hvis de havde været hurtigere. De ville have sluppet for noget af spredningen,” siger han, som også mener, at Andel burde have haft en rygmarvsreaktion mod bonusordninger uden loft.
Eva Tolstrup Ziegler, kommunikationschef i Banedanmark, savner holdning i det første svar fra Andel.
”Vi står tilbage med et mærkeligt processvar, et drys af hverken-eller, som ikke på nogen måde lukker noget,” siger hun.
Andels kommunikationsdirektør, Rikke Trikker, har ikke ønsket at kommentere Andels kommunikation i sagen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.