Pressekortets skæbnedag nærmer sig

Den 21.-22. april 2009 afgør de delegerede i DJ om medlemmer af Dansk Journalistforbund i fremtiden skal spørge pænt for at få et pressekort. Læs her om modforslaget og se tv-indslag. 

Den 21.-22. april 2009 afgør de delegerede i DJ om medlemmer af Dansk Journalistforbund i fremtiden skal spørge pænt for at få et pressekort. Læs her om modforslaget og se tv-indslag. 

Et begyndende blakket image som professionelt arbejdsredskab med 'høj troværdighed' er en af årsagerne til, at DJ's medlemmer skal afgøre pressekortets skæbne til delegeretmødet 21.-22. april 2009. De skal stemme om Hovedbestyrelsens (HB) forslag om, at medlemmer af DJ først får udstedt et pressekort, når de aktivt henvender sig til Forbundet. På den måde håber DJ på, at pressekortet kun ender i hænderne på medlemmer, som reelt har behov for det.

"Vi vil ikke kontrollere. Vi forventer, at folk er ærlige, når de siger, at de har brug for et pressekort i deres arbejde," sagde Peter Thornvig, den 21. januar 2009, da HB besluttede at lade de delegerede afgøre om Forbundslovens § 15, stk. 1 om pressekort skal ændres.

Hvis den nye lov om pressekort bliver en realitet, vil nye medlemmer automatisk få udstedt et medlemskort af plastik. Det vil koste medlemmerne 10.000-30.000 kroner om året, og ordningen vil gælde fra 1. maj 2009. Den øverste top af Hovedbestyrelsen, formand Mogens Blicher Bjerregård og næstformand Fred Jacobsen, var de eneste to, som stemte imod forslaget. I stedet ønskede de, sammen med HB-medlem Villy Dall, et perforeret medlemskort.

Det eneste forslag, som udfordrer HB, kommer fra DJ-medlem Kaj Spangenberg. Han foreslår, at det kun er aktive journalister, der arbejder med for eksempel nyhedsformidling, som skal kunne få del i pressekortets muligheder.

Pressekortets fremtid har været et tilbagevendende emne på HBs bestyrelsesmøder, i fagbladet Journalisten og på Journalisten.dk. Senest i magasinet, hvor Journalisten stillede spørgsmålet: Skal Mogens have pressekort? 

Et eksempel på omgivelsernes tvivl på pressekortets troværdighed kan ses på Pressefotografforbundets website. Her diskuterer brugerne Tivolis beslutning om at skærpe reglerne, så journalister nu skal ansøge om et særligt Tivoli-pressekort. Under artiklen 'Slut med gratis Tivoliture', lyder et synspunkt i debatten således:
»Det (pressekortet. Red.) er desværre ikke et arbejdsredskab længere, men et simpelt medlemskort, som giver rabat på udvalgte steder – istedet for bl.a at give adgang bag politiets afspærringer.

Læs også: Du skal bede pænt om pressekort.
Og se tv-indslaget: Medlemskort til alle DJ-medlemmer.

1 Kommentar

Preben Juul Madsen
14. APRIL 2009
Re: Pressekortets skæbnedag nærmer sig

Jeg vi foreslå at alle medlemmer af DJ automatisk får et pressekort, men at de deponeres hos formanden.
Har man så brug for det til en opgave i Tivoli, i Zoologisk Have eller på Louvre i Paris, kan man "låne" sit eget kort mod at aflevere det efter brug.

vh
pjm