Pressenævnet overvejer nyt regelsæt for rettelser

Mange medier slipper for nemt, når de skal bringe rettelser fra Pressenævnet. Derfor overvejer nævnet nu at diktere, hvor og hvordan rettelserne skal bringes, siger medlem af Pressenævnet Kaare R. Skou til Journalisten.dk.

Mange medier slipper for nemt, når de skal bringe rettelser fra Pressenævnet. Derfor overvejer nævnet nu at diktere, hvor og hvordan rettelserne skal bringes, siger medlem af Pressenævnet Kaare R. Skou til Journalisten.dk.

Professor på Journalisthøjskolen Hans-Henrik Holm klandrer i et blogindlæg på Berlingske.dk medierne for at være for dårlige til at forholde sig til, om udtalelser er citeret i en sammenhæng, der giver budskabet en ny mening eller anden drejning. 

Medierne retter hele tiden småfejl som stavefejl og forkerte årstal, men forholder sig ikke til de større og helt grundlæggende fejl, skriver han.

Nogle af disse sager ender i Pressenævnet. Og her er man opmærksom på, at medierne slipper nemt om ved kendelserne, når de kan bringe en lille rettelse nederst på side otte.

»Vi har ikke kompetence til at blande os i redaktørernes redigeringsret. Men jeg fornemmer, at stemningen er ved at vende i Pressenævnet. Vi diskuterer løbende, om vi skal diktere, at medierne får en fast boks til rettelser. Og det er ikke utænkeligt, at vi gør virkelighed af det, når den rette sag opstår,« siger Kaare. R. Skou til Journalisten.dk.

En større konsekvens af kritik fra Pressenævnet kan muligvis skabe mere reflektion, inden man kaster sig ud i fordrejninger og fejlfortolkninger. Professor Hans-Henrik Holm skriver:

»For hurtige og dramatiske nyheder fører til, at dårlig journalistik spredes. Konsekvensen er, at fejl, misforståelser eller bevidste fejltolkninger lynhurtigt findes i mange medier (..)Vi har bare citeret kilderne, lyder argumentet. Men er medierne ikke ansvarlige for de oplysninger, de vælger at bringe? (.. ) Hvad hjælper det at rette fejl i navne og årstal, hvis mediet gentager fejl fra andre medier eller fra enkeltkilder? Det ville være rart, om ønsket om at undgå fejl blev til både et indholdskrav og et formkrav.

1 Kommentar

Jens Nielsen
6. OKTOBER 2010
Re: Pressenævnet overvejer nyt regelsæt for rettelser
Her er et simpelt forslag. Et dementi skal bringes på samme placering og med samme skriftstørrelse som den oprindelige overskrift/artikel.