Praktiksted: »Vi kan ikke give dem en lige så kompetent uddannelse på et år«

De studerende lærer mindre, hvis praktiktiden på Journalisthøjskolen skæres med et halvt år, som skolen har foreslået. Sådan lyder det både fra TV Midt Vest og Nordjyske

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole planlægger at forkorte journalistuddannelsen med et halvt år. Det halve år skal skæres i praktiktiden, som skal gå fra 18 til 12 måneder, lyder forslaget.

Men det er en rigtig dårlig løsning, lyder det fra to praktiksteder, som Journalisten har spurgt.

»Vi er klart imod at begrænse praktiktiden til 12 måneder. Vi lægger et meget nøje program, hvor de studerende skal igennem en masse dicipliner – både skarpe nyheder, live-udsendelser, VJ-kompetencer, feature, web, sociale medier, dokumentar og studieprogrammer, og det tager altså tid,« siger Lone Sunesen, direktør i TV Midt Vest.

Hos TV Midt Vest ansætter man som udgangspunkt praktikanter i 18 måneders forløb. Lone Sunesen fortæller, at de sidste seks måneder af praktiktiden er særligt vigtige for de studerendes uddannelse.

»Det er her, de virkelig begynder at forme sig som journalister. Det handler om at sende kompetente journalister ud i den anden ende, og erfaring siger os, at 18 måneder er den tid, der skal til for at lære at lave tv,« siger hun og sammenfatter:

»Det handler ikke om at komme hurtigt igennem, men om at komme kompetent ud på den anden side.«

»De får godt nok travlt«

Også hos Nordjyske er man skeptiske over for Journalisthøjskolens planer om at forkorte uddannelsen og praktiktiden. Det fortæller Turid Fennefoss Nielsen, som er chefredaktør på Nordjyske Medier.

»Som fagperson synes jeg ikke, det lyder som den rigtige vej at skære ned. De unge mennesker skal have rigtig mange kompetencer med sig og kunne bidrage med nytænkning i digitale platforme, så de får godt nok travlt, hvis de mister et halvt år,« siger hun.

Hos Nordjyske Medier er praktikforløbet som udgangspunkt bygget op, så praktikanterne starter med et halvt år på en lokalredaktion og derefter kommer ud på forskellige fagredaktioner. Nordjyske Medier slår 18 måneders stillinger op, men har også haft praktikanter i kortere forløb.

»Det sidste halve år er en bonus, for der kender man alle rutinerne, og vi ser, at rigtig mange rykker sig meget de sidste seks måneder,« fortællerTurid Fennefoss Nielsen.

Hun er dog positivt stemt over for en anden planlagt ændring på DMJX: At rykke praktiktiden fra 4. til 5. semester i studiet. Chefredaktøren håber, at det vil betyde, at de studerende er på et højere niveau, når de starter i praktik.

Skal gentænkte uddannelsesforløbet

På TV Midt Vest vurderer direktør Lone Sunesen, at de ikke vil kunne give de studerende en lige så god uddannelse på 12 måneder.

»Hvis de kommer her, er helt grønne og kun skal have et år, så nej – vi kan ikke give dem en lige så kompetent uddannelse på et år, som vi kan på 18 måneder. Det vil forringe uddannelsen markant, hvis praktiktiden bliver skåret ned,« siger hun.

Både hos TV Midt Vest og Nordjyske Medier anerkender man, at forkortelsen af praktiktiden og uddannelsen er et forsøg på at imødekomme manglen på praktikpladser. Efter den seneste Store Match Dag, hvor praktikanter og praktiksteder kan indgå aftaler, manglede 80 pladser samlet for journaliststuderende og tv-medietilrettelæggere.

»Måske skal man se på, om der skal være færre studerende i stedet for at forringe uddannelsen for dem, der er der, og som mødes af stadig større krav, når de skal ud på arbejdsmarkedet,« siger Turid Fennefoss Nielsen.

Rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Jens Otto Kjær Hansen fortalte tidligere til Journalisten, at han af ministeriet var blevet pålagt at løse problemet med manglende praktikpladser.  

»Vi har haft et par panikdage nu, hvor rigtig mange ikke har fået en praktikplads. Det er ikke en holdbar situation, og det skal løses på en eller anden måde, mener ministeriet. Den eneste måde, vi kan bidrage med en løsning på, er ved at forkorte praktiktiden,« siger han.

Han fortalte ligeledes, at det ikke var muligt at give de studerende et halvt år mere på skoledagen i bytte for det manglende semester i praktik. 

»Hvis vi havde kunnet få et halvt år oven i uddannelsen, så vi fik et halvt år længere til undervisning i teori på skolen, så ville vi da sige ja tak. Men det kan vi ikke. Vi får ikke lov til at forlænge uddannelsen på skolen. Vi har selvfølgelig forhørt os – det ville da være dumt andet – men vi har fået det svar, at modellen er en anden,« siger han.

Hos Nordjyske Medier har praktikanterne én gang om året et journalistisk projekt, som de laver sammen over tre uger. Det vil være sværere med den slags projekter, hvis et halvt år skæres fra praktikken, vurderer chefredaktøren.

»Hvis praktiktiden bliver forkortet, skal vi i det hele taget gentænkte, hvordan vi sammensætter uddannelsesforløbet, så de studerende bliver klædt bedst muligt på til fremtiden. Når de studerende er her i 18 måneder, kan man for eksempel godt tage tid ud til et projekt, men det bliver sværere, hvis de kun har et år,« siger hun. 

 

2 Kommentarer

Jan Hillers
26. NOVEMBER 2016
Der uddannes for mange
Der uddannes for mange journalister o.lign., og der er færre og færre arbejdspladser.
Med færre arbejdspladser er der også færre til at oplære/vejlede . Og det skal jo foregå.

På de gode praktiksteder får de lov at prøve sig og lære på flere områder og, forhåbentlig, til sidst møde den barske virkelighed. Og det er først der, der rigtigt er fortjeneste for praktiskstederne - en selvstændigt og hårdt arbejdende journalist ind i mellem.

I en bedre verden fik alle halvanden års varieret praktik med god vejledning. Allerede i dag er der jo nogen med kun et år. Men når vi ser problemet med at finde praktikpladser til de for mange på for få arbejdspladser med for få ansatte, ser vi også flere og flere blive godkendt, som IKKE kan levere halvandet års frugtbar og udviklende praktik.
At reducere praktiktiden er derfor for mig at se en logisk konsekvens af for stort optag af journalistelever.
David Wedege
25. NOVEMBER 2016
Praktikarbejdsmarkedet
Praktikarbejdsmarkedet absorberer ikke længere tilgangen fra journalistuddannelserne. Lige op til finanskrisen var det tageres marked. Kort efter finanskrisen vendte det billede. Men hvor mange brancher efterhånden er kravlet op på et førkriseniveau, ser praktikpladssituationen værre ud nu end for 5 år siden. Det bør høres af beslutningstagere som et bimlende vækkeur.