Pressenævnet vil behandle dele af den klage, som Søfartens Ledere på vegne af deres medlem Eddy Lopez indgav over Ekstra Bladet i juni.
I formalitetskendelsen skriver Pressenævnet:
”Klagen over artiklen den 12. juni 2012 i Ekstra Bladet (”Piratleder: Træge forhandlinger”) og klagen over kampagnen i Ekstra Bladet og på ekstrabladet.dk fra den 1. juli 2012 til og med maj 2013, herunder artikler og to outdoorbannere fra henholdsvis den 1. juli 2012 og 1. maj 2013, realitetsbehandles i relation til [Klager].”
Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen:
»Jeg er stadig stærkt forundret over, at Søfartens Ledere rejser sagen. Jeg er ked af, hvis Eddy Lopez føler sig krænket af Ekstra Bladet. Nu er jeg så også forundret over Pressenævnet.«
Poul Madsen henviser til, at Pressenævnet har valgt at inddrage alle omkring 600 artikler, Ekstra Bladet har skrevet om gidselsagen.
»Det virker til, at Pressenævnet agerer partner for Eddy Lopez ved at få udvidet sagen. Hvis det var en helt almindelig dansker, der havde rejst en sag mod Ekstra Bladet, kunne jeg godt forstå, at Pressenævnet gav en hjælpende hånd. Men det er ikke tilfældet her. Søfartens Ledere, der fører sagen for Eddy Lopez, er en interesseorganisation,« siger Poul Madsen, der fortæller, at avisen nu tager kontakt til Pressenævnet:
»Vi skal vide, hvad vi konkret skal forholde os til i de 600 artikler. Det er utrygt, at Pressenævnet udvider hele sagen til en generel klage over kampagnen. Vi har ingen anelse om, hvad de vil slå ned på.«
I formalitetskendelsen afviser Pressenævnet at behandle klagen over Ekstra Bladets Facebook-side. Det skyldes, at siden ikke er anmeldt til Pressenævnet efter medieansvarslovens § 8, stk. 1, hvorfor der ikke er tale om et medie omfattet af medieansvarslovens § 1, nr. 3.
Poul Madsen kalder den del af kendelsen ”fornuftig”. I modsætning til Fritz Ganzhorn, direktør for Søfartens Ledere:
»Den del af kendelsen må vi acceptere. Men jeg kan se, at mange danske medier bruger Facebook aktivt, og det ærgrer mig, hvis Facebook bliver et safe haven, hvor medierne kan slippe for påtaler,« siger Fritz Ganzhorn.
Ud over Ekstra Bladet har Eddy Lopez også indbragt TV 2 for Pressenævnet. De to sager kan få stor betydning for pressens arbejde i Danmark.
Da klagerne blev offentlige, var Journalisten i kontakt med Professor Sten Schaumburg-Müller fra Aarhus Universitets Juridiske Institut, Oluf Jørgensen, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Søren Sandfeld Jakobsen, professor ved Juridisk Institut ved Aalborg Universitet. De var alle enige i, at sagerne var af principiel karakter.
"Da det er den første sag, vi har om gidseltagning, vil PN's afgørelse få stor betydning for sådanne sager (der dog forhåbentlig stadig vil høre til sjældenhederne)," skrev Søren Sandfeld Jakobsen, mens Oluf Jørgensen opsummerede:
»Jeg går ud fra, at alle seriøse medier vil respektere de pejlemærker, som Pressenævnet giver i forbindelse med fremtidig dækning af gidselsituationer.«
Opdateres…
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.