Journalister er eftertragtede forbrugere. De er nemlig altid på arbejde, selv når de køber bil, tager i Tivoli eller bruger sexlegetøj. Derfor vil mange firmaer gerne give journalister særbehandling og særlige rabatter. Spørgsmålet er, om journalister skal tage imod rabatterne.
Nordmændene siger nej. Danskerne siger tjahh. Og i Tyskland er rabatterne så udbredte, at et af de tyske journalistforbund kalder pressepriserne bestikkelse og fordømmer den "venligtsindede pen".
PRESSERABAT PÅ ALT FRA DILDOER TIL BILER
15 procents rabat på bilen, 25 procent på fjernsynet, 10 procent på ferien, måske 20 procent på læderpisken. Udover gratis entre til alverdens forlystelser kan tyske journalister også komme billigere til næsten alt.
En viften med det tyske pressekort skaffer ikke kun fri entre til det tyske svar på Tivoli. Kortet kan meget mere end det. Tyske journalister kan også ekvipere både sig selv, hjemmet og familien med alverdens ting til "pressepris".
På to store hjemmesider annonceres der med over 500 presserabatter på alt lige fra vaskemaskiner til dildoer. Den store tyske erotikkoncern Beate Uhse i Flensborg er nemlig også med på listen. En kvindelig journalist fortæller, at hun får 20 procents rabat på legetøjet. Men erotikkoncernen gør det hurtigt klart, at rabatten kun er for "særlige journalister".
"Udvalgte journalister – også danske – kan få rabat på vores ting. Det kommer ikke an på, om man skriver om sex, men om det er nogle, som vi synes gør noget for os. For eksempel journalister, som altid kommer til vores pressemøder. Hvis de så fortæller, at de godt kan lide vores ting, giver vi rabat," fortæller koncernens pressetalskvinde Assia Tschernokoff.
De andre firmaer, som er nævnt på internettet, er ikke så kræsne. Her er rabat til alle, der kan fremvise et pressekort.
Samtlige tyske firmaer, som JOURNALISTEN har kontaktet, oplyser, at de endnu ikke har fået henvendelser fra danske journalister, men at rabatterne da også gælder dem.
Nogle af firmaerne kræver dog, at man har en tysk adresse, hvor varerne kan leveres, fordi de ikke sender over grænsen, mens det ikke er noget problem med blandt andet biler og rejser.
Firmaerne bliver straks mere stilfærdige, når det kommer til, hvorfor de "forgylder" journalister.
"I Tyskland får journalister jo rabat hos ethvert større firma. Sådan er det bare blevet, og embedsmænd og politibetjente får jo også rabat," fortæller en kvindelig ansat i postordremastodonten Quelle, som ikke vil have sit navn frem. "Journalister får dog den største rabat," indrømmer hun.
Hos Philips er man mindre forlegen.
"Presserabatten er et slags forskud. Vi vil gerne, at journalisterne har gode erfaringer med Philips, hvis de engang skal skrive om os. Det er simpelthen en forhåbning om en "venligtsindet pen," fortæller Clemens von Witte fra elektronikfirmaet.
Sidste år ekspederede han mere end 500 bestillinger fra journalister, der købte Philips produkter med mellem ti og 25 procents rabat.
Rabatrus og bestikkelse
Ind imellem går tyske journali-ster nærmest amok i rabatrusen. Som da en mandlig journalist på http://www.journalismus.com/ sviner et firma til, der ikke ville give ham presserabat.
Det fik debatten på hjemmesiden til at gløde et par dage, og "Kong Rabat" blev banket verbalt på plads af kolleger.
Hos VERDI, det ene af Tysklands to fagforbund for journali-ster, er man da heller ikke glade for presserabatterne.
"Vi er bestemt ikke begejstrede, det er ren bestikkelse. Når Miele giver ti procent i rabat på vaskemaskiner, og 10.000 journalister udnytter det, så er der måske 20 af dem, som på et tidspunkt skal skrive om Miele. Og så er det, at firmaet regner med den "venligtsindede pen"," siger Ulrike Fürniss, ansvarlig for journalistik og mediepolitik i VERDI for Slesvig-Holsten.
Hun vurderer, at der findes omkring 30.000 journalister med pressekort i hele Tyskland, og at mange af dem benytter sig af rabatterne. Især tilbudene om gratis internet og mobilabonnementer.
"Vi får mange henvendelser fra folk, som gerne vil være medlem af forbundet, selv om de ikke lever af journalistik, bare for at få fingre i presserabatterne. Nogle ringer endda herind for at høre, hvor de kan få de største rabatter, men det får de altså ikke at vide her! Vi har ingen interesse i, at vores medlemmer får rabatter, som ingen andre kan få," siger hun.
Ulrike Fürniss vurderer, at der er kommet flere og flere rabatter til i de seneste år, mens etikken i dem ikke rigtigt bliver diskuteret offentligt blandt tyske journali-ster.
"Det er noget, folk laver lidt "under bordet", og helst ikke vil snakke om," siger hun.
JOURNALISTEN har kontaktet en del af de mange rabativrige tyske firmaer og forhandlere – alle sagde ja tak til danske pressekort.
AUDI
15 procent på nye biler, og 10 procent på brugte biler, de såkaldte Jahreswagen, som ofte er blevet brugt af Audis ansatte. Danske journalister skal selv hente bilen i Tyskland og sørge for danske nummerplader.
VOLKSWAGEN
15 procent på nye biler, 10 procent på brugte og de samme regler som Audi.
PHILIPS
Op til 25 procent. Kunderne finder en model og ringer for at høre, hvor stor rabatten er. På fjernsyn og større ting er det typisk 25 procent, mens rabatten er ti procent på telefoner og småting. Danske journali-ster skal selv hente varerne i Hamborg.
TUI
10 procent på alt i rejsekataloget, komplette rejser eller bare hoteller eller biludlejning.
QUELLE
10 procent på deres store mode- og varehuskatalog, men firmaet kræver en tysk adresse, de kan sende varerne til.
HOTTRAVEL
Firmaet finder billige tilbud fra 320 rejsearrangører og 700 flyselskaber, og går ud og søger presserabatten hos de enkelte selskaber for journalister.
Der er mange flere rabatter på internettet under http://www.journalismus.com/ og http://www.journalistenrabatt.de/
Læs også: Gratis til Norge eller i Tivoli og Moral i fjeldhøjde
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.