Steffen Hou og Jesper Laursen blev for et halvt år siden mødt af foragt fra de fastansatte kolleger i branchen. Siden har de fået en praktikant fra Journalisthøjskolen, fastansatte journalister og flere kunder i butikken. Nu skriger de to opkomlinge tilmed på at få en overenskomst med Journalistforbundet.
"Vi har brugt de seneste måneder på at konsolidere de indre linjer. Mandskab og lokaler er på plads. Vi har opbygget en fleksibel organisation og er nu klar til en mere offensiv strategi."
Det er som om, ordene ikke passer til munden, de kommer ud af. Munden tilhører Jesper Laursen. Han er 27 år og blev færdiguddannet fra Journalisthøjskolen i Århus for et halvt år siden. Ved siden af ham sidder hans gode ven og partner Steffen Hou. Han er 27 år og blev færdig på Journalisthøjskolen for et år siden.
"Vi har fået en ny stor aftale," fortsætter Jesper Laursen.
"Vi har fået et kontor midt i Århus og så det her i København. Computere, skriveborde og opslagstavler og sådan noget er på plads. Vi er et hold på ti journali-ster. Indtil videre. Og vi har samlet et uformelt advisory-board (rådgivere, red.)," siger Jesper Laursen.
Han løfter øjenbrynene.
Jesper Laursen og Steffen Hou mødte hinanden i 1.g på Århus Katedralskole. De havde samfundsfag sammen. Siden har de haft den samme drøm: At lave et firma. De har lavet forretningsplaner i sene aftentimer, udtænkt planer i fredagsbaren på Journalisthøjskolen, de har gennemtrævlet management-bøger, og nu er det utrolige ved at ske.
Mediebureauet InMente hedder drømmen.
Blåstemplet
Her vil nogle nok tænke: Det navn har jeg hørt før.
Der er mindst to muligheder: Måske fra en af de fastansatte journalister på Jyllands-Posten. De gik, sammen med Journalistforbundet, til kamp mod InMente i foråret. Det skete, fordi freelancejournalister (blandt andet InMentes folk) begyndte at gå på gangene i bladhuset i Viby, mens de fastansatte blev fyret i en lind strøm (se JOURNALISTEN nr. 8). Medarbejderforeningen mente, at ledelsen brød overenskomsten, fordi avisen hyrede freelancere, der arbejdede på samme vilkår som fastansatte – bare til en helt anden pris.
Den anden mulighed er, at du har hørt om InMente, når medie-eksperter fortæller, at det ikke hjælper noget at gøre unge driftige mennesker til syndebukke. Fremtiden er InMente. Det mener blandt andet medieeksperten Anker Brink Lund fra Syddansk Universitet.
Uanset om man kan lide InMente eller ej, så vil de fleste være enige om, at Jesper Laursen og Steffen Hou har fået en god ide. In Mente skriver i dag det meste af JP København og en stor del af JP Århus. Jyllands-Posten køber et stadigt stigende antal artikler hos InMente, og senest har Den Liberale Presse lavet en fast aftale med InMente. Det er ikke uden grund, at Steffen Hou og Jesper Laursen ser meget tilfredse ud.
– Er I blevet stuerene?
"Det har vi været hele tiden," svarer Steffen Hou hurtigt.
"Vi er blevet blåstemplet en lang række steder," siger Jesper Laursen og nævner blandt andet praktikudvalget, hvor InMente er blevet midlertidigt godkendt for nylig. De to århusianske gymna-siekammerater har allerede deres første praktikant fra Journalisthøjskolen.
"Jeg skal tale på Syddansk Universitet for 70 afgangselever om, hvordan man starter noget for sig selv," siger Jesper Laursen og fortæller videre, at andre bureauer henvender sig for at samarbejde med InMente.
"Ét væsentligt punkt!" siger Steffen Hou fast. Han har siddet tilbagelænet et stykke tid.
"Vi kan også mærke, at kolleger på andre medier betragter os som en journalistisk arbejdsplads," siger han.
I det seneste nummer af JOURNALISTEN indrykkede InMente et stillingsopslag. Fastansatte og faste freelancere søges, hed det. Opslaget gav 149 ansøgninger. Jesper Laursen og Steffen Hou har blandt andet ansat Jens Arne Sørensen som redaktionschef i København. Han er 39 år og kommer fra en stilling som kommunikationsrådgiver på Waterfront. Tidligere har han blandt andet været journalist på Ritzau og Jyllands-Posten.
"Vi har stadig et ønske om at få flere fastansatte end freelancere," siger Jesper Laursen.
"Vi underbetaler ikke vores folk. Derfor har vi også kontaktet Journalistforbundet for at få en overenskomst. Vi er ikke to banditter, der bare skummer fløden," siger Steffen Hou og ser faktisk uskyldig ud.
