Pressenævnet: Du må citere fra lukkede Facebook-profiler

Journalister må gerne citere fra lukkede Facebook-profiler, hvis personen bag har mange 'venner' i det sociale netværk. Det har Pressenævnet slået fast, og dermed er praksis ændret.

Journalister må gerne citere fra lukkede Facebook-profiler, hvis personen bag har mange 'venner' i det sociale netværk. Det har Pressenævnet slået fast, og dermed er praksis ændret.

Journalister må gerne citere fra visse lukkede Facebook-profiler. Det afgørende er, hvor mange 'venner', profilen har, samt at informationerne har offentlighedens interesse. Det har Pressenævnet slået fast. Det skriver Ritzau.

Afgørelsen falder i forlængelse af Folketingets Ombudsmands udtalelse om myndighedernes brug af Facebook-oplysninger om borgere. Ombudsmanden slog fast, at myndighederne gerne må kigge med i åbne Facebook-profiler.

Pressenævnets beslutning er interessant, fordi nævnet tidligere har vurderet, at citater fra lukkede Facebook-profiler var i strid med de presseetiske regler. Det gjaldt blandt andet, da Ekstra Bladet citerede Lars Løkke Rasmussens brors Facebook-profil.

I kendelsen fra 2010 lød det blandt andet: 

"Det er Pressenævnets opfattelse, at oplysninger på lukkede profiler er forbeholdt de personer (Facebook-venner), der har fået tilladelse til at have adgang til profilen. Derfor har medierne som udgangspunkt ikke adgang til at bruge materialet fra den lukkede profil, medmindre dette har så stor samfundsmæssig interesse, at offentliggørelsen overstiger hensyn til indehaveren af profilen."

Men nu har Pressenævnet altså slået fast, at det godt kan være i orden at citere fra en lukket Facebook-profil.

»Det gælder eksempelvis politikere, der ønsker så megen omtale som muligt af deres politiske budskaber«, lyder det nu fra Pressenævnet ifølge Ritzau.

2 Kommentarer

Eskild Nielsen
18. AUGUST 2016
Altså flertaldiktatur, hvis
Altså flertaldiktatur, hvis man ikke ønsker at have mange venner på Firma Facebook har man ikke minoritetsrettighed til at citere.
Jensen Hansen
30. MARTS 2012
Re: Pressenævnet: Du må citere fra lukkede Facebook-profiler
Så hvis man har en stor familie eller reelt mange venner så må man godt? mærkelig måde at dele det op på!