»Pressefrihed er min kamp.«

Nepals journalister har ført an i kampen for demokrati og pressefrihed. Modviljen mod myndighederne har ikke kun resulteret i hundredvis af arresterede journalister, men også trukket sit spor gennem spalterne.NEPAL. 3. maj er FNs internationale dag for pressefrihed. Det er også dagen for offentliggørelsen af årsrapporten fra det nepalesiske journalistforbund, FNJ.

Nepals journalister har ført an i kampen for demokrati og pressefrihed. Modviljen mod myndighederne har ikke kun resulteret i hundredvis af arresterede journalister, men også trukket sit spor gennem spalterne.

NEPAL. 3. maj er FNs internationale dag for pressefrihed. Det er også dagen for offentliggørelsen af årsrapporten fra det nepalesiske journalistforbund, FNJ.

Ud over beretningen om de mange overgreb på ytrings- og pressefriheden er der også en liste over arresterede journalister. Kanak Mani Dixit er med på den liste. Siden kong Gyanendra overtog magten 1. februar 2005, er det blevet til en del ture bag i politiets blå salatfade for redaktøren af Himal South Asian Magazine.

Først i april blev Kanak Mani Dixit arresteret for at »forstyrre den offentlige orden«. Han stillede sig op på Katmandus største handelsgade og sagde højt, hvad han også ofte har skrevet i sine mange avisindlæg: »Kongen er årsag til denne krise.« Den dag blev han løsladt efter blot et par timer. Så heldig var han ikke tre dage senere. Den 8. april trodsede Kanak Mani Dixit et daglangt udgangsforbud og gik igen på gaden. Endnu en gang røg han ind. Hvorfor finder han det værd at slås for retten til frit at ytre sig?

»I Nepal har vi hverken demokrati eller pressefrihed – og som journalist og demokrat er dette i høj grad min kamp.« Svaret på spørgsmålet kommer via hans kone, der har det håndskrevne papir med ud fra fængslet. Kanak Mani Dixit fik 90 dage i ufrihed for at overtræde udgangsforbuddet. Han er derfor ikke med, da demokratibevægelsen senere i april kan fejre, at landets politiske hårdknude er løsnet – om end ikke helt bundet op.

Da kongen satte sig selv for Nepals bordende, sørgede han samtidig for, at landets redaktionslokaler i et par uger blev bemandet med en håndfuld soldater. Alle avisledere blev screenet. Radiostationer måtte ikke sende nyheder, og omtale af den 10 år lange konflikt mellem maoistiske oprørere og den nepalesiske hær blev underlagt restriktioner.

Internationale medieorganisationer, herunder danske IMS, udtrykte i marts »seriøs bekymring over de mange dekreter, myndighederne introducerer for at intimidere og forhindre medier i at udføre deres arbejde«.

Der er fortsat noget at kæmpe for. Kæmpet, det er der blevet; ikke kun på gadeniveau – også i spalterne.

Prateek Pradhan er redaktør for The Kathmandu Post. Ifølge ham kan de nepalesiske medier tage en del af æren for demokratibevægelsens succes.

»Medierne har vist vejen frem ved åbenlyst at sætte sig op i mod myndighederne.

»Utallige er de truende telefonopkald, journalister har modtaget, utallige er de nætter, journalister har tilbragt i fængsler – og alligevel har medierne skabt et rum for reelle informationer og debat. Kendskabet til demokratiske værdier er øget, og april måneds begivenheder er kulminationen på denne voksende forståelse,« mener han.

Prateek Pradhan er dog ikke blind for, at der også har været en journalistisk pris at betale.

»Vi har fokuseret meget på pressefrihed. Det har været nødvendigt at hæve stemmen og koncentrere os om at genvinde denne rettighed. Uden pressefrihed intet demokrati. Nu er det forhåbentlig igen tid til at fokusere på nogle af Nepals øvrige sociale og politiske problemstillinger.«

Om FNJs årsrapport også næste år vil have en liste med flere hundrede arresterede journalister, kommer an på de kommende måneders politiske udvikling. Viljen til at slås for ytringsfriheden i Nepal mangler ikke.

Line Wolf Nielsen er journalist og arbejder for Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal .

Ressourcer om Nepals medier :

www.fnjnepal.org

www.nepalpressfreedom.org

www.kantipuronline.com

 

0 Kommentarer