Praktikkaos – for alvor

Mere end 1.000 elever på de tekniske skoler skal ud og kæmpe om cirka 30 praktikpladser som reklamefotograf

Mere end 1.000 elever på de tekniske skoler skal ud og kæmpe om cirka 30 praktikpladser som reklamefotograf

Hvis de studerende på journalistuddannelserne i Århus, Odense og Roskilde synes, at de må kæmpe hårdt for at få en praktikplads, burde de slå vejen forbi en teknisk skole. Her uddannes blandt andet fotografer til reklamebranchen. Det skønnes, at mere end 1.000 elever hvert år ønsker at komme i praktik som fotograf.

Der er omkring 30-40 pladser. Det betyder, at 97 procent af eleverne ikke får en praktikplads.

Max Jørgensen er leder af Medieskolerne i Viborg, en af de to skoler i landet, hvor man kan uddanne sig til fotograf.

Stillet over for, at de journaliststuderende i nogle år har manglet en håndfuld pladser, siger han:

"Det er jo ren luksus."

Ifølge Max Jørgensen søger nogle elever praktikplads i flere år, før det lykkes, eller de må opgive.

"Nogle vælger at søge praktik inden for linierne mediegrafiker og digitale medier. Men også der er søgningen kolossal. Og der er kun adgang, hvis man får praktikplads. Det ender med, at mange må søge helt andre uddannelser."
Der er fri adgang til uddannelsen, som indledes med et 20 ugers grundforløb i teknologi og kommunikation. For at dæmme op for tilstrømningen annoncerer Medieskolerne i Viborg ikke for grundforløbet. De, der søger ind, får at vide, at de skal have en plan-b, hvis nu praktikpladsen glipper.

Max Jørgensen vurderer, at mellem 1.000 og 1.500 unge hvert år forsøger at komme i praktik som fotograf. Når der er så stor usikkerhed om tallet, skyldes det, at ikke engang Undervisningsministeriet ved, hvor mange elever der går på det kreative introduktionsforløb teknologi og kommunikation.

20-årige Mikkel Mortensen skal i de kommende måneder ud og finde en praktikplads. Han siger, at den store efterspørgsel betyder, at praktikstederne kan stille høje krav til ansøgerne.

"Praktikstederne kan vælge og vrage mellem ansøgerne, fordi der er så mange om budet. Selv om vi ikke er udlært endnu, forventer praktikstederne, at vi kan klare os på samme niveau som de uddannede fotografer, og det er jo ikke realistisk."

Blandt de 20 elever i Mikkel Mortensens klasse har ingen af dem fået en praktikplads i Danmark. To har fundet en plads i Tyskland. En skal til Island.

Hos reklamefotograferne Jakob og Weiland i Århus siger partner Jakob Jensen, at firmaet normalt får 50-70 ansøgere til én praktikantstilling. Det nye er, at mange ansøgere, som ikke fik praktikplads sidste år, søger igen.

Det frie optag på de tekniske skoler er et resultat af den tidligere regerings ønske om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse.

Sidste år blev 36 uddannet som fotograf fra de tekniske skoler.

0 Kommentarer