Forhandlingerne med Journalistforbundet er paradoksalt nok blevet parkeret i forbundets faglige udvalg, som mener, at man skal vente med at forhandle med In Mente, fordi Journalistforbundet kører en faglig voldgiftssag mod Jyllands-Posten – blandt andet på grund af InMente. Det forstår Hou og Laursen ikke. Til gengæld er der andre, der ikke tror på, at de for alvor vil have en overenskomst. At det snarere er en skinmanøvre for at se så pæne ud som muligt op til den faglige voldgift.
Uanset hvad, spilder Jesper Laursen og Steffen Hou ikke ventetiden op til den faglige voldgift den 23. oktober. De blæser til angreb.
Aftale med Liberal Presse
"Hidtil har vi ikke været volumensyge. Vi skulle have fundamentet på plads først. Men vi har nået et punkt, hvor organisationen er velsmurt, og så kan vi ka-ste os over nye projekter," siger Steffen Hou med et målrettet udtryk, der ligeså godt kunne sidde på JPs øverste chef, Jørgen Ejbøl.
Den første store aftale ud over JP er på plads. Det er med Den Liberale Presse, som sporadisk har købt baggrundsartikler af InMente siden maj. Nu har chefredaktør Michael Ulveman lavet en aftale om at købe mindst én baggrundsartikel om ugen fra InMente.
"InMente har den rigtige profil. Unge dygtige folk med knyttede næver. De kan levere varen. Desuden er det en fordel at kunne købe 52 artikler i stedet for en," siger Michael Ulveman, der sagtens kunne forestille sig at bruge mere af sit tre millioner kroner store freelancebudget hos InMente.
Også chefredaktør Jørn Mikkelsen på Jyllands-Posten er ovenud tilfreds.
"Fordelen er, at der er flere at trække på. Du skal ikke hver gang finde en ny freelancer. De er fleksible, samtidig med at de er bekendt med JPs metode. Det er meget nemmere med en operatør i stedet for fire forskellige," siger han og vurderer, at fremtidsudsigterne for samarbejdet med InMente er gode.
Det lyder alt sammen lovende for de to virksomhedsejere. Men Steffen Hou og Jesper Laursen har ikke valgt mottoet "udvikling" for ingenting. De har længe arbejdet med at etablere en nettjeneste, afslører Steffen Hou.
"Hvor vi kan servicere samtlige landets medier med journalistik."
– Hvad kan du mere fortælle?
"Tanken er at servicere med fællesstof."
– Det lyder som Ritzaus Bureau?
"Jeg kan ikke sige mere. Vi arbejder stadigvæk med det," siger Steffen Hou, der også siger, at bureauet netop nu forhandler med et magasin og en anden stor kunde om aftaler.
– Forstår I, hvis de fastansatte er nervøse for jer?
"Det behøver de ikke at være. Men der er en stor udvikling i dagbladsbranchen. Den er uundgåelig. Så hvis man er nervøs, så er det for udviklingen," siger Steffen Hou.
Jesper Laursen smiler pludselig. Han læner sig tilbage og kigger ud af vinduet, så rykker han frem i stolen.
"Min far sagde engang til mig: Når forandringens vinde blæser, er der nogle, der sætter læhegn op, og andre vindmøller. Den har vi taget til os," siger han.
"Vi forholder os ikke til, om nogen er nervøse. Det er deres sag."
Skal man tro Steffen Hou og Jesper Laursen, har InMente kun lige forladt startblokken. Hvad der er i vente, vil de dog ikke tale om. Men de kredser gerne om det.
"Vi laver noget inden for det næste år, som får medieverdenen til at spærre øjnene op," siger Jesper Laursen med et grin.
Tanken er ikke til at slippe. Det er som om, alle ordene hører hjemme i et større lokale med jakkesæt, flere penge, større mødebord og højere til loftet.
– Får I aldrig svedige hænder over alt det her?
"Det vigtige er, at vi kender vores svagheder – og får nogle til at hjælpe. Hvis vi får svedige hænder, er der en grund til, at de er svedige. Så finder vi ud af årsagen og sørger for at tørre dem," siger Steffen Hou lige så iskoldt som en bankdirektør.
"Vi har en positiv, urokkelig selvtillid," siger Steffen Hou.
Jesper Laursen smiler igen.
"Det her er jo drømmejobbet," siger han.
BUTIKKEN
– Mediebureauet InMente ApS er ejet af Jesper Laursen og Steffen Hou, begge 27 år. Bureauet sælger journalistik til den trykte presse, både enkelte artikler og faste leverancer. Akkurat som et tv-produktionsselskab leverer til tv-stationer.
– InMente har per 1. november ti journalister tilknyttet. Ud over de to ejere er to fastansatte, resten er freelancere med en såkaldt leveringskontrakt.
– InMente har en altoverskyggende kunde, Jyllands-Posten. Bureauet har to kontorer. Et i Frederiksgade i centrum af Århus og et på Kongens Nytorv i København, hvor naboen er JP. Københavner-kontoret skriver til JP København, og Århus-kontoret skriver til JP Århus.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.