Pressenævnet kritiserer B.T. for at kalde præst for bagmand

Præsten i Brorsons Kirke på Nørrebro, Per Ramsdal, har nu Pressenævnets ord for, at han ikke var "bagmand" for et flygtningenetværk, som B.T. kaldte ham. (Opdateret kl. 14.15)

Præsten i Brorsons Kirke på Nørrebro, Per Ramsdal, har nu Pressenævnets ord for, at han ikke var "bagmand" for et flygtningenetværk, som B.T. kaldte ham. (Opdateret kl. 14.15)

En B.T.-journalist ringede til Per Ramsdal for at tilbyde husly til nogle af de afviste irakiske asylansøgere, der kort forinden var blevet smidt ud af Brorsons Kirke af politiet.

Per Ramsdal sagde blandt andet, at han havde "lovet at hjælpe med at skaffe nogle adresser". B.T. optog samtalen og lagde den ud på hjemmesiden som dokumentation for en artikel, hvor avisen beskrev præsten som "bagmand" for et illegalt flygtningenetværk.

Sagen har været indbragt for Pressenævnet, der nu melder ud, at der ikke er belæg for at kalde Per Ramsdal for bagmand.

"Pressenævnet finder, at B.T. har tilsidesat god presseskik ved at benævne præsten "bagmand". Begrebet anvendes almindeligvis om personen, der står bag eller styrer en organisation. Der er ikke dokumentation for, at præsten gjorde dette. Pressenævnet har derfor udtalt sin kritik af B.T.," skriver nævnet i sin udtalelse.

B.T. er blevet pålagt at offentliggøre et uddrag af kendelsen. B.T.'s chefredaktør, Peter Brüchmann, ærgrer sig over kendelsen. 

»Vi mener, der er belæg for at bruge ordet bagmand, når du formidler adresser. Nævnet synes, man skal styre hele foretagendet for at være bagmand. Vi har forskellige definitioner af ordet, men vi tager det selvfølgelig til efterretning,« siger B.T.'s chefredaktør, Peter Brüchmann, til Journalisten.dk.

Pressenævnet skulle samtidig tage stilling til flere andre punkter i B.T.'s dækning af kirkerydningen, og de er alle vurderet til at være inden for rammerne af god presseskik. Dermed er det også en blåstempling af B.T.'s skjulte optagelser, der ellers mødte stor kritik fra blandt andre mediejuristen Oluf Jørgensen.

Peter Brüchmann er glad for, at han nu har Pressenævnets ord for, at metoden var i orden.

»Der er nogle historier, som kun kan laves gennem skjulte optagelser. Det skal ikke gøres ret ofte, og det skal gøres med grundig omtanke. Jeg står i dén grad ved brugen i den her sag, men at en metode er i orden betyder jo ikke, at vi vil bruge den oftere i fremtiden,« siger Peter Brüchmann.

Læs også: B.T. brød med egne etiske regler

0 Kommentarer