Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer

Ekstra Bladet viste hele Danmark, hvordan den mistænkte i Nytårs-mordsagen så ud. I dag er manden løsladt, men der er ingen røde ører hos chefredaktør Poul Madsen.

Ekstra Bladet viste hele Danmark, hvordan den mistænkte i Nytårs-mordsagen så ud. I dag er manden løsladt, men der er ingen røde ører hos chefredaktør Poul Madsen.

En 48-årig mand blev med et landskendt, da Ekstra Bladet bragte navn og billede af ham, efter han var blevet varetægtsfængslet og sigtet for drabet på en 20-årig kvinde nytårsnat. Nu er han løsladt og renset for mistanke, og det får mange til at sætte spørgsmålstegn ved Ekstra Bladets beslutning.

»Man har dømt en mand på forhånd ved at nævne navn og bringe utilslørede billeder,« siger Ulf Egebjerg, en god bekendt af den tidligere sigtede, til DR.

Overfor Journalisten.dk fortryder Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen: Intet. Han mener omvendt, at Ekstra Bladets eksponering har været til fordel for den sigtede.

Hvordan har du det med at have hængt en uskyldig ud på forsiden?

»Allerede her er du på vej ud på et vildspor – ligesom mange andre danske journalister, der med fordel kunne læse lidt op på retsplejeloven. Når vi valgte at bringe dette billede, er det fordi, der ikke var nedlagt navneforbud. Og det var ud fra forsvarerens eget ønske, fordi han gerne ville have, der var vidner, der skulle genkende den sigtede,« siger Poul Madsen.

Han mener, ansvaret i denne her sag ligger hos politiet.

»Det er politiet, der begår en fejl og sigter ham. Vi bruger de metoder, vi har. Det vigtige for Ekstra Bladet i denne sag er, at vi gør, hvad der er muligt inden for den eksisterende lovgivning.

Tror du ikke, manden har lidt skade ved at have været på forsiden af Ekstra Bladet?

»Nej, det tror jeg netop ikke. Den eneste måde, manden kan blive renset, er ved, at der er offentlighed omkring sagen. Jeg mener, at danske journalister helt generelt skal kæmpe mere for offentlighed i retsplejen. Vi er ofte imod, at der bliver nedlagt navneforbud, fordi vi ønsker at følge med i retsplejen.«

Ville I gerne bringe billeder af alle, der bliver tiltalt for forbrydelser?

»Nej, hver enkelt sag er forskellig. Men generelt bliver der nedlagt for mange navneforbud.«

Hvad er kriteriet så for at bringe billeder af tiltalte?

»Jeg kan ikke udstikke en entydig retningslinje. Jeg kan fortælle, at vi for nyligt valgte at maskere moderen til de to børn, der indebrændte i Kokkedal. Det gjorde vi ud fra et almindeligt menneskeligt hensyn til, at hun ikke har gjort noget.«

Forsvarsadvokat Morten Wagner undlod ganske rigtigt at kære navneforbud ud fra det, han kaldte en »taktisk overvejelse«. Men han fortalte også, at han gjorde det uden at have spurgt sin klient.

På Politiken.dk kritiserer Journalisthøjskolens rektor Anne-Marie Dohm Ekstra Bladet for at bringe billedet – også selvom der ikke var nedlagt navneforbud, og det kunne bringe vidner frem, der kunne rense den sigtede.

»Det er ikke Ekstra Bladets job. Det er politiets opgave. Det skal de overlade til Politiet, siger hun.

Det har ikke været muligt at få Morten Wagners vurdering af pressens rolle.

I morgen fredag debatterer Poul Madsen sagen med DJs formand Mogens Blicher Bjerregård i P1-programmet 'Mennesker og medier' kl. 13.

11 Kommentarer

Jens Yde
23. JANUAR 2010
Re: Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer

Alt det I skriver er der intet nyt i.

Her til morgen bragte TV2News til gengæld en virkelig nyhed - muligvis en genudsendelse:

Ekstra Bladet, der jo styres af Jørgen Ejbøl, er begyndt at afsløre sine kilder.

