Praktikdøden i provinsen

Når journaliststuderende søger praktik, flokkes de om Politiken, TV 2, Berlingske og DR.Til sammenligning måtte NORDJYSKE til sidste panikdag selv headhunte studerende for at få praktikanter nok. Journalisten har opsøgt NORDJYSKE Mediers praktikanter fra årgang februar 2005 for at se, om fordommene om praktik i provinsen holder stik.

Når journaliststuderende søger praktik, flokkes de om Politiken, TV 2, Berlingske og DR.Til sammenligning måtte NORDJYSKE til sidste panikdag selv headhunte studerende for at få praktikanter nok. Journalisten har
opsøgt NORDJYSKE Mediers praktikanter fra årgang februar 2005 for at se, om fordommene om praktik i provinsen holder stik.Anne Christensen, journalist i spar nord 28 år
– foto: Martin Stampe
CV: Praktik på NORDJYSKE Medier 2005. I dag: Journalist i Spar Nord. I mellemtiden: Journalist på TV2 Nyhederne og TV2 News.

Har Nordjyske Medier været et godt springbræt for dig?
»Ja, min praktiktid på en flermedial medievirksomhed gav mig et utroligt stærkt fundament for min videre karriere. I konkurrencen om de fede jobs har det været en kæmpe styrke, at jeg både kan tv, radio, web og det skrevne medie.«

Hvordan fik du dit første job?
»Jeg søgte uopfordret på TV 2, et par måneder inden jeg var færdig. Jeg tror, at det var afgørende, at jeg havde forståelse for, hvordan en 24-timers kanal fungerer, og er vant til at arbejde i et højt tempo med flere daglige deadlines.«

Hvad laver du i dit nuværende job som journalist i Spar Nord?
»Jeg er ansvarlig for tv-produktionerne til de interne og eksterne medier, laver live-gennemstillinger fra vores tv-studier til kanaler som Børsen TV, News og 24NORDJYSKE og udvikler og skriver artikler til vores forskellige platforme. Det er alt fra portrætter, reportager til korte nyhedshistorier. Jeg kan godt lide, at opgaverne er vidt forskellige.«

Hvad er der ellers sket i dit liv?
»Jeg er flyttet fra hovedstaden til Nordjylland, og så har vi fået Oscar på halvandet år. Jeg synes, at jeg har fundet en god balance mellem karriere og familieliv. Jeg har gode arbejdsforhold og fleksible arbejdstider. Jeg kan godt lide at give den gas, hvis bare kalenderen går op.«


Line Christensen, journalist i Aalborg Events, 28 år – foto: Martin Stampe
CV: Praktik NORDJYSKE Medier 2005. I dag: Journalist i Aalborg Kommunes afdeling 'Aalborg Events'. I mellemtiden: Journalist på TV2 Nyhederne og TV2 News.

Har NORDJYSKE Medier været et godt springbræt for dig?
»Ja, helt vildt. Jeg ser det som en klar fordel, at mine kompetencer var brede, fordi jeg havde arbejdet med forskellige medier i praktikken.«

Gik I som tvillinger bevidst efter at komme i praktik det samme sted?
»Da vi skulle søge praktik, sagde vi ikke til hinanden, hvor vi søgte. Men vi skjulte da ikke for hinanden, at vi begge syntes, at Nordjyske Medier lød som et superspændende sted med de flermediale muligheder. Vi var lige ankommet til skolen, da Ulrik Haagerup (daværende chefredaktør på NORDJYSKE, red.) ringede til Anne. Fem minutter efter ringede Ulrik Haagerup også til mig. Vi syntes ikke, at det skulle holde os tilbage, at vi begge ville komme det samme sted hen, når bare det var, hvad vi begge ville være glade for.«

Hvordan fik du dit første job efter uddannelsen?
»Kort før jeg var færdiguddannet, skrev jeg en ansøgning til TV2 News, hvor jeg lagde meget vægt på min erfaring fra tv-kanalen 24 NORDJYSKE. Her havde jeg lært en masse om at lave nyheder, hvor der hele tiden er løbende deadlines, og hvor historien hele tiden kan udvikles for så at komme med senere på dagen med en ny vinkel. Desuden kendte jeg også en redaktør på TV2 News fra min tid i København for NORDJYSKE Medier, og hun anbefalede mig hos Mikkel Hertz (kanalchef, red.).«

