Eva Munch slog til, selv om alle rådede hende til at sige nej, da hun midt i sin praktik på Billed-Bladet blev tilbudt en fast stilling.
Hun greb en chance, men sagde samtidig nej til halvandet års mere uddannelse og eksamensbevis.
Eva Munch kom i praktik på Billed-Bladet for knap et år siden, i august 2001. Hun skulle være der et år, derefter have et nyt praktiksted i et halvt år og så tilbage og tage sidste del på Journalisthøjskolen. I marts måned sagde hun ja til at blive fastansat til 27.000 kroner om måneden. Hun holdt dog på, at hun ville gøre sin praktiktid på bladet færdig, så kontrakten gælder først fra første august.
"Hvad er bedst, at gribe en mulighed nu, eller følge den slagne og sikre vej og stille op i køen af arbejdsløse med eksamenspapiret i hånden om _halvandet år?" spørger Eva Munch. Hun understreger, at hun ikke kender svaret selv, hun har bare altid slået til, når der har vist sig en mulighed.
Hendes venner havde ellers svaret på rede hånd, da hun rådførte sig med dem: Gør din uddannelse færdig, sagde de.
Tilbuddet om fast job faldt på et bladudviklingsmøde på Billed-Bladet. Et par af Eva Munchs artikler blev rost, nogle kolleger sagde, at hun skulle da blive på bladet. Eva forklarede, at hun skulle videre i praktik til august og så tilbage på skolen.
"Jeg vil godt tilbyde dig en fast stilling," lød det så fra chefredaktør Anders Thisted, mens alle hørte på det.
Eva Munchs hjerte sagde ja, hovedet sagde nej, og venner og folk inden for branchen blev bedt om et godt råd, det gjorde også en enkelt "woodoo-mand", som hun siger.
De rådede hende til at være fornuftig.
En redaktør, der har fulgt Eva Munch, siden hun var lille, sagde:
"Som kvinde er det utroligt vigtigt at have papir på, hvad man kan."
"Men min selvtillid hænger ikke i et stykke papir," erklærer Eva Munch. Hun slog til, men stillede krav: Hun ville have 29.000 kroner om måneden og mere efteruddannelse end den ene uge, der er normalt på Aller Press. Det skulle være kompensation for den manglende uddannelse.
Anders Thisted ville kun give hende 27.000, men meget gerne ekstra efteruddannelse. Sådan blev det. Enkelte af hendes kolleger kalder hende løntrykker. Eva Munch lover, at hun nok skal vide at tage sin del af den faglige kamp.
Både den stigende arbejdsløshed og nedskæringerne på Journalisthøjskolen har indgået i Eva Munchs overvejelser. Allerede mens hun gik på Journalisthøjskolen, oplevede hun nedskæringer.
"Vi var de første på 3. semester, der fik en uges mindre undervisning på grund af besparelser. Vi gjorde så det, at vi selv samlede ind og købte os til undervisning i den uge. Nu bliver mange klasser slået sammen om "Den gode historie", og jeg ved ikke, hvad 7. og 8. semester kan tilbyde," siger Eva Munch, som foreløbig har fået at vide, at kultur-specialet er sparet væk.
Det er den sidste tirsdag i maj, hun er lige kommet hjem fra en uge i Malaysia, hvor hun skulle skrive om Robinson. Hun stortrives på bladet, bevæger sig rundt i fest og farver, fra premierer til fødselsdage – og hun betegner kærligt sine kolleger som "festoriginaler".
Hun synes også, det er udfordrende – og svært. Mens andre kan spørge Mette Lisby om hendes faglige planer, skal Eva Munch spørge om, hvordan det går derhjemme, med manden, og om hun er gravid. Bagefter skal hun koge 1,5 times interview ned til 28 skærmlinjer.
"Jeg er træt af, at der bliver set ned på ugebladsstillingerne. Det er en snobholdning," erklærer Eva Munch, som til sine holdkammeraters store forargelse søgte Billed-Bladet som første prioritet. Hun havde håbet på at kunne tage de sidste seks måneder på Månedsbladet IN eller Alt for damerne.
"Jeg synes, de skulle undervise noget mere i underholdningsjournalistik på Journalisthøjskolen. De er så liderlige efter at skaffe praktikstillinger, men de ser ned på stillingerne på underholdningsbladene. Det er synd at Woman, IN og de andre ikke er mere velskrevne." Eva Munch synes, der er en tendens til, at alle helst vil på Politiken.
Da hun fortalte, at hun søgte Billed-Bladet, sagde kammeraterne:
"Det kan du da ikke mene!"
Men det gjorde hun.
– Eva Munch er opvokset på en gård uden for Horsens.
– Student i 1994
– Aupair i USA i 17 mdr.
– Hjemme var faren syg, så hun passede malkekøerne om morgenen, arbejdede i børnehave om dagen og på to hoteller i weekenderne.
– Begyndte at læse dansk, men passede ikke ind i det selskab.
– Tog på kurser for at forberede sig til Journalisthøjskolen. Klarede ikke optagelsesprøven i første omgang. Tog flere kurser i journalistik.
– Blev optaget både på Designskolen i Kolding og på DJH i Århus. Tog først et halvt år på Designskolen, inden hun begyndte på DJH i 2000.
– På Billed-Bladet har hun TV 3 og TvDanmark som sine faste områder samt større interviews med kendte personer som Lotte Heise, Biker Jens og Lykke May.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.