Praktikformand: »En aftale er en aftale, og den er moralsk bindende«

De nye praktikregler har skabt problemer, erkender Praktikudvalgets formand Christian Kierkegaard. »Jeg vil ikke kalde det totalt kaos, før vi kender det samlede forløb. Men noget tyder da på, vi må justere.« Han fastslår, at ingen bør løbe fra en forhåndsaftale

De nye regler for praktik giver kun mening, hvis et løfte er et løfte. Har en arbejdsplads og en studerende indgået en aftale, så skal de ikke løbe fra den.

Sådan lyder det fra Christian Kierkegaard. Han er formand for Praktikudvalget, der står bag beslutningen om at lave reglerne om.

I år er det for første gang tilladt for praktiksteder og studerende at indgå aftaler før Store Match-dag, også kendt som Panikdagen. Men en aftale er ikke bindende, før der er underskrevet kontrakt på selve Panikdagen næste onsdag.

Man kan ikke løbe fra en aftale

De nye regler har medført heftig debat, ikke mindst efter at to studerende fortrød deres forhåndsaftaler med Jyllands-Posten. Som direkte konsekvens har Jyllands-Posten nedlagt to praktikpladser.

»Meningen med de nye regler er, at en studerende og en virksomhed allerede i denne uge kan indgå en aftale, hvis de er enige. Det afdramatiserer Store Match-dag og gør det samtidig muligt for virksomheden at sige åbent til alle andre studerende: Vi har lavet en aftale, så vi holder ikke flere samtaler,« forklarer Christian Kierkegaard.

Hvordan kan man stoppe med at afholde flere samtaler, hvis aftalen ikke er bindende?

»Et af de problemer, der er opstået, handler om fortolkningen af en aftale. Det er åbenlyst for mig, at hvis en virksomhed og en studerende har indgået en klar aftale om en praktikplads, så kan man ikke løbe fra den,« siger han og uddyber:

»En virksomhed bør kunne forvente, at den studerende stopper sin jobsøgning og ikke besøger flere praktiksteder. Tilsvarende må virksomheden stoppe med samtaler, hvis alle pladser er lovet væk. Det er hele grundlaget for det nye system.«

Kritik fra flere medier

Christian Kierkegaard er ikke kun formand for Praktikudvalget, men også journalistisk direktør i foreningen Danske Medier, der samler arbejdsgiverne i mediebranchen.

Flere store medier – herunder Radio24syv, DR, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten – har kritiseret de nye regler for at skabe mere kaos.

»Man etablerer en legalisering af, at man kan bryde aftalerne. Jeg mener ikke, at man bør lave aftaler uden at overholde dem. Man bringer alle i en dårlig position, hvor vi spilder hinandens tid. De studerende skal ikke bringes i en situation, hvor de er i den vildfarelse, at arbejdsgivere synes, det er sjovt, at de er ligeglade med vores aftaler,« forklarede Jyllands-Postens chefredaktør, Pierre Collignon, til Journalisten i går.

Moralsk bindende

Christian Kierkegaard mener netop, at forløbet på Jyllands-Posten er et eksempel på, at der er forvirring om, hvad en aftale betyder.

»Avisen har indtryk af, at der er indgået en forhåndsaftale, men de studerende vælger så at gå et andet sted hen. Jeg mener, at hvis man har indgået en forhåndsaftale, så er den moralsk bindende. Ellers giver det jo ikke mening,« siger Christian Kierkegaard.

Selv om du ikke har skrevet under på noget, er du bundet af en forhåndsaftale.

Christian Kierkegaard

formand for Praktikudvalget

Han understreger, at der kan indarbejdes forbehold i en aftale, som ikke gør den moralsk bindende. Eksempelvis hvis begge parter er enige om, at der er interesse, men at de gerne vil fortsætte søgningen lidt endnu, før de er sikre.

Vi kommer ikke efter nogen

Men Christian Kierkegaard er enig med Pierre Collignon i, at en forhåndsaftale uden forbehold reelt er bindende og ikke noget, nogen af parterne kan tillade sig at løbe fra.

»En aftale er en aftale, og den er moralsk bindende. Det er klart, at vi ikke kommer efter nogen, hvis de bryder en forhåndsaftale, det kan vi ikke. Men jeg ved, at praktikvejlederne på de tre uddannelser har gjort meget ud af, at de studerende ikke bare kan løbe fra en aftale. Jeg har sagt det samme til virksomhederne. Selv om du ikke har skrevet under på noget, er du bundet af en forhåndsaftale,« fastslår Christian Kierkegaard.

Praktikkoordinator ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Pia Færing har forklaret, at hun ikke mener, de to studerende har været ligeglade med Jyllands-Posten.

»De to studerende har da været pressede, da Jyllands-Posten mandag tilbød dem en plads. De kunne ikke vide, om andre ville gøre det samme, og har derfor sagt ja. Det gør andre så – deres ønskepraktikplads endda – og så siger de ja til den i stedet. Det er den bedst opnåelige aftale for de studerende,« fortalte Pia Færing i går.