Hvad laver du i dit job som journalist i Aalborg Events?
»Jeg både skriver og laver tv. Det er forskelligt fra event til event. Jeg har blandt andet været presseansvarlig for "The Tall Ships Races", hvor Aalborg havde 750.000 besøgende og over hundrede pressefolk fra hele verden. Op til lavede jeg blandt andet en 16 siders avis, der blev delt ud i regionen, skrev historier til vores hjemmeside og hjalp pressefolk med at finde de gode historier og kilder.«


Simon Astrup Jørgensen, standup-komiker, 26 år – foto: Martin Stampe
CV: Praktik NORDJYSKE Medier 2005. I dag: Standup-komiker. I mellemtiden: Radiovært på ANR i Aalborg og NORDJYSKEs RadioNyhederne i København, tekstforfatter i DR for "Tjenesten" på P3 og DR 2.

Hvorfor blev du tiltrukket af standup?
»Det er en rus, når der står et helt publikum og klapper. Det er en anerkendelse, som du ikke får som journalist. Da jeg var radiovært efter praktikken, talte jeg til flere hundrede tusinde mennesker, men der var ingen respons. Det får jeg med det samme, når jeg laver standup. Det er et sjovt spil at lege med publikum.«

Hvorfor har du valgt den klassiske journalistik fra?
»Jeg ville gerne lave tv-nyheder, hvis jeg troede på, at det kunne ændre noget, men nyhederne bliver bare mere og mere tabloidiserede. Der er en masse krimistof, som virkelig falder uden for mange af nyhedskriterierne. Det er selvfølgelig synd, når to unge kører ind i et vejtræ i Gedser, men det har ikke megen relevans. Hvis det er ottende gang, nogen kører ind i et vejtræ i Gedser, så kan det være, at det er væsentligt. Men mest af alt er det bare en svælgen i ulykker. Det giver selvfølgelig mange klik, men medierne burde beskæftige sig med noget mere væsentligt. Måske vægter jeg bare væsentlighedskriteriet meget højt.«

Kunne du forestille dig at blive journalist igen?
»Hvis jeg skulle tilbage i branchen, ville jeg lave kommunikation, hvor jeg kunne bruge min humor. På mange nyhedsmedier virker det, som om der sidder gamle konservative mænd i toppen. De opfører sig, som om de har fået en stor kiste med et hul i bunden, hvor de bare bruger deres hænder på at holde for hullet, så pengene ikke fosser for hurtigt ud. Imens kan medarbejderne bare sidde og vente på, at det går galt. Cheferne skulle hellere bruge deres hænder til at grave ned i kisten, tage nogle penge og investere dem i noget, der kan redde medierne.«

Hvad er der ellers sket i dit liv, siden du var i praktik?
»Jeg er blevet voksen. Jeg er blevet et langt mere roligt og modent menneske. Jeg har læst en bog af Dalai Lama, som min ekskæreste har givet mig. Jeg er ikke religiøs, men hans tanker er meget inspire-rende. Det handler om at have fokus på, hvordan man bliver et lykkeligt menneske. Jeg er blevet langt mindre karriere- og pengefikseret. Det vigtige er, at jeg har et sted at bo og laver noget, jeg godt kan lide.«


Lars Ohlsen, journalist i Dansk Folkepartis pressetjeneste, 33 år . – foto: Martin Stampe
CV: Praktik NORDJYSKE MEDIER 2005. I dag: journalist i DF's pressetjeneste. I mellemtiden: I praktik i Undervisningsministeriet og journalist på TV2 Radio og TV2 Østjylland.

Hvordan fik du dit første job efter uddannelsen?
»Der gik et par måneder, hvor jeg var på dagpenge. Den første måned nød jeg bare, at jeg var færdig, men efterhånden havde jeg sendt 20 ansøgninger og været til to-tre samtaler. Jeg var nået dertil, hvor jeg tænkte, at "puha, det kan blive svært at finde job". Men så blev jeg ringet op af chefen på TV2 Østjylland, kom til samtale, og dagen efter havde
jeg job. En fyr, jeg havde skrevet hovedopgave med, var kommet på TV2 Radio og havde set et opslag, hvor de søgte journalister. Til samtalen blev jeg spurgt, om jeg havde nogen referencer, jeg kunne henvise til. Min praktikantvejleder fra Radio-Nyhederne, der var en del af NORDJYSKE Medier, Mia Jelling, var i mellemtiden røget over på TV 2 og talte pænt om mig.«

