PRAKTIK-PANIKKEN ER STATUS QUO

Otte nye journalist-praktikpladser er godkendt, men der mangler stadig 77 stillinger. Journalistuddannelsen i Odense har fået afslag på en ansøgning om 18 måneders praktikperiode – dermed undgår praktiksituationen at blive yderligere forværret.
Otte nye journalist-praktikpladser er godkendt, men der mangler stadig 77 stillinger. Journalistuddannelsen i Odense har fået afslag på en ansøgning om 18 måneders praktikperiode – dermed undgår praktiksituationen at blive yderligere forværret.

 

• Endnu otte journaliststuderende kan drage et lettelsens suk på den kommende praktikdag, efter praktikudvalget har blåstemplet otte nye praktiksteder. Blandt andre er fagbladene Dansk Metal, Sygeplejersken og HK Delta meldt klar til start ved praktikrunden den 24. marts.
Otte ekstra journaliststuderende er altså sikret en praktikplads, men kun en måned før det går løs i Århus, mangler der stadig omkring 77 stillinger.
»Det går stille og roligt i den rigtige retning,« siger studievejleder på Journalisthøjskolen, Jens Nørlem, som også er overordnet praktikkoordinator for de tre journalistuddannelser.
Han er i gang med at appellere til de traditionelle mediearbejdspladser om at presse ekstra praktikstillinger frem, men alligevel har optimismen en grænse:
»Jeg har ærlig talt ikke de store forhåbninger til, at vi får ekstra praktikstillinger ud af vores appel, men jeg håber da meget, at vores forespørgsel har en effekt,« siger Jens Nørlem med henvisning til artiklen i det seneste nummer af JOURNALISTEN, hvor det fremgik, at de etablerede praktiksteder stort set ikke tryller ekstra stillinger frem.
»Risikoen for, at en stor bunke praktikanter får en dårlig start på deres journalistiske tilværelse, må tage orlov eller prøve et andet studie, er til stede. Og det er selvfølgelig katastrofalt. Set i det lys går det ikke særlig hurtigt fremad, men vi er nødt til at arbejde videre og bevare optimismen,« siger Fred Jacobsen, der er faglig sekretær i DJ og medlem af praktikudvalget.
I Journalistforbundet kontakter man nu revl og krat blandt tillidsfolkene for at få dem til at gøre deres indflydelse gældende og få fremmanet ekstra praktikstillinger.
»Men vi ved, at det er meget vanskeligt,« siger Fred Jacobsen.

Odense fik nej
Undervisningsministeriet har netop givet afslag på en ansøgning fra journalistuddannelsen i Odense om 18 måneders praktikperiode, og på den baggrund ser den kommende praktiksituation en anelse lysere ud. Hvis Odense havde fået godkendt ansøgningen, og altså skulle gå fra 12 til 18 måneders praktiktid, så ville der være brug for 115 ekstra praktikpladser.
»Det er glædeligt, at uddannelsen i Odense beholder den praktiklængde, den er født med, for så bliver det alt an-
det lige nemmere at skaffe de ekstra praktikpladser, vi altså stadig mangler,« siger Jens Nørlem.
Odenses beslutning om at søge forlængelse af praktiktiden var et forsøg på at få sidestillet deres praktiksøgende med de studerende på Journalisthøjskolen, men også et forsøg på at imødekomme praktikstedernes ønske om 18 måneders praktikanter.
»Vi er i sagens natur ikke særlig begejstrede for afslaget, og hvad konsekvenserne for os bliver må tiden vise,« siger Jørn Henrik Petersen, leder af den fynske journalistuddannelse og tilføjer: »Men nu har vi da vist vores imødekommenhed over for branchen og især over for de elektroniske mediers krav om 18-måneders praktiktid.«
Hos de studerende i Odense bliver beslutningen også taget til efterretning uden de store rynkede bryn:
»Vi har hele tiden støttet ansøgningen, men jeg tror egentlig ikke, at Undervisningsministeriets beslutning får betydning for vores praktiksøgning,« siger formand for KaJO, Gry Mathiesen, der mener, at de studerende fra Odense, på trods af deres 12-måneders praktiktid, sagtens kan hamle op med praktikant-konkurrenter fra DJH.
I Århus er nyheden om afslaget modtaget med glæde og lettelse af de studerende:
»Jeg føler, at det er en sejr for KaJ. Vi har hele tiden arbejdet på at skabe praktikpladser nok til den kommende runde, og det bliver nemmere nu. Vi vil fortsætte samarbejdet med Journalistforbundet, arbejdsgiverne og uddannelserne for at skaffe flere praktikpladser. Det er det vigtigste lige i øjeblikket,« siger Søren Verup, der er formand for Kredsen af Journaliststuderende på DJH.

0 Kommentarer