Chefredaktør Bent Falbert var sendt på banen for at redde Poul Madsen og fortalte, at historien og billedet af den sagesløse jyde havde Ekstra Bladet modtaget af den mistænktes advokat, cand. jur. Morten Wagner. Bent Falbert sagde direkte, at Morten Wagner havde bedt om, at Ekstra Bladet bragte billedet.

Så mon ikke pressens kilder skal til at vogte sig lidt?

preben nyborg madsen
22. JANUAR 2010
Re: Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer

Hvem har da sat denne Poul Madsen i EB´s chefstol?

Kan de ikke være så venlige at fjerne den mand igen?

For Poul Madsen har i denne sag spillet fallit. Han ville have stået meget bedre ved at indrømme, at de tog fejl - ganske som Holstebro-avisen, som endda mente at kvinden blev myrdet i den nu frikendte mands lejlighed!

Jeg mener, hvor er troværdigheden henne? Skal de ansvarlige for disse brølere fortsat sidde på deres poster? Efter min mening: Nej!

Det er en farce at høre Poul Madsens forsvar for en brøler, som er sket i jagt på ussel mammon og oplagstal. Shame on you, Madsen!

Lars B. Jørgensen
22. JANUAR 2010
Re: Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer

Det er jo også bare ren og gennemført ynkelig efterrationalisering, når Poul Madsen med sin nasalt selvretfærdige røst læner sig op ad forsvarsadvokatens ønske om ikke at fastholde navneforbud. Det er åbenbart den svindehundsleflende chefredaktørs eneste spinkle bud på en redningsplanke, når ethvert tænkende og empatisk menneske burde kunne sætte sig ind i de voldsomme konsekvenser, det kan have at være "Velkommen på forsiden" af pamfletten fra Rådhuspladsen..

Vi kan iøvrigt være temmelige sikre på, at hvis den nu tidligere sigtede rent faktisk havde tilstået mordet i Herning, ville Madsen have været den første til at fremhæve EBs uegennyttige Sherlock Holmes indsats som politiets "lille hjælper".

 

 

Gert Holmgaard Nielsen
21. JANUAR 2010
Re: Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer

Poul Madsen siger på EB's hjemmeside, at når "denne person" bliver sigtet og varetægtsfængslet i en mordsag, så ønsker EB at informere om, hvem han er. "Vi ønsker ikke, at vi skal begrænse os selv i at kunne give offentligheden indsigt i, hvordan retsplejen i Danmark er; hvordan politiet laver deres arbejde. Og selvfølgelig researcher vi undervejs på manden, og selvfølgelig er vi også dem, der i slutfasen fortæller, at den her mand er nu renset. Han var helt uskyldig. Så han får den samme eksponering i Ekstra Bladet, når han bliver sigtet, [når] vi undersøger sagen undervejs, og vi fortæller selvfølgelig meget, meget markant, når han er renset, når det er det, der er tilfældet."

Det er ganske enkelt ynkelige ord fra en chefredaktør. Det er børnelærdom, at man ikke hænger nogen ud for mord, før de er dømt. Hvordan kan man blive chefredaktør, hvis man ikke er i stand til at forstå det? Kan man ikke give offentligheden indsigt i, hvordan retsplejen i Danmark fungerer, uden at man skal hænge uskyldige ud på forsiden med navn og billede? Kan man ikke fortælle, hvordan politiet arbejder, uden at man skal hænge uskyldige ud på forsiden med navn og billede? Hvordan kan Poul Madsen bilde sig selv ind, at alt er i orden, når bare historien om, at manden er renset også bringes  på forsiden, navneforbud eller ej?

Kasper Saugmann
21. JANUAR 2010
Re: Poul Madsen: Vi udfylder lovens rammer
"Det gjorde vi ud fra et almindeligt menneskeligt hensyn til, at hun ikke har gjort noget."

Det havde den nu ex-sigtede jo for fanden heller ikke. Selvmål, Poul Madsen.

Flere