Hvordan fik du job i Dansk Folkepartis pressetjeneste?
»Som det tit er med store vigtige ting, så er det tilfældighederne, der råder. Der skete det, at jeg fik en kæreste i København, da jeg arbejdede på TV2 Østjylland. Jeg kunne se, at det var uholdbart at rejse frem og tilbage. Vi skulle bo sammen, hvis vi skulle være rigtige kærester. Jeg søgte 20-25 stillinger, og så var det den her, jeg fik. Jeg skal så også sige, at det var et job, jeg rigtig gerne ville have. Jeg ville meget gerne beskæftige mig med politisk kommunikation, og det har da også vist sig at være rigtig spændende at arbejde for et parti, der har en så central position som Dansk Folkeparti.«

Er I stadig kærester?
»Nej, det er vi ikke. Vi er lykkeligt gift og har været på bryllupsrejse i sommer. Det er en moderne kærlighedshistorie. Vi har gået på samme gymnasium i 1995. I 2008 blev vi venner på Facebook, skrev lidt sammen og mødtes til en kop kaffe.«

Hvordan synes du alt i alt, at det er gået?
»Det er vel gået, som jeg havde håbet. Jeg har aldrig haft ambitioner om at vælte statsministre, som så mange andre har. Jeg ville bare gerne være dygtig til det, jeg laver, dygtig til mit fag. På det personlige plan så håber man vel på at møde den eneste ene, men der var jo ingen garantier for, at det også ville ske. Jeg er jo jyde, så du får mig ikke til at sige, at det går fantastisk, men hvis nogen havde sagt til mig dengang i 2005, at jeg i 2011 ville være, hvor jeg er i dag, så ville jeg have sagt hurra.«


PRAKTIKANTER FRA ÅRGANG 2005

– hvor er de i dag?

Journalisten har foretaget en stikprøve blandt
praktikanterne, der startede i praktik i 2005.

Praktikanter på det mest søgte medie, Politiken:

 • Laura Elleman-Jensen. I dag redaktionssekretær på Ugebrevet A4.
 • Anders Emil Møller. I dag udviklingschef på Politiken.
 • Sophie Nyborg. I dag ph.d. studerende ved DTU.
 • Sarah Galàn. I dag journalist på magasinet I FORM.
 • Camilla Randi Høj-Jensen. I dag pr-manager på Den Kongelige Danske Ballet.
 • Johanne P. Tuxen. I dag freelancejournalist.

Praktikanter på de mindst søgte medier:

 • Sarah Mahler. Praktik hos Aller Business. I dag redaktionssekretær og journalist på MetroXpress.
 • Helle R. Holm Jørgensen. Praktik hos Danske Sælgere. I dag pr-manager for Århus Ungdommens Fællesråd.
 • Jens Sillesen. Praktik hos Energi E2. I dag journalist i Finansforbundet.
 • Mads Christensen. Praktik hos Københavns Energi. I dag journalist på Ritzaus Bureau.
 • Anni Lyngskær. Praktik hos Finansforbundet. I dag pr-manager og freelance i New York.
 • Mette Mortensen. Praktik på Hjemmet. I dag redaktionssekretær på Hjemmet.
 • Henrik Saltzstein. Praktik på Gør Det Selv. I dag studerende på tv- og medietilrettelæggerlinjen på Mediehøjskolen.

Praktikanter på NORDJYSKE Medier:

 • Lars Ohlsen, journalist, Dansk Folkeparti.
 • Kristian Nygaard Jakobsen, journalist, Nyhedernetv2.dk.
 • Jannik Roos Jacobsen, kommunikationsmedarbejder i Beredskabsstyrelsen.
 • Lonnie Høgh, journalist, kommunikationsafdelingen på CBS.
 • Simon Astrup Jørgensen, standup-komiker.
 • Anne Christensen, journalist, Spar Nord.
 • Line Christensen, journalist, Aalborg Events under Aalborg Kommune, pt. barselsorlov.

Research: Mads Olrik Berthelsen og Signe Højgaard Nielsen

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right