Pressenævnet: Du kan klage over singler

Pressenævnet slår fast, at du kan klage over Zetlands singler, men samtidig lyder det, at nævnet må vurdere fra gang til gang, om en single er omfattet af de presseetiske regler. »Der vil komme mange journalistiske produkter, og jeg kan ikke sige, at alle sammen er journalistik, eller alle sammen er bøger,« siger Lene Sarup fra Pressenævnet

Er en såkaldt ”single” underlagt de presseetiske regler? Det spørgsmål er blevet centralt, efter de såkaldte singles, lange journalistiske formater, er begyndt at udkomme i Danmark.

Spørgsmålet er, om en single er et journalistisk produkt, der er omfattet af de presseetiske regler, eller om den snarere er en litterær udgivelse i boggenren.

Pressenævnet har på sit seneste møde truffet en afgørelse. Eller rettere sagt: De har slået fast, at singler ikke er til at kalde hverken det ene eller det andet. Nævnet må derfor vurdere hver single for sig.

Afgørelsen er truffet efter en aktuel klage, hvor journalist Lars Fogt har indklaget Zetland for singlen Redaktøren for det hele. Da Zetland har tilmeldt sig Pressenævnet, har nævnet besluttet, at singlen er et journalistisk produkt.

Lene Sarup er tillidsrepræsentant på Fynske Medier og medlem af Pressenævnet. Hun forklarer, at Pressenævnets beslutning betyder, at sagen mellem Fogt og Zetland vil blive vurderet.

Berlingske laver jo også singler. Er det ikke journalistik?

»Jeg tror, der vil komme mange forskellige journalistiske produkter, og jeg kan ikke sige, at alle sammen er journalistik, eller alle sammen er bøger. Folkene bag produkterne må selv bestemme sig for, hvad de er – er de et ISBN-nummer eller et journalistisk produkt?«

For at blive kategoriseret som et journalistisk produkt, skal organisationen bag singlen have en platform, hvor læserne kan finde eventuelle kendelser fra Pressenævnet.

»Når jeg så har været med at til at tage stilling på plenarmødet i forhold til den Zetland-single, som nogen har rejst en sag over, er det fordi, jeg kan forholde mig til produktet. Jeg sidder jo med det i hånden. Jeg forholder mig ikke til 100 andre produkter. Zetland er en styret virksomhed, der er tilknyttet Pressenævnet med en ansvarshavende redaktør. Det kan også være, at jeg ikke kan se problemer i en single fra Berlingske. Men det tager jeg ikke stilling til nu. Og det var netop det Plenarmødet gjorde: Vi sagde ikke, at det som nogle over en kam benævner som singler, hører under os eller hører ikke under os.«

Så I tager stilling fra gang til gang, hvis nogen klager over en single?

»Foreløbigt har vi taget stilling, så hvis nogle medier er indrettet på samme måde som Zetland med en ansvarshavende redaktør og er tilmeldt Pressenævnet, vil vi formodentlig lade singlen glide glat igennem. Hvis det er en anden konstruktion, så vil vi tage stilling til det.«

»Vi har lige haft en anden sag, hvor vi har diskuteret i forhold gidselsagen. Vi laver en formalitetskendelse først: Tager vi den her sag? Det vil man også kunne gøre i forhold til singler, hvis de ser meget anderledes ud, end dem som Zetland laver,« siger Lene Sarup.

2 Kommentarer

Lars B. Jørgensen
25. OKTOBER 2013
16 sekunders Google giver
16 sekunders Google giver svaret

http://www.information.dk/297113
Kjeld Poulsen Kürstein
24. OKTOBER 2013
Er der ikke nogen, der er så
Er der ikke nogen, der er så sød at fortælle mig, hvad en "single" er? "Lange journalistiske formater" er desværre ikke nok forklaring for mig.