Vi har fået to Panikdage

Christian Kierkegaard er ikke meget for at tillade praktiksteder og studerende at underskrive formelle aftaler allerede i åbent hus-ugen.

Hvis aftalen alligevel er moralsk bindende, hvorfor så ikke tillade formelt bindende aftaler allerede i åbent hus-ugen?

»Det synes jeg ikke om, for det bedste er, at de studerende har mulighed for at besøge flere steder, før de beslutter sig. Men derfor er jeg også i tvivl om, om den løsning, vi har valgt, er den rigtige. Vi har jo fået to Match-dage – den ene var i mandags, og den anden er på onsdag. Det giver ikke nødvendigvis den kvalitet i udvælgelsen, som vi ønsker,« siger han.

Men kan man ikke forvente, at aftaler ophæves, når de ikke må være bindende?

»Nej. Når man indgår en klokkeklar forhåndsaftale, så var det vores forventning, at man står ved dem. Når DR melder ud, at de har ansat alle praktikanter, så har de selvfølgelig en forventning om, at en af dem ikke ringer om to dage og siger ”jeg vil hellere til JP eller TV 2”. DR har jo fortalt de andre studerende, at pladserne er besat. Tilsvarende har de studerende en forventning om, at de har en plads og har stoppet deres søgning,« siger Christian Kierkegaard.

Må ikke føre til færre pladser

Selv om han forstår Jyllands-Postens frustration, så ærgrer Christian Kierkegaard sig over, at avisen har nedlagt to praktikpladser som konsekvens af, at to studerende har fortrudt forhåndsaftaler.

»Jeg undrer mig over konsekvensen. Man kan stadig ansætte andre praktikanter. Det her forløb må jo ikke føre til færre praktikpladser, for vi har brug for flere. Det må også indgå i evalueringen, om vi ser den reaktion flere steder.«

Christian Kierkegaard understreger, at de nye regler i år er et forsøg, som Praktikudvalget skal evaluere.

»Vi vil grundigt evaluere forsøget både hos virksomheder og studerende, når Store Match-dag er afviklet. Er det blevet mere kvalificeret eller kaotisk?«

Noget tyder på, vi må justere

Han fortæller, at Praktikudvalget blandt andet skal diskutere, om de vil gå tilbage til det gamle system eller udvikle det nye.

»Vi skal diskutere, om vi vil tilbage til de meget bundne regler, eller om det skal være muligt at indgå bindende kontrakter allerede i denne uge. Jeg har ikke en klar holdning endnu. Men jeg synes, det er uholdbart, hvis både studerende og virksomheder stilles dårligere, fordi de troede, de havde en aftale, som de ikke havde. Så får vi mere kaos end panik,« siger Christian Kierkegaard.

Er det ikke præcis det, der er sket?

»Vi har hørt nogle eksempler, hvor det er gået galt. Men vi ved jo ikke, om de fleste aftaler ender godt. Jeg vil ikke kalde det totalt kaos, før vi kender det samlede forløb. Men noget tyder da på, at vi må justere.«

Fra panikdag til panikuge?

Christian Kierkegaard peger også på, at det nye system har forandret åbent hus-ugen. Flere praktiksteder har flyttet deres åbent hus-arrangement frem i ugen, så de kan være først til at indgå aftaler med de studerende.

Det har DR Nyheder og DR Sporten blandt andre gjort, fortalte praktikansvarlig Peter Faurholdt-Löfvall til Journalisten i går. Begge DR-afdelinger har indgået forhåndsaftaler med studerende til deres otte pladser.

Peter Faurholdt-Löfvall peger på, at åbent hus-ugen er blevet mere hektisk, fordi både arbejdspladser og studerende gerne vil indgå aftaler hurtigst muligt.

Vi har nok set mere på mulighederne end problemerne.

Christian Kierkegaard

formand for Praktikudvalget

Den kritik kan Christian Kierkegaard også godt følge.

»Vi oplever, at åbent hus-arrangementer flyttes til mandag. Det gør det sværere for både studerende og virksomheder, fordi de allerede mandag skal tage stilling til, om de vil indgå en forhåndsaftale, der altså efter min mening skal være bindende.«

Har set mere på muligheder end problemer

Har I i Praktikudvalget været gode nok til at forudse de problemer, der er opstået?

»Man kan vælge at se mulighederne eller problemerne i noget. Vi har nok set mere på mulighederne end problemerne. Men jeg tør ikke sige, om vi kunne have forudset det, der er sket. Det er altid svært at forudse en adfærd, når man laver noget nyt.«

Christian Kierkegaard tilføjer dog, at han allerede nu kan sige, at systemet vil være anderledes næste år.

»Jeg tør roligt sige, at der vil ske nogle ændringer til næste år. Jeg kan ikke sige hvad endnu. Vi har forsøgt at gøre tingene anderledes, og nu vil vi evaluere og se, hvordan det skal ændres. Det står klart, at nogle ting ikke har fungeret efter hensigten, men vi ved ikke, hvor omfattende det er endnu,« siger han.

Rettet 30/10 klokken 8.19: Christian Kierkegaard er ganske rigtigt formand for Praktikudvalget, men han er ikke formand for Danske Medier, men journalistisk direktør.