Det er ikke meget mere end en måned siden, at Danske Mediestuderende præsenterede en helt ny model for praktiksøgningen.
Den nye model afskaffer både Store Match-dag på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Åbent Hus-ugen, hvor medierne har kunnet invitere studerende indenfor på mediearbejdspladserne. I stedet indføres en praktikmesse i Odense, som i år er 12. april, hvor praktikpladser og studerende kan møde hinanden.
Men allerede før den nye model er kommet i gang, er den ved at køre af sporet. Flere medier bekræfter over for Journalisten, at de har tænkt sig at holde åbent hus, selv om det er afskaffet som en del af det officielle system. Det gælder både Børsen, Ekstra Bladet og TV 2.
Og det ærgrer Merete Lindstrøm, formand for Danske Mediestuderende:
»Vi synes, det er brandærgerligt, at medierne ikke følger rammerne, som skulle gøre det her til et bedre forløb for alle parter,« siger hun til Journalisten.
De studerende bliver presset
Merete Lindstrøm har tidligere forklaret, at meningen med den nye model er at skabe et system, der minder om et normalt ansøgningsflow; stillingerne skulle slås op, de praktiksøgende skulle skrive ansøgninger, og efterfølgende skulle medierne have mulighed for at læse ansøgningerne, indkalde til samtaler og indgå kontrakter.
»Men nu er jeg bange for, at vi igen kommer ud i, at medierne vil presse de studerende til at skrive under, før de har fået lov til at tænke sig om og møde de forskellige medier og lave research. Og at medierne skal tage en beslutning, før de har fået en motiveret ansøgning fra de studerende,« siger Merete Lindstrøm og tilføjer:
»Vi synes, det er ærgerligt, at rammerne ikke bliver fulgt sådan, at medierne og de studerende har mulighed for at træffe deres beslutning på et ordenligt grundlag,« siger hun.
EB: Ikke en del af en ansættelsesproces
Ekstra Bladet er et af de medier, der holder åbent hus for studerende. Det sker den 30. marts – to uger før praktikmessen – fortæller praktikantchef på Ekstra Bladet Lisbeth Langwadt.
»Rigtig mange har henvendt sig til os og spurgt, om de ikke må komme ind og se stedet. Så vi har egentlig bare imødekommet et behov. Det er stille og roligt og uformelt. Det er ikke en del af en ansættelsesproces, og der vil ikke blive holdt individuelle samtale eller indgået forhåndsaftaler. Det er en rundvisning og intet andet. Vi vil vise rundt og fortælle lidt om vores mediehus for dem, der har interesse i det,« siger hun.
Merete Lindstrøm ærgrer sig over, at I ikke følger de rammer, som er sat op. Hvad siger du til det?
»Vi følger alle regler for, hvornår man må søge, og hvornår man må lave aftaler. Dem er vi helt med på, og dem respekterer vi. Det her er bare at åbne dørene. Og jeg kan ikke se, hvordan det skulle smadre rammerne for systemet,« siger Lisbeth Langwadt.
Også Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, afviser, at avisen skulle bryde reglerne ved at holde åbent hus den 21. marts:
»For det første synes jeg, at det står ret eksplicit i reglerne, at der ikke er lavet præcise rammer for, hvad medierne må gøre. Og for det andet så er åbent hus set fra min stol en del af researchfasen. Vi kommer ikke til at stå klar med kontrakter til åbent hus. Det har vi aldrig gjort før, og det kommer vi heller ikke til den her gang,« siger han.
Børsen: Det handler om at udvide feltet
Efter åbent hus vil Børsen holde korte samtaler med de studerende, der har lyst. Anders Krab-Johansen fortæller, at Børsen holder åbent hus, fordi avisen ønsker at nedbryde fordomme om Børsen.
»Vi har før haft stor succes med at holde åbent hus. Vi er uheldigvis et mediehus, som de journaliststuderende har alt for lidt viden om. Vi har et stort behov for at komme bag om fordommene om vores mediehus. Når folk kommer herind og ser, hvad vi rent faktisk laver, så får vi simpelthen flere og bedre ansøgninger,« siger han.
Men kan I ikke bare fortælle det til praktikmessen, hvorfor er der behov for også at holde åbent hus?
»Det er for, at folk kan komme og se arbejdspladsen. De studerende får muligheden for at se, hvad det er for et sted, hvad folk laver, og hvad det er for nogle kolleger, de får,« siger han.
Handler det ikke bare om, at I vil have de bedste praktikanter hurtigst muligt?
»Selvfølgelig vil vi have de bedste. Men for os handler det ikke om hastighed. Det handler om at udvide feltet, så vi er sikre på, at der ikke er nogen, der fravælger os af de forkerte grunde. Det er der, vores udfordring ligger. Den udfordring har Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, DR og TV 2 ikke,« siger Anders Krab-Johansen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.