I april i år blev en række af Folketingets partier som bekendt enige om at Danmark skal brandes over for udlandet ved hjælp af en kampagne til den nette sum af 412 millioner kroner.
Målet med kampagnen er at
" ….kendskabet til Danmarks styrker og kompetencer i 2015 skal være i top 10 blandt OECD-landene og de nye vækstlande. Danmark lå i efteråret 2006 nummer 14…"
Nu kan top 10 jo være flere ting (helt præcist 10), men målet lugter en lille smule af, at vi med vanlig dansk beskedenhed godt kan nøjes med bare at møve os op på en 10. plads.
Hovedelementet i kampagnen skal være Fonden til markedsføring af Danmark, der skal støtte og fremme aktiviteter, der har til formål at sætte Danmark på verdenskortet. Fint nok, men som det traditionelt er med fonde, så skal der gøres en massiv indsats for at få befolkningen og erhvervslivet informeret om, at der findes en fond, der ligger inde med midler, der kan søges.
Så hvis der ikke er nogen, der markedsfører Fonden til Markedsføring af Darnmark, så kommer fondens sammenlagt 150 millioner formentlig til at stå uberørt i en rum tid.
Nå, det kan være jeg er unfair 😉
Kort tid til resultater
Derudover skal der bruges en række millioner på blandt andet offentlighedsdiplomati (nogen der ved, hvad det udtryk dækker over?), styrket international presseindsats og styrket brug af internettet til markedsføring af Danmark.
Det bliver meget spændende at se, hvad udkommet bliver – vi skal huske på, at de reklame og pr-bureauer, der får en bid af kagen, skal præstere et resultat – markant øget kendskabsgrad – i løbet af 3 år. Det er faktisk ikke særlig lang tid, hvis man vil rykke længere op end nr. 10….!
Det gælder i dette tilfælde som i alle andre PR og branding tilfælde, at det kan være svært at skabe mærkbare resultater ud af varm luft. Dét, der virkelig kan få en branding-kampagne til at rykke ved noget, er hvis der rent faktisk er noget substans at brande.
Eksperimentalstat
Så lad os lige tage et hurtigt kig på, hvad det er, Danmark skal brandes på:
1) Ansvarligt og afbalanceret
2) Høj kvalitet
3) Eksperimenterende og modigt
4) Miljøbevidtshed, enkelthed og effektivitet (er der andre end mig, der synes dette punkt har en sjov sammensætning??)
Et godt sted at starte er ved nr. 3) For hvis man er modig og eksperimenterende, så er der også større chancer for, at man vil være i stand til at brande sig selv med effekt.
Lad os så kombinere den med miljøbevidsthed. Hvis vi skal være modige og eksperimenterende og miljøbevidste, så foreslår jeg, at vi arbejder frem imod, at Danmark skal være et CO2-neutralt land i løbet af de næste 10 år. 100% vedvarende energi kunne også være et mål – forestil jer en hel nation, der udelukkende fungerer på vedvarende energi… Ville man kunne brande det ude i verden? Ja!
Eller hvad med økologi? Et land, der udelukkende producerer økologiske fødevarer…. Kan man brande sig på det? Ja!
Bare disse to helt igennem fornuftige – men i menigmands øjne u-ladsiggørlige – tiltag ville være eksperimenterende, modige, miljøbevidste og ansvarlige (over for miljøet og over for levende væsner på 2 og 4 ben) – og de ville kunne brandes 3 gange rundt om jorden. Og forhåbentlig – og formentlig – ville vi kunne tjene på gyngerne, hvad vi taber på karusellerne.
Der kunne være en masse andre punkter, hvor vi rent faktisk kunne vende verden på hovedet og brande os på det. Vi er så små, at vi sagtens kunne være en eksperimentalstat. Men tør vi det? NEJ. For vi er nemlig ikke modige og eksperimenterende. Og vi er heller ikke specielt miljøbevidste. Ej heller særligt ansvarlige.
Kom igen Danmark, når du har noget seriøst at brande dig på.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.