Pressens bevægelsesfrihed på borgen skal begrænses

Journalister går over grænser, når de vælter ind på politikernes kontorer på Christiansborg eller løber efter dem på gangene. Derfor skal mediernes frie adgang til Christiansborg begrænses kraftigt, mener toppolitiker. På Facebook støtter Søren Pind forslaget. (opdateret 12.30)

Journalister går over grænser, når de vælter ind på politikernes kontorer på Christiansborg eller løber efter dem på gangene. Derfor skal mediernes frie adgang til Christiansborg begrænses kraftigt, mener toppolitiker. På Facebook støtter Søren Pind forslaget. (opdateret 12.30)
Hertil og ikke længere. Journalister skal ikke længere have fri adgang til store dele af Christiansborg, hvis det står til De Konservatives forsvarsordfører og medlem af Folketingets Præsidium, Helge Adam Møller.

»Nogle journalisters måde at opføre sig på er under al anstændighed. Jeg tænker på Lene Espersen og Henriette Kjær-sagen, hvor man spærrede gangen og ikke ville respektere, at de ikke havde nogen kommentarer, og man væltede ind på kontorerne,« siger Helge Adam Møller til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at journalisterne kun skal have adgang til nogle enkelte steder, for eksempel i Vandrehallen, og på nogle kontorer. Forslaget har tidligere været drøftet i Præsidiet, men her stod Helge Adam Møller alene med sit ønske.

På folketingskanditaten og journalisten Ole Birk Olesens åbne Facebook-side skriver integrations- og udviklingsminister Søren Pind, at journalister, der ikke opfører sig ordentligt, bør komme i karantæne.

»Jeg kunne sådan set bedre tænke mig, at man indførte karantæner for dem, der ikke kunne finde ud af reglerne. Sagen er jo den, at både journalister og politikere mister noget, hvis den nuværende "liberalitet" indskrænkes generelt.« 

Ole Birk Olsesen, der stiller op for Liberal Alliance, er derimod modstander af Helge Adam Møllers forslag. I den tid, hvor han var på Christiansborg (1999-2007), oplevede han ikke episoder, hvor pressen på denne måde gik over stregen.

»Jeg har hørt meget klynk fra politikerne i den senere tid, efter at jeg forlod Christiansborg – måske har der været episoder, hvor det tog overhånd, jeg ved det ikke. Men det må man i så fald forsøge at finde praktiske løsninger på. Helt at afspærre pressens mulighed for at hive en kommentar ud af en politiker, der ikke vil stå ved, hvad han eller hun har gjort, er ikke en sådan løsning. Det er at skylle barnet ud med badevandet,« skriver han på Facebook.

Netop afgået rektor ved Danmarks Journalist- og Mediehøjskole Anne Marie Dohm mener, at det kan være værdifuldt for demokratiet, at journalister og politikere går side om side på borgen, men det er også en fare for den kritiske journalistik, hvis det udvikler sig til en landsby, hvor alle kender hinanden lidt for godt.

Helge Adam Møller forlader folketinget, når valget udskrives, og i Kristeligt Dagblad retter han en kraftig bredside mod den politiske journalistik. Politisk journalistik er blevet for personfikseret. Desuden løber journalisterne fra politiker til politiker, indtil de får det svar, de gerne vil have i en sag.

I februar 2011 blev Christiansborg-journalisternes forening, nyhedscheferne fra TV 2 og DR enige med Folketingets formand, Thor Pedersen, om, at pressen skal opføre sig lidt pænere på Christiansborg. Dengang skrev DR-journalist Henning Olsson, der er formand for foreningen for journalister på Christiansborg:

»Næste gang der opstår en presset situation, så tal sammen dér på gangene. Aftal med dine kolleger, at der dannes en kreds så rummelig, at politikerne kan komme uhindret frem og tilbage. Det er sket før, så det kan lade sig gøre,« skrev han ifølge Politiken.dk.

1 Kommentar

Morten Holgersen
26. OKTOBER 2016
Hej

Hej
"Journalister går over grænseN"
..Og pøbeladfærd hører ingen vegne hjemme. Og der er egentlig heller ingen grunde til det renderi op og ned af gangene, der sker alligevel ikke noget vigtigt.
Tingene sker i samfundet- bevæg dig der ud.
Mvh