Praktiksteder tager praktikantmangel med ro

”Det er en lortesituation,” siger praktikkoordinator Pia Færing om, at 120 kommende mediepraktikanter kan vælge og vrage mellem 180 praktikpladser. Pia Færing er bange for, at praktikpladserne trækker sig ved kommende runder. Men praktikpladserne lader til at tage situationen med ro

En fest for de studerende giver store panderynker hos praktikkoordinator Pia Færing:

Når praktiksteder og praktiksøgende skal finde sammen, er tallene for første gang markant i de praktiksøgendes favør: Omtrent 120 studerende kan søge mellem omkring 180 praktikpladser. De studerende, der søger praktik, kan med andre ord glæde sig over rekordgode odds for at score en drømme-praktikplads. Til gengæld ser praktikkoordinator Pia Færing store problemer i tallene:

”Jeg synes, det er en lortesituation. Jeg kan sådan set godt forstå, hvis de studerende synes, det er dejligt. Jeg synes, det er lort, at jeg risikerer, at der er 60 steder, der ikke får en plads. For jeg risikerer, at hver af dem siger: Nå, skal vi så hyre en freelancer, som de måske bliver så glade for, at det aldrig bliver til en praktikplads igen, eller skal vi så belave os på at undvære,” siger Pia Færing.

Den rigtige kandidat kan stadig være der

Frygten for at mangle praktikpladser ved senere runder fik i sidste uge Pia Færing til at opfordre nye praktiksteder til at vente med at slå sig op til næste matchdag i foråret. De nye praktiksteder er Arkil, BFA, Bold.dk, Corp Media, Finwire News og Institut for Menneskerettigheder.

Af de seks nye praktiksteder er Institut for Menneskerettigheder det eneste sted, som fortsat vælger at byde ind med en praktikplads, oplyser Pia Færing.

Presserådgiver hos Institut for Menneskerettigheder Janne Bruvoll håber stadig at kunne kalde sig praktikantvejleder fra februar:

”Vi har hele tiden haft det sådan, at vi kun ansætter en praktikant, hvis den rigtige kandidat er der. Vi er ikke på den måde afhængige af at få en praktikant. Vi har besluttet, at vi gerne vil være med til at uddanne journalister fremover, men vi tillader os også at være kritiske over for, hvem vi ansætter,” siger hun.

Institut for Menneskerettigheder er blevet godkendt som et 12-måneders praktiksted. Det skræmmer ikke Janne Bruvoll, at der er omkring 60 praktikpladser i overskud.

”Vi er jo ikke noget medie og ikke nogen traditionel journalist-arbejdsplads. Derfor er det vigtigt for os, at den, vi eventuelt ansætter, gerne vil det, som vi kan tilbyde. Og så kan det godt være, den rigtige kandidat er der, selv om der er færre studerende at vælge imellem,” siger Janne Bruvoll.

Hun tilføjer, at hvis instituttet ikke finder en praktikant på matchdagen 7. november, forventer de at slå sig op igen ved match-dagen til foråret.

Begrænset udsigt til at få praktikant

Entreprenørvirksomheden Arkil er et af de nye praktiksteder, som har besluttet at vente med at søge en praktikant til forårsrunden. Det skyldes ifølge kommunikationschef Lars Blunck primært, at Arkil kom lidt sent ind i godkendelsesforløbet. Da tallene for praktikanter versus praktiksteder blev kendt, blev de tungen på vægtskålen.

”Selv om vi synes, vi står med en spændende praktikplads, så betyder det jo, at der havde været en relativt begrænset udsigt til at få en praktikant,” siger Lars Blunck.

Han oplevede ikke, at Pia Færing direkte opfordrede Arkil til at trække sig fra feltet, men mere at der foregik en forventningsafstemning om udsigten til at få en praktikant. Og på den baggrund besluttede de hos Arkil at vente med at ansætte virksomhedens første journalistpraktikant til matchdagen i foråret.

”Når vi ikke har speedet op denne gang, så er det også, fordi vi har besluttet, vi vil gøre det ordentligt. Så vi får kommunikeret ordentligt ud til de studerende, hvilke uddannelsesmuligheder vi kan tilbyde,” siger han.

Intet tyder på, at Pia Færing skal være bekymret for, at Arkil forsvinder fra mængden af praktikpladser.

Forventer I at få en praktikant i næste runde?

”Det har jeg da en klar forventning om. Vi har et supergodt tilbud, så det går jeg stærkt ud fra. Og det glæder vi os til,” siger Lars Blunck.

Tallene 180 og 120 er Pia Færings skøn. De endelige tal for antallet af praktikpladser og praktiksøgende ventes på fredag.

1 Kommentar

Torben Plank
22. OKTOBER 2018
Det er da positivt nyt for de
Det er da positivt nyt for de studerende.

Vi er fx med igen efter et par års pause som praktiksted.

Vi er ikke afhængig af en praktikant. Vi gør det bl.a. for at bidrage til fagets fremme og med rette person får vi en masse retur i form af gode historier på print og elektroniske medier.

Først og fremmest skal det være rette person, der vil gøre en forskel - og så gør det ikke så meget om der er 200 eller 120 at vælge imellem.