I den offentlige verden slutter døgnet ved almindelig kontortids ophør.
Journalisten omtalte tirsdag en sag, hvor Pressenævnet afviste en klage fra Region Hovedstaden over DR – med den begrundelse, at klagen var fremsendt for sent.
Region Hovedstadens klage blev emailet klokken 17.06 – men nævnets kontortid ophørte kl. 15.00.
Pressenævnets formand, højesteretsdommer Jytte Scharling, fortæller, at nævnet er bundet på hænder og fødder, men at man nu, efter omtalen af sagen, vil præcisere klagevejledningen på nævnets hjemmeside.
I afviste DR's klagesag. Fordi den var to timer og seks minutter over fristudløbet?
»Nemlig,« siger Pressenævnets formand, Jytte Scharling.
Juraen er holdbar?
»Vi anvender almindelig klagefristberegning for offentlige nævn. Og der er beregningen altså ved almindelig kontortids ophør. Og den her ankommer altså efter almindelig kontortids ophør. Så anses den for indkommen næste dag.«
»Vi har jo en meget kort frist på de fire uger. Jeg ved, at der er lovgivning på vej, som vil forlænge til tolv uger. Det løser selvfølgelig ikke fristproblemet i sig selv – altså hvornår en frist udløber – men det giver dog lidt bedre tid til at formulere en klage fremadrettet. Det er da altid noget,« siger Pressenævnets formand, Jytte Scharling.
»Jeg kan ikke rigtigt tilføje noget, andet end at vi må følge de almindelige klagefristberegninger.«
Det er ikke noget, I kan være fleksible på. Altså fx sige, at "den kom ind det rigtige døgn", så …?
»Nej, det har vi ikke ment, at vi kunne. Vi har ikke nogen undtagelsesbestemmelser. Det er, med den meget korte frist, et problem. For der er ikke nogen kattelem, hvor man kan henvise til særlige omstændigheder for at bortse fra en skriftoverskridelse. Sådan en bestemmelse har vi ikke i loven.«
Er det første gang, at en klage er blevet afvist med så kort en fristoverskridelse?
»Jeg mindes ikke, i min tid, der er ikke nogen sager, der lige popper op, der er tilsvarende. Jeg mindes det ikke, men tør ikke sige, om min er præcis her.«
Det fremgår ikke af jeres hjemmeside, at der er denne her "almindelige kontortid"?
»Nej. Men netop foranlediget af denne her sag og omtalen vil vi gå ind på vores hjemmeside i klagevejledningen og anføre, at det er ved kontortids ophør, at klagefristen udløber. Sådan at det bliver mere præciseret.«
»I forvejen har vi gjort det – jeg gik ind og så på hjemmesiden i anledning af din henvendelse – at vi har skrevet, at klagefristen er fire uger og i parantes anført "28 dage". Det har vi haft problemer med. Folk har tænkt, at fire uger det er en måned, men det er det altså ikke, det er 28 dage. Det har vi fortalt. Og derfor vil vi også anføre, at fristen udløber ved kontortids ophør, så folk er opmærksomme på det. Det er det bedste, vi kan gøre i første omgang.«
I retter og præciserer hjemmesiden?
»Vi præciserer hjemmesiden, vil jeg sådan set sige. Den er rigtig nok, som den står, men den kan bare være mere udførlig. Det her eksempel viser, at der kan være misforståelser omkring det. Så det er kun fornuftigt, at vi sætter oplysningen om kontortids ophør ind, så folk er opmærksomme på det,« siger Pressenævnets formand, Jytte Scharling.
2