Pressenævnet afviser klage over skjulte optagelser fra Nexus

DR 21 Søndag viste ikke skjulte optagelse af unge fra døgninstitution, og derfor afviser Pressenævnet at behandle klagen

Pressenævnet vil ikke behandle en klage fra Københavns Kommunes Socialforvaltning over skjulte optagelser af unge på døgninstitutionen Nexus. Optagelserne er nemlig aldrig blevet bragt.

”En gennemgang af den bragte udsendelse viser ingen offentliggørelse af de af klager angivne skjulte optagelser. Da der ikke er sket en offentliggørelse af det påklagede materiale, har nævnet ikke kompetence til at behandle klagen,” skriver Pressenævnet i sin afgørelse.

Optagelserne indgik i DRs research i forbindelse med et kritisk indslag om døgninstitutionen, som blev bragt 26. maj 2013.
Pressenævnet finder ikke, at omtalen af de skjulte optagelser udgør en offentliggørelse i sig selv, blandt andet fordi hverken de unge eller medarbejderne på institutionen er blevet identificeret i forbindelse med omtalen.

Amok i DR Byen

Udsendelsen handlede om udbredt hashmisbrug på døgninstitutionen.
Under programmets tilblivelse opstod der håndgemæng i DR Byen, da de unge blev præsenteret for de skjulte optagelser. Da den første unge pige fra Nexus gik amok over optagelserne, sagde Socialforvaltningens pressechef Flemming Platz: ”Så kan I lære det.”

Chef for TV-Avisen Naja Nielsen har tidligere forklaret Journalisten, at de skjulte optagelser blev lavet på et tidspunkt, hvor DR var i tvivl om, om man kunne dokumentere de unges hashrygning. Da DR fik dokumentationen ad andre kanaler, behøvede man ikke bruge optagelserne alligevel.

Selv om DR ikke viste de skjulte optagelser på tv, men kun til to københavnske lokalpolitikere, mente socialborgmester Mikkel Varming (Enh.) dengang, at der er tale om en krænkelse af de unge.

»DR har arbejdet så længe med at lave de optagelser, at de ikke kunne lægge det fra sig. Det er simpelthen for ulækkert. At unge med sociale problemer ryger hash, behøver man ikke skjult kamera for at dokumentere,« sagde Mikkel Varming.

0 Kommentarer