Poul Madsens kone: Derfor kan jeg godt dække skattesagen

Marie Louise Toksvig dækker skattesagen som journalist, men er også gift med Poul Madsen. Hun har taget forholdsregler og toner rent flag for læserne. »Det er ikke noget, jeg på nogen måde skammer mig over, og så kan man lige så godt sige det, som det er,« siger hun til journalisten.dk.

Marie Louise Toksvig dækker skattesagen som journalist, men er også gift med Poul Madsen. Hun har taget forholdsregler og toner rent flag for læserne. »Det er ikke noget, jeg på nogen måde skammer mig over, og så kan man lige så godt sige det, som det er,« siger hun til journalisten.dk.

Marie Louise Toksvig er en af de mange journalister, der de seneste dage har siddet med på Fremtidsvej, når den såkaldte skattesag granskes af kommissionen.

Men hun har taget nogle særlige forholdsregler. Marie Louise Toksvig er nemlig gift med Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, der blev afhørt for kommissionen i sidste uge.

»Det er da klart, at det spiller en rolle, når jeg refererer. Derfor har jeg for eksempel afholdt mig fra at referere Poul Madsens vidneudsagn, ligesom jeg har afholdt mig fra at kommentere den debat, der har kørt hen over weekenden om Ekstra Bladets journalistik,« siger Marie Louise Toksvig til journalisten.dk.

Toner rent flag 

Hun har valgt at tone rent flag over for sine læsere. I blogindlægget "Er der nogen, der har gjort noget, de ikke måtte?" på avisen.dk skriver hun:

"På dag ét afhøres journalist Jan Kjærgaard fra Ekstra Bladet. Ham har jeg kendt i snart 20 år – siden jeg første gang blev ansat på avisen som elev. Det er Kjærgaard, der skrev, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsens særlige rådgiver Peter Arnfeldt havde tilbudt ham afgørelsen af Thorning-parrets skattesag.
Bagefter afhøres hans chefredaktør Poul Madsen. Ham har jeg også arbejdet for på Ekstra Bladet. I dag er jeg gift med ham. Det gør det selvfølgelig vanskeligt for mig at være objektiv. Men jeg skal jo heller ikke dømme.
Jeg skal referere."

Hun mener ikke, der er nogen problemer i, at hun er gift med Poul Madsen og samtidig dækker skattesagen.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg er gift med Poul Madsen. Det har for eksempel stået på forsiden af Journalisten. Det er heller ikke på nogen måde noget, jeg skammer mig over, så det kan man lige så godt sige, som det er.«

»Uanset hvad jeg måtte mene om, hvor objektivt jeg kan forholde mig til sagen, så kan jeg meget nemt skydes i skoene, at det og det mener jeg kun, fordi jeg er gift med Poul Madsen. Derfor toner jeg rent flag. Er det et problem, at jeg er gift med Poul Madsen? Nej. Er det væsentligt at deklarere over for læserne? Ja.« 

Svækker det din dækning af sagen, at du har siet noget fra – og for eksempel ikke refererer Poul Madsens vidneudsagn?

»Nu er der to grunde til ikke at gøre noget særligt ud af vidneudsagnet fra Poul Madsen. Som journalist synes jeg heller ikke, han bidrog med noget afgørende nyt efter Jan Kjærgaards forklaring. Det var en meget kort afhøring, og han kunne ikke sige noget andet end, at han stolede på Jan Kjærgaard. Havde han sagt andet, havde det været overraskende. Når jeg ser på, hvordan mine kolleger har refereret det, så er der heller ikke nogen, der har gjort særlig meget ud af det.«

Poul Madsens rolle er perifær 

Marie Louise Toksvig hæfter sig ved Poul Madsens rolle i den sag, hun dækker.

»Hvis jeg var gift med Troels Lund Poulsen, så ville det være et andet aspekt. Men lige præcis Poul Madsens rolle i den overordnede sag er forholdsvis perifær.«

Hun tilføjer:

»Der er noget, der handler om Ekstra Bladet og Poul Madsen. Det er en mediediskussion. Så er der sagen om, hvorvidt der er foregået magtmisbrug. Det er en anden diskussion, og det er den, jeg dækker.«

I blogindlægget nævner Marie Louise Toksvig også, at hun har kendt Jan Kjærgaard i 20 år.

»Jeg har beskæftiget mig med journalistik i 20 år, og jeg har været gift med Poul Madsen i to et halvt år. Hvad er egentlig værst, hvis vi taler habilitet? Er det min meget lange, nære relation til Ekstra Bladets redaktion, eller er det mit ægteskab med Poul Madsen?«

Private relationer på kryds og tværs 

Marie Louise Toksvig mener, at der er mange personlige relationer på spil i den danske mediebranche.

»Det er da interessant at diskutere i så lille et fag, i så lille et land. Det er jo vanskeligt at finde nogen, der ikke har private relationer til hinanden på kryds og tværs. Jeg er så gift med Poul Madsen, imens nogle af de andre vidner har andre private relationer – enten til redaktører ude i branchen eller til dem, der noterer deres forklaringer for kommissionen.«

Betyder det, at der er habilitetsproblemer i den danske mediebranche, fordi den er så lille?

»Det er vanskeligt at tale generelt om habilitetsproblemer. Der er fra tid til anden noget, jeg trækker på smilebåndet over. For eksempel hvis to kolleger interviewer hinanden, og jeg har set dem på et værtshus den anden dag i højt humør. Eller jeg kan huske det ene eller det andet fra Journalisthøjskolen. Men jeg vil ikke mistænkeliggøre integriteten hos mine kolleger, det har jeg ingen grund til. Jeg tror faktisk, at folk generelt er i stand til at forvalte deres arbejde ansvarsfuldt, ligesom jeg selv er,« siger Marie Louise Toksvig.