Mediernes troværdighed er på spil, siger advokat i medieret. Han kalder meldingen fra Pressenævnet om, at der ikke er behov for ændringer, for skuffende. (opdateret)
»Skuffende, men slet ikke overraskende«. Sådan er reaktion fra advokat Michael Havemann efter at Journalisten.dk tidligere i dag kunne fortælle, at Pressenævnet i går besluttende, at der ikke er behov for at stramme op på de presseetiske regler eller nævnets fortolkning af dem.
Det eneste, der er behov for, er en klarere formidling af nævnets kendelser.
Ifølge advokat Michael Havemann, der har speciale i medieret, afspejler udmeldingen pressenævnets sammensætning, hvor repræsentanter for medierne – journalister og redaktører sidder på halvdelen af de otte pladser. Men medierne skal passe på med at blive for selvfede og tro, at der ikke er behov for ændringer, siger han.
»Det er mediernes troværdighed, der er på spil. Hvis medierne ikke laver en markant egenjustits, der skaber respekt, vil politikerne gribe ind«.
Mens der i udkastet til en beretning om medieansvar lægges der op til, at Pressenævnet skal kunne uddele bøder til medier, “der i alvorlig grad overtræder de presseetiske regler”, foretrækker Pressenævnet status quo.
Samtidig afviser Pressenævnet mærkbare ændringer inden for en række at de områder, der har været til debat de seneste måneder. Det gælder blandt andet, at flere skal have adgang til at klage, at nævnet skal tage flere sager op af egen drift og tidsfristen skal forlænges.
Michael Havemann var “udspørger” ved en høring som medieetik som DJ afholdt søndag. Han siger, at branchen holder hånden over de dårlige journalister, hvis de ikke accepterer nødvendige stramninger.
»Medierne skal jo bare skrive sandheden. De eneste der har glæde af et svagt Pressenævn er de brodne kar.«
Michael Havemann mener, at man burde nedlægge Pressenævnet og i stedet oprette en instans efter samme model som Forbrugerombudsmanden, der kan uddele bøder til medierne og rejse sager ved domstolene.
Journalist Kurt Strand, der også optrådte som udspørger ved høringen søndag, skriver i en mail, at det er fint, hvis pressenævnet gør sine kendelser mere forståelige. Men det havde været en god idé, at indføre en ombudsmandslignende bestemmelse, så Pressenævnet selv kunne tage sager op.
»Glem ikke, at der er et bredt politisk ønske om stramninger, og hvis ikke vi – branchen – selv leverer mere selvjustits, så kan vi imødese politisk regulering. Det fremgik klart af DJs mediehøring i søndags.«
I forbindelse med søndagens høring havde Kommunikationsbureauet København og Dansk Journalistforbund på forhånd fået analyseinstituttet YouGov til at undersøge danskernes syn på medierne. Over halvdelen af de 1.007 adspurgte oplever ifølge målingen, at kvaliteten i dansk journalistik er blevet dårligere inden for de seneste år. Omvendt svarede kun 7 procent, at kvaliteten var blevet bedre. Over halvdelen svarede også, at de ikke stoler på, at fakta er korrekte i mediebilledet.
»Enhver anden branche, der led under det samme troværdighedsproblem, ville ringe til sådan en som mig og bede om hjælp,« siger kommunikationsdirektør for Kommunikationsbureauet København, Sune Bang, til Journalisten.dk. Det er interessant at de nøjes med at ansætte en kommunikationsmedarbejder og på den måde tager fat om formen, men ikke indholdet, forklarer han.
»Hvis det havde været en anden branche, der gjorde det, ville journalister fremstille det som en joke,« siger han og uddyber:
»Det er tosset. Hvis ikke man selv tager kritikken seriøst overlader man det til politikerne at gøre det. Pressen skal være en stærk og troværdig spiller, og det jeg frygter allermest er, at man ender i en position, hvor den ikke længere kan agere i den rolle. For hvis man benægter, at der er problemer, ender man lige pludselig med at miste styringen,« siger Sune Bang.
(opdateret 14:00 med kommentar af Kurt Strand og igen 14:45 med kommentarer af Sune Bang)
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære læsere
Jeg har fjernet to "ikke" fra henholdsvis artiklen om det alternative pressekort og fra artiklen om Pressenævnet. Således er der nu overensstemmelse med kildernes udsagn og selve sagen.
Beklager fejlene.
Med venlig hilsen Øjvind Hesselager, redaktør, Journalisten
Og når vi nu er ved troværdighed, så er banale fejl også med til at mindske troværdigheden - som når Journalisten.dk i atiklens sidste linje lader Sune Bang sige: "For hvis man benægter, at der er problemer, ender man lige pludselig med ikke at miste styringen"...
Det er da positivt ikke at miste styringen! Men mon ikke Sune Bang mener det modsatte? Nemlig at man mister styringen?
Og så er artiklen endda opdateret ;-)
Alene det, at pressen og Pressenævnet er så vilde med at bevare nævnet og dets beføjelser i sin nuværende form, er i sig selv et bevis på at Pressenævnet er en joke, som ingen tager alvorligt. Ud med Nævnet, ind med helt almindeligt strafansvar for pressen med hvad deraf følger af erstatningsansvar og fængsling i særligt alvorlige sager. Ekstra Bladets ageren i Jan Linholdt-sagen burde have kostet Poul Madsen 2 år bag tremmer.