Det er ingen hemmelighed, at journalistpraktikanternes arbejde udgør en stor og vigtig del på næsten alle redaktioner i det danske medielandskab.
I 2008 kunne Journalisten endda dokumentere, at på tre ud af fire af redaktioner, som blev undersøgt, producerede praktikanterne mere end de uddannede journalister i forhold til praktikanternes antal.
Siden 2007 er antallet af uddannede journalister på de danske dagblade faldet med 13 procent. Det er antallet af praktikanter til gengæld ikke – i hvert fald ikke på Jyllands-Posten og Børsen.
I 2008 havde Jyllands-Posten 26 praktikanter, hvilket er samme antal som i dag. På Børsen havde man 1. januar i 2010 otte praktikanter – men nu er tallet 13.
Begge aviser bekræfter, at der samtidig er sket et fald i antallet af uddannede journalister. Dermed er den samlede andel af praktikanter på begge aviser højere.
Pia Færing, der er koordinator for praktikken for alle tre journalistuddannelser, mener ikke, at det nødvendigvis går ud over kvaliteten af praktikanternes uddannelse, at praktikanterne udgør en større del af redaktionen end før.
»Så længe man kan lave uddannelser af kvalitet, ser jeg ikke noget problem i det,« siger hun.
Men:
»Jeg kan mærke, at alle har mere travlt i dag, og det gælder også praktikanterne. Man skal som praktikant passe på med at prale med, at man bliver behandlet som en uddannet, for medierne er nødt til at behandle praktikanter som uddannede. Hvis praktikanten ikke yder 100 procent en dag, så skal den uddannede yde mere,« siger hun.
Pia Færing påpeger også, at det har en betydning for praktikanterne, at der er færre uddannede journalister til at tage hånd om dem.
»De uddannede har mindre tid og overskud til at hjælpe praktikanterne. Det er helt naturligt, når de ikke er så mange, som de var engang,« siger hun.
Jørgen Andresen, nyhedschef på Børsen:
»Det handler ikke om, at vi fyrer uddannede journalister og ansætter praktikanter i stedet for. Vi tager praktikanter, der hvor vi synes, at det giver mening at kunne give dem en uddannelse. Jeg køber ikke præmissen om, at de har større indflydelse i dag. Det er rigtigt, at de i dag udgør en større andel samlet, men vi tager kun praktikanter ind i det omfang, at vi er sikre på, at de får en god uddannelse. De skal ikke ind og fylde et hul. Det kan vi slet ikke gøre som specialavis,« siger han.
Jørgen Andresen forklarer, at to af de nye pladser på Børsen skyldes en ny redaktion i Aarhus, ligesom der er kommet en praktikant på Børsens Mediemarked.
»Vi skal bruge tid på praktikanterne, så på den måde er de også en omkostning ressourcemæssigt. Det kræver tid at få dem oplært,« siger han.
Journalisten prøver at få en kommentar fra Jyllands-Posten.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Selv om de store dagblade stadig ansætter mange praktikanter, så er der stigende pres på journalistuddannelserne for at skaffe praktikpladser nok. DMJX frygter, at studerende bliver forsinkede eller helt må afbryde deres uddannelse, da prognoser viser, at der om få år kommer til at mangle op mod 40-50 pladser hvert halve år.
Jeg tror ikke, at det er en trend, at mediearbejdspladser fyrer uddannede og ansætter praktikanter i stedet. Dertil er praktikantlønnen for høj.
Netop den forholdsvis høje praktikløn er en af de udfordringer som praktikordningen står overfor. Når arbejdspladserne bliver økonomisk pressede kan det være tillokkende at ansætte en universitetsstuderende eller kommunikationstuderende, som ikke skal aflønnes som journalistpraktikanterne.
En anden udfordring er, at nogle arbejdspladser ansætter studerende fra RUC og SDU i 18 måneders stillinger, selv om de i systemet kun burde være i praktik i 12 måneder. Ved mangel på praktikpladser kan der komme pres på kvaliteten af uddannelsen under praktikken.
Uddannelserne og Praktikudvalget er meget opmærksomme på udfordringerne. Dagbladene ansætter tilsyneladende praktikanter som de hele tiden har gjort. Jeg tror dog, at det vil ændre sig. Derfor skal vi også i gang med at geare praktiksystemet til udfordringerne, så det ikke bliver de journaliststuderende, der bliver taberne.