Praktikanter giver smileys til praktikstederne

KaJ vil uddele sure smileys til de praktiksteder, der ikke giver en god nok uddannelse til deres praktikanter. »Hvis de studerende holder sig fra at søge praktiksteder, der har fået dårlige smileys, er vores ordning en succes,« siger KaJ-formand.

KaJ vil uddele sure smileys til de praktiksteder, der ikke giver en god nok uddannelse til deres praktikanter. »Hvis de studerende holder sig fra at søge praktiksteder, der har fået dårlige smileys, er vores ordning en succes,« siger KaJ-formand.

De studerende fra Journalisthøjskolens specialgruppe i Dansk Journalistforbund, Kredsen af Journaliststuderende, mener, at praktiksøgning stadig er præget af myter og fordomme. Derfor skal praktikanter nu evaluere deres praktiksteder på forhold som efterkritik, overtidsbetaling og frynsegoder. Evalueringerne bliver til en smiley-ordning, der skal hjælpe de studerende med at vælge det rigtige praktiksted.

Formanden for KaJ, Troels Gadegaard Frølich, håber, at smiley-ordningen kan blive et effektivt værktøj for de praktiksøgende i fremtiden.

»De studerende skal forsøge at vurdere over hundrede praktiksteder på meget kort tid. Det betyder, at folk for det meste søger de store kendte, selvom de mindre steder og lokalmedier tit giver deres praktikanter en uddannelse, som er mindst ligeså god. Derfor vil vi gerne give de studerende et redskab, som nemt og hurtigt kan give dem oplysninger om helt konkrete forhold på praktikstederne, så de ikke bare vælger praktiksted ud fra navnet, beliggenheden og tilfældige rygter,« siger Troels Gadegaard Frølich til Journalisten.dk

Er praktikmarkedet for uigennemsigtigt?

»Det er jo ikke for sjov, vi kalder det for "panikdagen". Det vil altid være lidt kaotisk, når så mange studerende og praktikpladser skal finde hinanden på samme tid, men vi har langt fra fundet den optimale løsning endnu. Vi forsøger også at give de studerende et mere oplyst grundlag med smileyordningen.«

Hvad har I lagt vægt på i udformningen af spørgsmålene?

»Vi har forsøgt at undgå for mange spørgsmål, hvor praktikanterne er overladt til deres egen vurdering. Der er enkelte, men vi har været mest interesserede i at spørge om rent faktuelle ting: Fik du overtidstillæg, hvor mange journalistiske kollegaer havde du, fik du fryns, osv.«

Regner I med, at det vil ændre noget på praktikstederne?

»Det giver i hvert fald praktikstederne mulighed for at profilere sig på nogle forskellige områder, og det håber jeg, de udnytter. Mange studerende vil jo gerne i praktik i København, og det parameter kan provinsmedierne selvfølgelig ikke konkurrere på. Til gengæld giver smileyordningen dem mulighed for at vise, hvor meget de rent faktisk gør for deres praktikanter, så de kan markedsføre sig på det. Drømmescenariet er selvfølgelig at få sat gang i en "konkurrence" om at levere de bedste forhold.«

Risikerer I ikke, at en masse praktikanter bliver skræmt væk fra nogle praktiksteder, bare fordi en enkelt praktikant har haft en dårlig oplevelse?

»Hvis de studerende holder sig fra at søge praktiksteder, der har fået dårlig smileys, er vores ordning en succes. Så har ordningen haft den ønskede effekt, og det får forhåbentlig praktiksteder med dårlige smileys til at overveje, hvad de kan gøre for at score bedre næste gang. Når det så er sagt, tror jeg ikke, der er nogen praktikpladser, som vil score dårligt på alle parametre, ligesom der sikkert også vil være praktiksteder, som stadig vil få masser af ansøgere med dårlige smileys. For nogle ansøgere er det jo for eksempel ikke mængden af fryns, som er afgørende.«

0 Kommentarer