I Oman er det ulovligt at kritisere sultanen. Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Oman er gået 30 pladser tilbage på årets indeks over landes pressefrihed, som organisationen Journalister Uden Grænser har udgivet i dag.
Landet, der er værtsland for Det Internationale Journalistforbunds kongres denne måned, lå sidste år nummer 133 på listen. I år ligger sultanatet på plads nummer 163.
Dermed er der kun 17 lande i verden, hvor pressefriheden har værre vilkår. Det er i Djibouti, Honduras, Saudi Arabien, Bahrain, Egypten, Yemen, Palæstina, Syrien, Irak, Cuba, Vietnam, Kina, Myanmar, Turkmenistan, Iran, Eritrea og Nordkorea.
Det Internationale Journalistforbund samler sine medlemmer til forbundets kongres den 31. maj. Her deltager journalistforbund fra hele verden, og det er på den kongres, der bliver truffet beslutninger i forbundet.
Dansk Journalistforbund kommer til at deltage i kongressen, men har kaldt det ’vanvittigt’, at man har valgt at lægge den i Oman.
”Der er en risiko for, at man er med til at legitimere sådan et styre, når man lægger sin kongres der,” har DJ’s formand, Tine Johansen, sagt til Journalisten.
Det danske forbund arbejder sammen med forbundene fra de andre nordiske lande og de baltiske lande for at rejse en kritik af styret i Oman, mens de er der. Lige nu er der blandt andet en idé om at forsøge at få sultanen i Oman til at underskrive et charter om pressefrihed under kongressen.