Praktikforlængelse skader nye studerende

Det rammer det næste kuld, når praktikstederne forlænger praktiktiden, advarer studievejlederne. Hvert semester forlænger omkring 25 studerende fra SDU og RUC deres praktiktid fra 12 til 18 måneder. På TV 2 | ØSTJYLLAND vil de fra næste semester kun ansætte praktikanter i 18 måneder.

Det rammer det næste kuld, når praktikstederne forlænger praktiktiden, advarer studievejlederne. Hvert semester forlænger omkring 25 studerende fra SDU og RUC deres praktiktid fra 12 til 18 måneder. På TV 2 | ØSTJYLLAND
vil de fra næste semester kun ansætte praktikanter i 18 måneder.

PRAKTIK. Når omkring 25 studerende hvert semester fortsætter i praktik i stedet for at sætte sig tilbage på skolebænken, betyder det, at der er færre ledige praktikstillinger til det næste hold. Ifølge praktikkoordinator Pia Færing er det især i tv-branchen, at de beder de studerende om at skrive under på 18 måneder, selv om de kun får merit for et år. Hun mener, at arbejdsgiverne udnytter praktikordningen til at talentspotte.

»Praktiktiden er en del af et uddannelsessystem. Den opgave skal arbejdsgiverne tage på sig. Det gør de ikke, når de presser studerende til at tage 18 måneder. Så bruger de systemet til intern rekruttering,« siger Pia Færing.

På uddannelsesinstitutionerne mener de, at arbejdsgiverne har det primære ansvar.
»Arbejdsgiverne lægger et ufint pres på de unge, når de beder dem om at forlænge deres uddannelse med et halvt år,« siger den praktik-ansvarlige Hanne Dam.

FRA NÆSTE SEMESTER vil TV 2 | ØSTJYLLAND slet ikke tage praktikanter fra RUC og SDU, der kun ønsker at være i praktik i de 12 måneder, som deres uddannelse giver merit for. Til den kommende praktikdag har stationen udelukkende slået 18 måneders stillinger op.

»Vi tror på, at det er det bedste for praktikanterne – og dermed også for os selv,« siger redaktionschef på TV 2 | ØSTJYLLAND Morten Brøcker, der står for at hyre de nye talenter til regionalen. Kravene til, hvad en nyuddannet journalist skal kunne, er steget så meget igennem de seneste 10 år, at han ikke mener, at 12 måneder er nok. Før i tiden havde journalisterne kamerafolk med og hjælp til redigeringen. I dag skal regionale tv-journalister også selv kunne filme, redigere, lave web, magasiner og nyheder.

»Praktikanterne skal oplæres i stadigt flere funktioner for at være klar til virkeligheden. Jeg mener ikke, at journalister skal være eksperter i alt, før de er færdige. Men de fundamentale færdigheder mener jeg, at de skal have,« siger Morten Brøcker.

Men det argument mener Hanne Dam ikke holder, for man kan altid blive en bedre journalist.
»Det er skruen uden ende,« siger hun.

MED EN ARBEJDSLØSHED for nyuddannede på 40 procent er der kommet større fokus på praktikforlængelserne i de studerendes organisationer.
»Vi vil ikke have, at praktikanter bliver brugt som billig arbejdskraft. Et medie, der har uddannet en praktikant i 12 måneder, får selvfølgelig en god og billig arbejdskraft de næste seks måneder,« siger Anne Burlund. Hun mener, at løsningen må være, at arbejdsgiverne tilrettelægger praktikforløb, der i udgangspunktet er 12 måneder lange.

»Så må de bygge ovenpå og planlægge noget ekstra til de studerende, der kommer fra Journalisthøjskolen og skal have 18 måneder,« siger hun.

I DANSK JOURNALISTFORBUND vil næstformand Fred Jacobsen gerne støtte de studerendes organisationer i deres kamp for at få arbejdspladserne til at tilrettelægge praktikforløb, der kun er 12 måneder lange. Han mener, at det er på tide, at Dansk Journalistforbund skærper sine krav til arbejdsgiverne.

»De studerende er dem, der står svagest i denne situation, som på mange måder er uheldig. Vejen frem må være, at vi i første omgang får aktiveret vores tillidsfolk, så de bliver opmærksom på, at der er et problem,« siger næstformanden.

I Danmarks Radio er tillidsrepræsentant for journalistgruppen Steen Larsen allerede opmærksom på problemet. I lyset af den seneste sparerunde er det blevet endnu vigtigere, at praktikanter ikke bliver brugt som billig arbejdskraft i stedet for fyrede kolleger.

»Det bør være i alles interesse, at man laver forløb, som svarer til de aftaler, der er lavet,« siger Steen Larsen, der også er medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse. Ved den seneste overenskomstforhandling gik ledelsen med til en formulering om, at praktikforlængerne skulle "begrænses så meget som muligt."

0 Kommentarer