Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:43 21.09.2023 Christian Lindhardt

Pressemeddelelse fik lidt for meget gas

Pressemeddelelse fik lidt for meget gas

Emil Helms/Ritzau Scanpix

En nyhed fra Aarhus Universitet om, at ”rygning kan udløse psykiske sygdomme”, fik den store tur rundt i medierne. Der er bare et problem, og det er, at forskningen bag ikke helt kan leve op til den fængende rubrik på pressemeddelelsen. Det skriver Videnskab.dk.

Pressemeddelelsen er blevet kritiseret af flere forskere, og til Videnskab.dk siger professor Doug Speed, der står bag undersøgelsen, at han er enig i påstanden om, at det er svært at bevise direkte årsagssammenhæng mellem rygning og psykisk sygdom baseret på indlæggelser.

Videnskabsformidler ved Aarhus Universitet Jeppe Kyhne Knudsen, der har skrevet pressemeddelelsen, er ikke enig i, at den blev vinklet for skarpt, men medgiver, at overskriften kunne have fået lidt mindre gas:

”Men vi vil jo generelt gerne have, at der er nogen, der interesserer sig for vores historier. Så nogle gange vinkler man jo lidt skarpt for at få journalister til at skrive om det.”

Og så synes han ikke, at det alene er universitetets ansvar, hvis danskerne får det forkerte indtryk af at læse nyheder om forskningen:

”Jeg synes jo også, det er journalisternes eget ansvar at forholde sig kritisk til tingene, når de skriver en artikel ud fra pressemeddelelsen.”

SENESTE NYT

Flere nyheder