Myten holder – næsten. Journalisten har undersøgt sagen.
PRAKSIS. »Hvem skal så skrive avisen i dag,« joker en af de ældre journalister. Det er netop gået op for det samlede morgenredaktionsmøde, at det er praktikantdag.
Det betyder, at de unge hurtigløbere sidder på en cafe og spiser brunch i stedet for at fyre ideer af til avisen og altså mangler helt forrest i feltet. Vittigheden har et gran af seriøsitet. For selvfølgelig skal avisen nok blive skrevet. Men når praktikanterne mangler, er der altid ekstra travlt.
Eksemplet er tænkt, men ifølge Jan Kristensen, redaktionschef på Fyens Stiftstidende, helt realistisk.
»Nu har jeg været på tre mediearbejdspladser, og der er jo optræk til paniske tilstande hos nyhedsredaktøren og fagredaktørerne, når alle praktikanterne er væk på samme tid,« siger Jan Kristensen, der sidst i 80erne som den første nogensinde modtog titlen som årets praktikantvejleder.
Bemærkningen kunne altså være faldet på en hvilken som helst avisredaktion. Men er der hold i rygtet om, at de ambitiøse praktikanter slæber det tungeste læs ude på redaktionerne?
Journalisten har spurgt sig for hos Fyens Stiftstidende, Fagbladet 3F, Information og Politiken. Og bare rolig, senior-journalister. I laver næsten lige så meget som praktikanterne.
Tallene viser, at der er delvist hold i myten om de travle praktikanter. På tre ud af fire af redaktionerne i undersøgelsen producerer praktikanterne mere end de uddannede journalister i forhold til, hvor mange de er. Kun på Information laver praktikanterne en smule mindre.
Og der er ikke noget mærkeligt i, at praktikanterne fylder meget, mener Pia Færing, der som praktikvejleder på Danmarks Journalisthøjskole er i tæt kontakt med praktikanterne.
»De har lyst til at komme i avisen. Og det er ikke noget problem, hvis det er et 'jeg vil gerne-symptom'. At de fylder så meget, er et udtryk for kvalitet. På nogle lokalredaktioner kan det også være et udtryk for, at praktikanterne løber stærkt for at 'fylde tomme sider i avisen,« siger hun.
Journalisten har optalt praktikant-bylines i december 2007, og det viser følgende billede:
Hos Fyens Stiftstidende står de studerende journalistiske medarbejdere for omkring hver syvende artikel. Her er der cirka 127 uddannede journalister, cirka 20 freelancere og 13 praktikanter. De fynske læsere får altså relativt flere artikler skrevet af praktikanter end af uddannede journalister ind ad brevsprækken.
Hos Fagbladet 3F leverer praktikanterne en anelse mere end hver sjette artikel. Her er de ni uddannede journalister, to praktikanter og i gennemsnit en enkelt freelancer om at producere den trykte del af forbundets medieplatforme. Det kræver næsten målfoto at få øje på 3F-praktikanternes merproduktion, som er på 0,1 procent.
På Rådhuspladsen slider praktikanter og journalister næsten lige mange tastaturer. De 20 praktikanter skrev mellem hver fjerde og hver femte artikel i Politiken. Her er der ud over praktikanterne omkring 100 journalister.
I Informations spalter skrev de seks praktikanter godt hver ottende artikel i julemåneden. Da de tilsammen er 38 skrivende medarbejdere om at fylde spalterne, betyder det, at de uddannede journalister trækker en lidt større del af læsset end praktikanterne.
Det generelle billede er, at praktikanterne i høj grad bliver behandlet som enhver anden medarbejder, når artiklerne skal produceres.
»De vil gerne brænde igennem, og det har de så et eller halvandet år til. Der skal jo produceres noget, når man er praktikant. Og de er så dygtige, at de kommer meget i avisen,« siger avischef Jesper Friis fra Politiken.
Også i Informations kontorer i St. Kongensgade behandler man sine praktikanter på lige fod med de andre, siger praktikantvejleder Kristian Villesen.
»Og det synes jeg er fint. Det er det, de lærer noget af. De får opgaver af samme art og i samme tempo som alle andre. Hvis de lavede halvdelen af avisen, og vi piskede dem rundt, ville det selvfølgelig være et problem. Men det gør vi heller ikke,« siger Kristian Villesen.
Tobias Bro Larsen, som er i praktik på Fyens Stiftstidende, er positivt overrasket over praktikanternes produktivitet. Men samtidig peger han på vigtigheden af at holde fast i, at praktikanterne er under uddannelse.
»Der burde nok være mere plads til at give praktikanterne efterkritik i dagligdagen, så der kommer lidt mere vægt på, at det er en uddannelse og ikke bare en arbejdsplads med halv løn. Men her er jo travlt, og jeg har det godt,« siger Tobias Bro Larsen, som i samme åndedræt understreger, at hvis man beder om hjælp eller efterkritik, så får man det.
Hos 3F bliver praktikanterne også behandlet som alle andre. Næsten da.
»På de fleste områder i det daglige bliver jeg betragtet som en almindelig medarbejder, men der bliver også taget et vist hensyn. Det er selvfølgelig et praktikforløb, og det bliver taget seriøst. Vi arbejder sammen på lige fod, og det er rart. Men de ved jo, at vi ikke har den samme erfaring,« siger Pernille Lundsgaard, som er i praktik på 3F.
Tallene overrasker ikke synderligt hos hverken tillidsfolk, praktikanter, praktikantvejledere, chefer eller Pia Færing, der er praktikvejleder på Danmarks Journalisthøjskole:
»De har jo travlt med at bevise, at de kan noget, så det er ikke overraskende, at de fylder meget. Og det er jo også et udtryk for, hvor dygtige de er, når de kommer ud i praktik,« siger praktikvejlederen.
Men det er selvfølgelig en balance. For faldgruben er, at de bliver kastet ud i noget, de ikke kan magte.
»Det er vores opgave at matche dem med opgaver. I den sidste del i praktikperioden er de næsten på højde med deres uddannede kolleger, men vi går ikke på kompromis med kvaliteten,« siger Jan Kristensen.
Sådan gjorde vi
For at få et billede af, hvor stor en del af de fire udgivelser Politiken, Information, 3F og Fyens Stiftstidende praktikanterne producerer, satte vi os ned med lister over praktikanterne og talte praktikant- og journalist-bylines for hele december måned 2007.
For Fyens Stiftstidende og Politikens vedkommende registrerede vi alle bylines i første sektion. I Information samtlige artikler i hele avisen minus de to weekendtillæg og alle artikler i 3F undtaget noter. I alle udgivelser har vi udeladt holdningsstoffet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.