Pressenævnet og ombudsmand: Regeringen vil styrke digitalt medieansvar

Det længe ventede medieudspil indeholder forslag om, at sociale medier skal pålægges et større ansvar med en medieombudsmand efter svensk model

Historier på sociale medier fylder mere og mere, hvilket indebærer en øget risiko for, at uskyldige bliver hængt ud, eller at æreskrænkende billeder og udtalelser spredes lynhurtigt.

Derfor vil regeringen have en lettere proces for genoprejsning og godtgørelse for æreskrænkelser begået på sociale medier.

Det er en del af et medieudspil, som præsenteres torsdag af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der skal forsøge at finde et flertal for regeringens forslag.

”I Danmark har vi frie, troværdige, stærke medier, som hver dag spiller en afgørende rolle for vores fremtid.”

”Den troværdighed skal vi værne om i en tid, hvor hastighed og kampen om klik konstant stiger, og hvor historier i pressen kan have store konsekvenser for både borgere og virksomheder,” siger kulturministeren.

Skal se på Pressenævnets rolle

Regeringen foreslår, at der nedsættes et udvalg med repræsentanter fra mediebranchen og eksperter, der skal se på sagen. De skal også se på, hvordan Pressenævnets rolle skal se ud i fremtiden.

Der foreslås også at etablere en medieombudsmand efter svensk model. Den skal kunne undersøge sager på eget initiativ og bidrage til en god publicistisk praksis.

Influencere og bloggere skal i højere grad stilles til ansvar for det indhold, de publicerer. Det skal undersøges, om der er behov for at pålægge dem et redaktørlignende ansvar.

De etiske normer og standarder i mediebranchen skal styrkes og have en tydeligere virkning, end tilfældet er i dag, hedder det i udspillet.

Pressenævnet kan i dag godt tage sager op selv, men det sker sjældent, mener ministeren. Hun er ikke afvisende over for at øge støtten til nævnet, så det i højere grad tager sager op selv.

”Jeg vil også understrege, at der godt kan være en diskussion af, hvordan Pressenævnets rolle kan være i det hele taget. Mange sager er lang tid undervejs, hvilket også kan være frustrerende og bidrage til, om det har en stor effekt,” siger hun.

Udspillet har været udskudt flere gange og skal nu forhandles på plads.

0 Kommentarer