Præcision og selvkritik

FEJL. Debatten i Journalisten er jo blandt andet forum for DJ-medlemmers kritik af kollegers lemfældige, sløsede og ukorrekte omgang med vort vigtigste værktøj, sproget.Men det mindste, man kan forlange, er da, at de, der opkaster sig til dommere over andres anvendelse/mishandling af sproget, bestræber sig på - i hvert fald i deres læserbreve - selv at anvende sproget korrekt og fejlfrit.

FEJL. Debatten i Journalisten er jo blandt andet forum for DJ-medlemmers kritik af kollegers lemfældige, sløsede og ukorrekte omgang med vort vigtigste værktøj, sproget.

Men det mindste, man kan forlange, er da, at de, der opkaster sig til dommere over andres anvendelse/mishandling af sproget, bestræber sig på – i hvert fald i deres læserbreve – selv at anvende sproget korrekt og fejlfrit.

Det var mildest talt ikke tilfældet i Journalisten nummer 10 af 9. juni. To ud af blot fem læserbreve indeholdt ikke mindre end fire sådanne fejl – de tre af dem i ét og samme læserbrev.
Hvad "journalister har en selvstændig holdning, der strejker sig ud over uskyldige kommentarer om vejret …", skal betyde i David Tarps læserbrev, er en gåde.

Men endnu værre står det til i Tine Bendix' læserbrev: "hvorvidt det er fornuftigt, at DR sender 24 medarbejdere af sted til VM i Journalisten nummer 9." Jeg ved ikke af, at der har været et VM i Journalisten nummer 9!
"Eller også synes Journalisten ikke, at det var umagen værd at høre nærmere hos DR, hvad de 24 medarbejdere dækker over, og forholde professoren disse detaljer, som han så kunne udtale sig på baggrund af." Hvis Journalisten havde gjort sig den ulejlighed at søge supplerende oplysninger hos DR, ville det da være meningsløst at hemmeligholde dem for professoren. Derimod ville det være naturligt at foreholde professoren disse oplysninger.

Og så er det vist stadig det korrekte at tale om et medium i ental, selv om der er ved at ske en glidning i retning af at tillade entalsformen medie afledt af flertalsformen medier.

P.S.: Heller ikke næstformanden, Fred Jacobsen, er i sin kommentar på debatsiden ganske fejlfri.
Beskæftigelsesministeren hedder rettelig Inger Støjberg, ikke Støjbjerg.

– John Høst Schmidt, pensionist, Strøby Egede

SVAR
Kære John Høst Schmidt.
Vi kan ikke få øje på, hvor de omtalte læserbreve gør sig skyldige i at "opkaste sig til dommere over andres anvendelse/mishandling af sproget". Til gengæld påtager Journalistens korrektur sig det fulde ansvar for at have overset henholdsvis det forkerte ord, det manglende komma, det manglende e og det ekstra j.

Vi beklager.

PS. Entalsformen medie har ifølge Dansk Sprognævn været tilladt siden 1986.

– Christine Elisabeth Møller, redaktionssekretær, Journalisten

0 Kommentarer