Ekstra Bladet skal finde besparelser for 22 millioner kroner i den sparerunde, som JP/Politikens Hus står over for. Besparelserne skal blandt andet findes ved at opsige alle avisens fire faste fotografer og de fire faste layoutere.
»I stedet for at køre grønthøster hen over hele organisationen, så prøver vi hele tiden at gøre alting mere smart og effektivt. Derfor har vi udvalgt de her to områder – layout og foto – fordi det berører forholdsvis få mennesker, men giver os nogle store besparelser,« siger chefredaktør Poul Madsen til Journalisten.
Fyringerne er del af JP/Politikens store sparerunde, der rammer både Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. Poul Madsen mener, hans avis slipper nådigt.
»Vi opsiger otte journalistiske medarbejdere, og fem-seks af dem bliver tilbudt en ny aftale på freelancevilkår. Midt i en omskiftelig mediebranche – og når vi kigger på, hvad Politiken og Jyllands-Posten skal igennem – må man alt andet lige sige, at vi slipper nådigt,« siger han.
Ud over de otte fyringer, fyrer Ekstra Bladet 3-4 løstansatte layoutere/redigerende, og så skal der spares seks mio. kr. på det redaktionelle område.
Politiken skal spare 25 mio. kr. og nedlægger mere end 40 stillinger, heraf cirka 2/3 redaktionelle. Jyllands-Posten skal spare 30 mio. kr. og nedlægger cirka 30 stillinger, ifølge Journalistens oplysninger forventes cirka 20 at være redaktionelle.
Bliver fortsat en flot avis
Poul Madsen forklarer, at Ekstra Bladets fortsat vil lave layout fra bunden til avisens magasiner lørdag og søndag, men den daglige avis vil tage udgangspunkt i skabelon-layout.
»Vi mener, vi kan nøjes med fire timers layout på den daglige avis, og det bliver udliciteret til freelance,« siger han.
Ekstra Bladets tillidsmand Anders Stoffer sagde tidligere i dag til Journalisten, at det bliver et kæmpe tab for papiravisen, at der spares på layout.
»Det bliver jo skabelonbaseret, som man har set det andre steder, og det er ikke ligefrem kønt,« sagde han.
Han føler sig heller ikke sikker på, at billederne i avisen bliver lige så gode, når alle fotograferne skal arbejde på freelancebasis. Men det bekymrer ikke Poul Madsen:
»Det er jeg ikke bekymret over. Ekstra Bladet bliver også fremadrettet en rigtig flot og god avis. De sidste tre år har vi vist, at vi sagtens kunne arbejde med langt færre folk i sekretariatet, end vi plejede at gøre, fordi vi organiserede arbejdet smartere,« siger han.
Siger du dermed, at de her layoutere, som I nu opsiger, har været unødvendige?
»Nej, de har passet deres arbejde. Men nu hjælper vi avisen med at organisere sig på en endnu smartere måde.«
Vrøvl, at vi mangler socialt ansvar
Tillidsrepræsentant Anders Stoffer har beskyldt Ekstra Bladets ledelse for at mangle socialt ansvar, fordi de blandt andet opsiger en enlig mor med to børn og en fotograf, som har været ansat i 37 år. Det afviser Poul Madsen.
»Det er noget vrøvl. Jeg synes, Anders Stoffer skulle tage at skrue lidt ned og komme frem til forhandlingsbordet i stedet. Jeg kan jo høre, hvem han taler om, og de er begge to blevet tilbudt en freelanceaftale, som på mange måder vil sikre den samme indtægt, som de har i dag.«
Vil alle de opsagte fotografer, som I tilbyder freelanceaftale, kunne få lige så meget arbejde og indtægt som hidtil?
»Det kommer an på, om de ønsker at arbejde lige så meget, som de gør i dag. Eller mere. Det, som skal give den her besparelse på foto-området er, at vi ikke udnytter fastansatte fotografer godt nok i dag. Ledelsesmæssigt har vi organiseret det for dårligt. Det er selvfølgelig noget af det, som vil blive ændret nu. Vores ønske er at få en større fleksibilitet, fordi opgaverne falder på mange forskellige tidspunkter,« siger han.
Uansvarligt ikke at gøre noget
Selvom Poul Madsen mener, at Ekstra Bladet slippet nådigt, giver han tillidsrepræsentanten ret i, at det er en sort dag.
»Det er da en sort dag, når man skal skride til fyringer. Men det er nødvendigt at spare, fordi vores oplag og vores annonceside er under pres. Det ville være uansvarligt ikke at gå ind og iværksætte besparelser i en tid, som er voldsom for mediebranchen. Jeg ville også ønske, vi var i en anden tid, men det nytter ikke noget at melde sig ud af den virkelighed, vi befinder os i,« siger han.
Poul Madsen mener, der tegner sig to veje, som ledelsen i den kommende tid skal i gang med at tale med medarbejderne om.
»Enten har man modet til at tilpasse sig, så vi organiserer os smartere og mere effektivt, eller også må vi skille os af med nogle flere medarbejdere. Jeg vil gerne være med til at fastholde, at de her besparelser findes ved måden, vi organiserer arbejdet på, og ikke ved at sige farvel til flere folk,« siger han.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
-Det er jeg ikke bekymret over. Ekstra Bladet bliver også fremadrettet en rigtig flot og god avis, siger Poul Madsen.
Det kan godt være, den fortsat vil være "rigtig flot", men en god avis har den ikke været længe. Når jeg læser norske og svenske tilsvarende aviser, har det i årevis slået mig, hvor meget mere substans læserne får for pengene der .
Avisens oplag har under sympatiske Poul Madsen faldet drastisk, og uden at produktet er ændret, så jeg og utilfredse læsere har opdaget det.
Et bud kunne være at fjerne sig fra Paradise Hotel segmentet. De kommer alligevel aldrig til at købe en avis, men kan læse det meste gossip gratis på eb.dk og andre steder. Og med en større respekt for læsernes intelligens kan man jo håbe på mere substans.
Kære chefer i JP/Politikens Hus og andre mediehuse, der benytter sig af freelancere!
Husk lige, at freelancere skal have en noget højere timeløn end fastansatte, da lønnen også skal dække freelancernes udgifter til udstyr, forsikringer, efteruddannelse, ferie, sygdom, opsparing til pension med videre :-)