Praktik i yder-Danmark skræmmer studerende

Desperationen var større, men samtidig var viljen til at søge ud i provinsen mindre end nogensinde, fortæller praktikkoordinator Pia Færing fra panikdagen på DJH. (opdateret 29. april)

Desperationen var større, men samtidig var viljen til at søge ud i provinsen mindre end nogensinde, fortæller praktikkoordinator Pia Færing fra panikdagen på DJH. (opdateret 29. april)

»Det var mere støjende, end det plejer, og jeg synes også, jeg så flere personer løbe, end jeg plejer,« siger DJH's praktikkoordinator Pia Færing, og bekræfter, at der var ekstra panik på onsdagens praktikant-koordinationsdag.

Alarmklokkerne havde på forhånd bimlet. På papiret manglede der 70 praktikstillinger til de 335 potentielle ansøgere fra journalistuddannelserne på DJH, SDU og RUC.

Men så galt kommer det ikke til at gå. En del mulige ansøgere valgte at springe over, og derfor kom tallene til at hedde 300 ansøgere til 263 pladser. Yderligere forudser Pia Færing at hun ville kunne skaffe 5-10 pladser yderligere i den kommende tid, samt at 5-10 studerende vil vælge at rejse til udlandet. Hun spår derfor, at 5-15 reelt vil være tvunget til at tage orlov.

Men dertil kommer dog også de 35-40 studerende, der frivilligt valgte ikke at søge, og som vil blive skubbet som en pukkel til kommende runder.

I det lys ser Pia Færing det som et paradoks, at det bliver sværere og sværere at lokke studerende til at tage praktik på medier i yderområderne. I løbet af dagen har hun forsøgt at overtale de, der ikke umiddelbart fik ønskepladsen, til at søge de ledige pladser, for eksempel på regionale dagblade. Men det har ikke været nemt.

»Det har taget lang tid at få de unge til at flytte sig, på trods af, at de har vidst længe, at der ikke er pladser nok. Klokken 11 stod vi med tre ledige pladser på Jyske Vestkysten, tre på Sjællandske Medier, en på Kalundborg Folkeblad, en på Fyns Amts Avis og så videre. Mange var indstillet på at tage orlov frem for at søge disse steder,« fortæller hun.

Da dagen var forbi måtte flere regionale medier tage hjem uden at have besat alle praktikpladser, herunder Jyske Vestkysten og Sjællandske Medier.

Tendensen til at prioritere medier hovedstaden og Århus har alle dage været der, men aldrig så markant som nu, mener Færing, som kan konstatere et voldsomt ambitionsniveau, der ikke kan stå mål med virkeligheden.

»De studerendes ide om, at jeg kan blive lige det, jeg har lyst til, bliver boostet mere og mere. Så der er nogle forventninger, der ikke hænger sammen.«

Panikdagen blev for tredje gang afviklet efter det nye system, hvor praktikstederne først må ringe ansøgerne op kl. 9.30, hvilket markeres med et kompressorhorn, der kan høres overalt på DJH. Og det kan meget vel være en tradition, der er kommet for at blive.

»Det er en fantastisk succes, og at medierne er meget glade for at have den ekstra tid til at tænke sig om. Det med kompressorhornet var jeg selv imod fra starten, men jeg må sige, at det er en rigtig god ide. Det bliver taget med et skævt smil, og det gør ligesom det til et fælles anliggende, det med at der er nogle spilleregler, og at vi har en ordning, vi skal værne om,« siger Pia Færing.

(Vi skrev i går, at Nordjyske Medier ikke havde fået besat alle praktikpladser. Dette er ikke korrekt, oplyser Nordjyske Medier, hvorfor ovenstående er rettet. Journalisten.dk beklager fejlen.)

0 Kommentarer