Praktikløse studerende kan ende i skolepraktik

62 studerende mangler praktikplads efter Panikdagen onsdag. Hvis det ikke lykkes at finde pladserne, kan skolepraktik blive en nødløsning, siger rektor Jens Otto Kjær Hansen. Praktikudvalgets formand tror, pladserne dukker op

35 journaliststuderende og 27 studerende fra TVM-uddannelsen står uden en praktikplads efter Store Match-dag – den såkaldte Panikdag – på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i går. De 62 studerende kan nu håbe, at flere praktikpladser dukker op, at de kommer i praktik i udlandet – eller at de kan søge om orlov.

Rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Jens Otto Kjær Hansen siger, at medier og uddannelsessteder har en fælles interesse i at finde pladserne.

»Mediearbejdspladserne skal på banen med at løse den fælles opgave. Hvis vi ikke løser det, er der kun ét redskab tilbage, og det er skolepraktik. Hvis der er for få praktikpladser, er det næsten at bede om problemer de næste år,« siger han.

Skolepraktik vil betyde, at praktikforløbet bliver afviklet på uddannelserne og ikke på en mediearbejdsplads.

En nødløsning

Jens Otto Kjær Hansen understreger, at skolepraktik er den sidste løsning – og ikke en løsning, han bryder sig om.

»Indtil nu er det lykkedes at løse tingene uden skolepraktik. Skolepraktik er en nødløsning,« siger han.

Formand for praktikudvalget og journalistisk direktør i Danske Medier Christian Kierkegaard siger, at medierne lige nu gør alt, hvad de kan, for at finde flere pladser.

»På hjemmesiden og i nyhedsbrevet i morgen opfordrer vi alle medlemmerne til at kigge på, om de kan ansætte en praktikant,« siger han.

Han er heller ikke vild med idéen om skolepraktik.

»Som udgangspunkt er skolepraktik en dårlig idé, fordi du mister kombinationen af at være på en skole og en rigtig arbejdsplads, hvor man kan udvikle det, man har lært på skolerne,« forklarer han.

Tre ledige pladser

Der er ifølge Christian Kierkegaard lige nu tre ledige praktikpladser: På ugebladet Her og Nu, TV Øst og fagbladet Tekniq.

Jens Otto Kjær Hansen peger på, at selve modellen for praktiksøgningen kan blive udfordret. I dag foregår det i et samarbejde mellem DJ og medierne.

»Der er masser af uddannelser, hvor de studerende selv søger og finder praktikpladser, når det passer dem. Vi siger på journalistuddannelserne, at vi klarer det sammen med arbejdsmarkedets parter. Men hvis modellen ikke virker, så kan det ende med, at der kommer en anden model,« siger han.

Kan føre til lavere optag

Det er dog ikke noget, Christian Kierkegaard frygter. Han tror ikke, ministeriet vil fjerne den tætte tilknytning mellem skolerne og aftagerne.

»Men det kan få ministeriet til at kigge både på optaget og praktikkens længde.«

Jens Otto Kjær Hansen er enig i, at manglende praktikpladser i ministeriet vil blive tolket som et signal om, at optaget skal være mindre.

Mange uddannede journalister vil sikkert mene, at det er en god idé at sænke optaget, så der ikke kommer så mange nyuddannede ud. Hvad siger du til det?

»Når du ser på ledighedstallene i DJ, er ledigheden ikke højere for journalister end for andre faggrupper i samfundet. Der er ikke en overproduktion,« siger Jens Otto Kjær Hansen.

Mindre orlov

I mange år har det været almindeligt, at studerende, der ikke fik en praktikplads, søgte om orlov. Men her vil der blive strammet op på grund af fremdriftsreformen på uddannelsesområdet. Reformen skal sikre, at de studerende gennemfører deres uddannelse så hurtigt som muligt.

»Vi vil ikke holde op med at bevilge orlov, men man får det ikke automatisk,« forklarer Jens Otto Kjær Hansen.

Christian Kierkegaard tror, det vil lykkes at finde de nødvendige pladser.

»Det er ikke første gang, vi står med et stort antal,« siger han.

1 Kommentar

Karen Løth Sass
6. NOVEMBER 2015
Vi mangler 15-16 pladser,
Vi mangler 15-16 pladser, ikke 27 på TVM. Det gør vi i øvrigt altid om efteråret, men løser det hver gang med selvfundne pladser på et halvt år, inden næste runde. Mvh Karen Løth Sass, praktikvejleder TVM