search

Pressekortet er helligt

"Pressekortet er ikke udstedt som fryns eller som et kuponhæfte.

"Pressekortet er ikke udstedt som fryns eller som et kuponhæfte. Kortet skal gøre det muligt for journalister at være til stede, der hvor vi skal være for at udføre vores arbejde."

Den opsang venter de kommende generationer af DJH-studerende for den kommer fra Anne-Marie Dohm, der om kort tid placerer sig i rektorsædet i betonbunkeren på Oluf Plames Allé i Århus.

Og Ulrik Haagerup, chef for DRs nyhedsdivision og formand for styrelsen af Journalistuddannelsen på SDU, er også pressekort-hardliner.

"Pressekortet skal man bruge, når man har brug for at passere politiafspærringer i forbindelse med sit arbejde og ikke som adgangskort de steder, hvor man ikke selv gider betale entreen," siger han.

Både Anne-Marie Dohm og Ulrik Haagreup mener, at den private brug af pressekortet kan underminere kortets værdi i arbejdssammenhæng.

Samme holdning har formanden for Kredsen af Journaliststuderende på DJH, Håkon Stolberg.

"Men jeg har nu ikke indtrykket af, at de studerende misbruger kortet i stort omfang," siger han.

Håkon Stolberg mener, det er vigtigt for DJ at fastholde værdien af pressekortet.

"Pressekortet er jo sammen med fagbladet Journalisten en af de væsentligste grunde til, at de studerende melder sig ind i DJ. Derfor er det vigtigt ikke at devaluere kortet," siger han.

 

Læs også kommentaren Politiken og pressekortet, hvor ledende redaktionschef Jesper Friis skærer de interne regler på Politiken ud i pap.

Kommentarer
6
Rikke Halberg
14.05.07 15:22
Medlemskort eller arbejdsredskab

 Hvis pressekortet er helligt, så er "chefer" tilsyneladende ikke hellige.

Jeg står i den glædelige situation, at jeg - forhåbentlig snart - skal være arbejdsgiver for et eller flere medlemmer af DJ - og da må jeg så bide i det sure æble og melde  mig ud af forbundet og [snøft] sende mit pressekort tilbage til forbundet med tak for lån.

Der er ikke noget unaturligt i, at man som arbejdsgiver og "chef" ikke kan være medlem af samme fagforbund som sine ansatte.

Men der er i mine øjne noget sært ved at jeg, der er færdiguddannet, arbejder som journalist og i visse tilfælde rent faktisk kunne have nytte af pressekortet, fordi jeg ikke har et medie, men kun et kommunikationsbureau at dække mig ind under, ikke må beholde mit pressekort bare fordi jeg er "chef". Hvorimod førsteårsstuderende, der kun flasher kortet, når de skal gratis ind til koncerterne, gerne må have et pressekort.

Er der nogen, der kan redegøre for logikken i det?

Pressekortet er vel i bund og grund ikke tænkt som et medlemskort men som et arbejdsredskab. Så hvis DJ med Anne-Marie Dohm, Ulrik Haagerup og Håkon Stolberg i ryggen gerne vil have, at pressekortet er et arbejdsredskab og ikke et medlemskort eller kuponhæfte, så kunne I lægge ud med at give "chefer" og "arbejdsgivere" deres arbejdsredskab tilbage :-)

Men selvom det er himmelråbende logik, så får jeg næppe noget ud af mit forslag - eller hvad? Overrask mig! :-)

Fremhævet af Journalisten
Tommy Kaas
14.05.07 15:27
Andre udsteder jo også pressekort
Rikkke, fortvivl nu ikke.
Da jeg i en periode havde en cheftitel, fik jeg mit pressekort fra DDF.
Og det kunne jo også være en mulighed for dig - afhængig af, hvad det er, du skal lave, naturligvis.
Læs mere her:
http://kortlink.dk/3v48
Fremhævet af Journalisten
Rikke Halberg
14.05.07 15:38
Logik?

Jaja, det er også rigtigt :-)

Men det er princippet, eller måske snarere logikken i argumentet "nej til kuponhæfte/medlemskort", der kan undre mig. Det burde jeg nok have præciseret.

Man kan i øvrigt spørge sig selv, hvorfor de fire organisationer ikke bare går sammen og laver én samlet ordning for dermed at spare på det administrative. Men faktum er måske, at det er en ganske god forretning? :-) 

Fremhævet af Journalisten
Claus Pedersen
14.05.07 20:37
Tilmelding
Ville det ikke være en ide at oprette et register, hvoraf det fremgår hvorvidt en journalist tager imod frøns eller ej?

Dermed kan vi som kilder og modtagere adskille de forskellige grupper af journalister, og evt. fravælge de personer som enten er for "hellige" eller for "betændte".

Jeg er dybt rystet over David Trads udmelding som er et spark til en liggende mand, hvis de mange indlæg til støtte for billige øl, rent faktisk afspejler branchens moral.
Fremhævet af Journalisten
Intet navn
15.05.07 06:42
Ja, ja, ja, ja!
Selvfølgelig skal vi da have sådan et register! Top dollar ide, om man så må sige.

Det kunne udbygges med politisk tilhørsforhold, seksuel observans, udtræk af straffeattesten og en oversigt over nuværende og tidligere foreningsarbejde - og (citat start) "dermed kan vi som kilder og modtagere adskille de forskellige grupper af journalister, og evt. fravælge de personer som enten er for "hellige" eller for "betændte". (citat slut).

Fremhævet af Journalisten
Søren Højlund Carlsen
16.05.07 07:47
Gu er det helligt
Pressekortet er at arbejdsredskab og ikke et frikort til fodbold, tivoli og Den Gamle By. Det er næsten pinligt at tænke på alle de gratister, som Århus' attraktioner oplevede i februar og september, når et nyt kuld studerende startede på journalisthøjskolen. Det samme gør sig nu vel gældende også i Odense og København. Men stop det! Det underminere kortets betydning. Den billet til Zoo må der sgu da være råd til.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen